Što su biljne kiseline?
Glavna uloga aminokiseline jest izgradnja proteina. Proteini ili bjelančevine sastavni su dijelovi svake stanice koja čini osnovu života. Aminokiseline su molekule koje sadrže aminogrupu (-NH2) i karboksilnu grupu (-COOH) sljedeće kemijske formule: U strukturi formule H označava vodik, R označava promjenljivi radikal aminokiseline a COOH karboksilnu skupinu. Od brojnih aminokiselina, koje postoje u prirodi, samo dvadesetak aminokiselina nalaze se u staničnim proteinima. One su sastavni dio proteina, sastavni dio živih stanica, a ponašaju se kao prenositelji genetskih informacija. Upravo o broju i tipu aminokiselina ovise kemijska i biološka svojstva proteina. Ni jedan biološki proces ne može se dovršiti bez sudjelovanja aminokiselina, njihovih sastavnica ili derivata.
Čemu služe aminokiseline?
Sve aminokiseline nemaju jednaku važnost u biološkom ciklusu biljke, a prisutne su u biljci u različitim odnosima. U malim koncentracijama biljci su prijeko potrebni lizin, triptofan ili metionin. Za razliku od njih glutaminska i asparaginska kiselina, koje mogu prijeći u druge aminokiseline, prisutne su u biljkama u velikim količinama. Prolin sudjeluje u vodenom balansu biljke, pojačava staničnu stjenku što čini biljke otpornije na nepovoljne vremenske prilike. Glicin je prijeko potreban za formiranje biljnih tkiva i jedna je od prvih sastavnica u sintezi klorofila, a uz to pruža obranu od kloroze. Lizin i arginin važni su jer stimuliraju fotosintezu i usporavaju proces starenja. Sve aminokiseline važne su i međuovisne pa pomanjkanje jedne blokira sintezu drugih.
Zašto rabiti aminokiseline u ishrani biljaka?
Biljne aminokiseline, koje se nalaze u gnojivima ITALPOLLINA (zahvaljujući izboru posebnih sirovina i novostima u procesu proizvodnje), biljka vrlo brzo apsorbira i unosi u biljni sok. Zahvaljujući svojstvu brzog prolaza kroz stanične membrane aminokiseline ulaze u procese metabolizma pa mogu u samo nekoliko sati utjecati na funkciju biljke. Kada se biljka nalazi u stanju stresa ili u poteškoći da sintetizira aminokiseline, primjena gnojiva s aminokiselinama omogućava znatnu uštedu u energiji na razini stanice, ubrzava oporavak i uspostavljanje najpovoljnijih uvjeta za razvoj biljke.
Kada upotrijebiti biljne aminokiseline?
Sadržaj slobodnih aminokiselina različit je u ovisno o fenološkom stadiju i fiziološkom stanju biljke. U voćnih vrsta najveće su koncentracije u razdoblju mirovanja vegetacije, kada sinteza proteina pada, a nakupljaju se slobodne aminokiseline. U razdoblju porasta rezerve se iskorištavaju za sintezu proteina pa koncentracija postupno pada. Zato je za aplikaciju aminokiselina najpovoljniji trenutak kada biljka ima specifičan zahtjev za aminokiselinama a to su: vegetativni rast, formiranje i rast plodova. Osim toga, aminokiseline su potrebne za vrijeme mraza, suše ili kada je sinteza aminokiselina otežana zbog bilo kojeg razloga.
Zašto je povoljnija primjena biljnih aminokiselina u odnosu na animalne aminokiseline?
Sve aminokiseline nisu jednake. Jedna od podjela aminokiselina jest podjela na desne (D) i lijeve (L) aminokiseline, a odnosi se na položaj amino skupine u odnosu na ostatak lanca. Lijeve aminokiseline biljnoga podrijetla, zahvaljujući biokemijskim karakteristikama, biljka puno lakše apsorbira pa one imaju veću vrijednost u ishrani biljke nego desne aminokiseline ili aminokiseline životinjskoga podrijetla.
Lisna gnojiva ITALPOLLINA s aminokiselinama isključivo su biljnoga podrijetla (u proizvodnji se ne rabe otpaci životinjskog podrijetla niti ostatci iz štavionica kože). Zahvaljujući vlastitom procesu proizvodnje, ne sadrže ostatke antibiotika, koji bi mogli nastati u procesu fermentacije, niti teške metale (živu, olovo, krom i dr.), klor i ostale nepoželjne komponente.
ZDRAVSTVENA ISPRAVNOST
Isključivom uporabom sirovina biljnoga podrijetla u proizvodnji gnojiva garantira se zdravstvena ispravnost gnojiva. U našim proizvodima nema rizika od kontaminacije s BSE (kravlje ludilo), Salmonellom, Escherichiom coli i drugim patogenima životinjskoga podrijetla
Zašto su Gra-mine aminokiseline bolje?
Djelotvornost gnojiva koja sadrže aminokiseline nije samo rezultat ukupnog sadržaja aminokiselina ili njihova stupnja agregacije nego i odnosa među pojedinim aminokiselinama u gnojivu. Naša su gnojiva najpovoljnija, za postizanje visoke djelotvornosti zbog podrijetla i procesa proizvodnje enzimatskom hidrolizom, u kojem aminokiseline dolaze u obliku i u odnosima najpovoljnijim za biljku.
Analizom aminokiselina koje se nalaze u biljkama dolazi se do zaključka da su (L) aminokiseline sve optički aktivne. Gnojiva Italpollina sadrže (L) aminokiseline i optički aktivne aminokiseline pa se ona razlikuju od sličnih proizvoda koji nastaju kiselinskom ili alkalnom hidrolizom. Zato naša gnojiva zadržavaju svoju najpotpuniju biološku funkciju. Samo (L) aminokiseline mogu biti asimilirane i upotrijebljene u biološkim ciklusima biljke. Biljka u enzimatskim funkcijama ne prepoznaje (D) aminokiseline i prema većini hipoteza biljka ih ne koristi u sintezi proteina. U nekim situacijama mogu čak izazvati fitotoksičnost.
TRAINER
TRAINER je pripravak koji sadrži 100 % organske tvari na osnovi biljnih (L) aminokiselina. Nastaje enzimatskom hidrolizom biljnih proteina i sadrži aminokiseline u odgovarajućim odnosima koje biljke koriste u procesima biosinteze.
TRAINER biva brzo apsorbiran preko lista i premješten u ostala biljna tkiva. Djeluje u biljci već nekoliko sati nakon primjene. Kada se biljka nalazi u fazi stresa ili kad je otežana sinteza aminokiselina, primjena toga pripravka omogućava joj znatnu uštedu energije, oporavak i najpovoljnije uvjete za razvoj.
– ANTISTRES UČINAK: Pomaže biljkama u stresnim situacijama bilo koje prirode (visoke i niske temperature, suša, nedostatak svjetla, štete od tuče i dr.
– FITOSTIMULATORSKI UČINAK: Pospješuje razvoj biljke u najosjetljivijim fazama (rast, formiranje i debljanje plodova i dr.)
– DOPRINOS ISHRANI: Idealan je kao dopuna tradicionalnoj gnojidbi jer se na taj način postižu visoki prinosi i najbolja kakvoća. Takvi se rezultati postižu zahvaljujući sadržaju brojnih bioaktivnih supstancija (aminokiseline, vitamini, huminske kiseline) koje povoljno djeluju na fotosintezu i fiziološke procese u biljci.
ČISTOĆA I KAKVOĆA PROIZVODA
TRAINER je isključivo biljnoga podrijetla (ne koriste se ostatci animalnoga podrijetla) te ne sadrži ostatke antibiotika, teških metala (kroma, olova, žive i dr.) klora i drugih nečistoća štetnih za biljke i čovjeka.
MOGUĆNOSTI MIJEŠANJA
TRAINER se može miješati s većinom gnojiva i sredstava za zaštitu bilja koja se nalaze u prometu. Ne može se miješati s bijelim uljima, insekticidima i fungicidima s uljnim nosačima, dodinom, Al fosfetilom. U svakom slučaju, preporučuje se prije primjene provjeriti mogućnost miješanja na manjem broju biljaka.
TRAINER JE PROIZVOD PRIKLADAN ZA EKOLOŠKU PROIZVODNJU
SASTAV
|
|
Organska tvar | 35,5% |
Organski dušik (N) | 5% |
Slobodne biljne aminokiseline | 26,3% |
Specifična težina | 1,1kg/l |
pH | 4,4 |
OSTALI PARAMETRI
|
|
Alanin | 4,0% |
Arginin | 6,5% |
Asparaginska kiselina | 11,3% |
Cistein | 1,4% |
Glutaminska kiselina | 18,5% |
Glicin | 4,6% |
Histidin | 2,6% |
Izoleucin | 4,3% |
Leucin | 8,1% |
Lizin | 6,7% |
Metionin | 1,4% |
Fenilalanil | 5,6% |
Prolin | 5,3% |
Serin | 6,0% |
Treonin | 3,9% |
Triptofan | 1,4% |
Tirozin | 4,4% |
Valin | 5.6% |
PREPORUČENE KOLIČINE
|
|||
BILJNA VRSTA | VRIJEME PRIMJENE | DOZA | UČINAK |
Vinova loza | prije cvatnje, poslije cvatnje, zatvaranje grozdova | 300 ml/ha | bolja oplodnja, rezistentnost na stres, veća količina šećera |
Stolno grožđe | cvjetovi u grozdu odvojeni, pred cvatnju, poslije cvatnje i nakon 15 dana | 300 ml/ha | bobe ujednačene veličine i bolja obojenost, grozd duguljasta oblika |
Jabuka, kruška | prije cvatnje, poslije cvatnje, svakih 15 dana | 300-350 ml/ha | ujednačenost veličine i bolja obojenost plodova |
Koštičave voćke (marelica, trešnja) | poslije cvatnje, svakih 10-15 dana | 300-350 ml/ha | bolje zametanje plodova, manje otpadanje plodova, veći plodovi, bolja obojenost plodova |
Aktinidija | pojava prvih listova, nakon oplodnje, od ploda veličine oraha svakih 15 dana | 250-300 ml/ha | manja osjetljivost na niske temperature, bolja oplodnja, veći plodovi |
Maslina | nakon cvatnje, 2-3 puta u razmacima od 15 dana | 200-300 ml/ha | veći urod, veća otpornost na stresne klimatske situacije |
Agrumi | početak cvatnje, primjene od debljanja plodova na dalje svakih 15 dana | 250-300 ml/ha | veće dimenzije i ujednačena veličina plodova |
Jagoda | primjene – 15 dana nakon presađivanja, od početka cvatnje svakih 15 dana | 150-250 ml/ha | bolje ukrojenjivanje i razvoj biljke, stvaranje većeg broja pupova, rezistentnost na termički stres |
Lubenica, dinja | 15 dana nakon presađivanja, primjene od debljanja plodova svakih 10-15 dana | 200-250 ml/ha | bolje ukorjenjivanje, bolji razvoj plodova i ranije sazrijevanje |
Lisnato povrće | od stadija 4-6 listova svakih 8 dana | 150-250 ml/ha | intenzivnija obojenost, veći urodi i otpornost na termički stres |
Plodovito povrće | 15 dana nakon presađivanja, za vrijeme rasta plodova svakih 10-15 dana | 150-250 ml/ha | opornost na stres, plodovi čvršći, bola obojenost plodova |
Lepirnjače (soja, grah) | početak cvatnje, 10-15 dana nakon prve primjene | 3-4 l/ha | povećana produktivnost i otpornost na klimatske stresove |
Duhan | početi primjenu 20 dana nakon presađivanja, ponavljati svakih 10-15 dana | 250-300 ml/ha | ujednačeni rast biljaka i otpornost na stres |
Žitarice | u slučajevima neujednačenog rasta i zastoja u rastu | 4-6 l/ha | ujednačeni rast biljaka i otpornost na stres |
Ukoliko je vaš nasad oštetila tuča, uz neizostavni TREINER predlažemo još dva sredstva, a to su PHOSPHIT ONE (Fosfaminglumato) i SCUDO.
PHOSPHIT ONE
Kalijev fosfit s biljnim aminokiselinama
POKRETAČ PRIRODNE OBRANE BILJAKA (Phosphite One – pokretač prirodne obrane biljke).
PHOSPHIT-ONE (MYR FOSFAMINGLUMATO) tekuće je lisno gnojivo za poboljšanje ishrane biljke, sadrži organski dušik (N), fosfor (P), kalij (K) i biljne aminokiseline. Ta formulacija biljnoga podrijetla aktivira prirodne mehanizme obrane biljke. To pridonosi da biljka postaje otpornija na klimatske nepogode i biljne patogene. Posebno PHOSPHIT-ONE inducira stvaranje fitoaleksina (fitoaleksini su odgovorni za otpornost biljaka na bolesti), zatim utječe na zadebljanje staničnih stijenki i njihovu lignifikaciju, što otežava prodor patogena u biljno tkivo.
VEĆA OTPORNOST NA BOLESTI
PHOSPHIT-ONE, osim što ima ulogu u ishrani biljke, pomaže u samoobrani biljke putem sinteze i premještanja fitoaleksina. Fitoaleksini su prirodne tvari (fenoli, terpeni i dr.) koje biljke proizvode. Oni povećavaju otpornost na biljne bolesti. Fitoaleksini, ako su prisutni u dovoljnim količinama, pridonose oštećenju staničnih membrana patogenih bakterija i na taj način blokiraju njihov razvoj. Zanimljiv postrani učinak očituje se u fungicidnoj aktivnosti, jer je poznato da fosfiti nepovoljno djeluju na reproduktivne organe patogena.
SCUDO
Tekuće gnojivo na osnovi bakra u helatnom obliku s biljnim aminokiselinama
SCUDO je tekuće gnojivo na osnovi bakra (9%) pomno osmišljeno da: SPRIJEČI POMANJKANJE BAKRA I LIJEČI NEGOV NEDOSTATAK, TE POVEĆA OTPORNOST BILJAKA NA GLJIVIČNE I BAKTERIJSKE BOLESTI (SCUDO).
U SCUDU se bakar nalazi u kelatnom obliku s glukonskom kiselinom i aminokiselinama biljnoga podrijetla. U takvu obliku lako se apsorbira i premješta u unutrašnjosti cijele biljke.
SCUDO, zahvaljujući prisutnosti glukonske kiseline, huminskih kiselina, biljnih aminokiselina, pomaže biljkama da lakše prebrodite stresne situacije nastale zbog disbalansa hranjiva i nepovoljnih uvjeta okoliša (ANTISTRESNO DJELOVANJE).