Uljne tikve

 

U Hrvatskoj se nezaustavljivo širi proizvodnja tzv. uljne tikve (Cucurbita pepo) radi sjemena koje se prerađuje u ulje. Proizvodnja se iz tradicionalno sjeverozapadnih krajeva (Međimurje i varaždinska regija) širi dalje, na jug i istok.

 

Nekada je proizvodnja bila jednostavnija s obzirom da klimatske promjene popraćene dugotrajnim sušama nisu bile česte. A i nije bila toliko intenzivna. Posljednjih godina, kada su nastupila češća i dugotrajnija razdoblja bez kiše, ova proizvodnja postaje zahtjevnija. To u prvom redu podrazumijeva navodnjavanje i primjenu posebnih preparata koji smanjuju stres.

 

Pored suše i mraz je velika opasnost pa se često pribjegava prekrivanje polja mrežama protiv tuče koje će biti djelotvorne i protiv štetnog UV zračenja. No, to je na otvorenom polju sigurno problem.

 

Procjena je stručnjaka da se prinosi u proizvodnji kreću od 1200 do čak 2500 kg/ha mokrih koštica ili oko 600 do 1200 kg/ha suhih koštica, što je solidan pronos koji bi trebao osigurati i prihvatljivu zaradu.

 

Što se tiče sortimenta, u proizvodnju se, pored tradicionalnih sorti Gleisdorfer i Slovenska golica, sve više uvode novi hibridi kao tzv. tikve golice kao npr. GL Maximal i GL Rustikal koji daju i do 25% više prinose.

 

Sjetvu tikve obavljamo za toplija vremena, krajem travnja odnosno početkom svibnja. Male biljčice su vrlo osjetljive na niske temperature pa će se smrznuti već na -1°C.

 

Tikva traži hranjvima bogato tlo pa je vrlo važno obaviti odgovarajuću gnojidbu. U tu svrhu Gra-ma preporuča svoja organska gnojiva. Kako toplinski stres iznimno nepovoljno utječe na oplodnju (tu ni natapanje ne pomaže!!!), tikvi ćete jedino pomoći nekim od preparata na bazi aminokiselina, za što Gra-ma preporuča svoj iznimno cijenjen proizvod na bazi biljnih (NE životinjskih) aminokiselina pod nazivom TRAINER.

 

Od bolesti, tikvu će najčešće napasti pepelnica te je zbog toga neophodno provesti i odgovarajuću zaštitu preporučenim sredstvima.

 

Uzgoj tikvi radi dobivanja koštica vrijedna je proizvodnja kojoj valja pristupiti s ozbiljnošću, a  to podrazumijeva u provom redu primjenu odgovarajućig gnojiva i preparata za prihranu. Tu vam Gra-ma može pomoći.

 

29.09.2013.

ARHIVA