Ekološki uzgoj jabuka

Najveći broj naših vrtlara, ne zanemarujući pri tome ozbiljnu proizvodnju tzv. velikih proizvođača, skloniji su tzv. ekološkom uzgoju povrća i voća, a u tom kontekstu i jabuke. Zapravo, ovakav oblik uzgoja je i najprimjereniji za naše vrtove i naše potrebe.

 

Jabuka je ne samo naša najznačajnija voćarska kultura, nego je i najzastupljenija voćka naših vrtova i okućnica. U pravilu, koristimo je za konzumaciju u svježem stanju, rijeđe za preradu u kompot ili pekmez.

 

Jabuka je omiljena voćka ne samo zbog naših navika, ukusnosti, velikom broju sorti i izboru, već jer je i otporna na vrlo niske temperature, koje su karakteristične za kontinentalni dio Hrvatske. Izdži i do -35ºC.

 

 

Kada je riječ o ekološkom uzgoju, onda uvijek mislimo na dvije tzv. agrotehniče mjere,a  to su gnojidba i zaštita.

 

EKOLOŠKA GNOJIDBA

 

Temelj gnojidbe u ekološkoj gnojidbi je primjena zdravog organskog gnoja. U klasičnoj situaciji – to je zreli stajki gnoj. No, gnojidba stajskim gnojem skopčana je s nekim od problema koji nisu beznačajni i zanemarivi:

- dostupnost kvalitetnog (stajskog-konjskog) gnoja

- dostupnost zrelog gnoja

- problemi oko dovoza nerijetko skopčani s troškovima i fizičkim naporima

- prisutnost štetnih mikroorganizama

- prisutnost sjemena korova koji se lako prošire vrtom

- dostupnost hranjiva u optimalnom vremenskom okviru.

 

Te probleme lako možemo riješiti organskim gnojivom u obliku peleta (organska peletirana gnojiva) iz ponude Gra-me. Radi se o proizvodima visoke kvalietete ITALPOLLINA koje Gra-ma ima u ponudi. Kada je riječ o tim gnojivima koja su i organska i ekološka, proizvedena u kontroliranim uvjetima i uz poštivanje EU propisa o korištenju životinjskih nusprodukata, treba reći da se njihovim izborom eliminiraju svi gore navadeni problemi i prigovori: gnojiva ne sadrže štetene mikroorganizme, nema sjemena korova, visoki je udio očuvane organske tvari, sirovine su dobivene iz kontroliranih farmi (ekstenzivan uzgoj), elementi (N,P,K…) su organski i sporootpuštajući itd.. Ta gnojiva se bitno razlikuju i od drugih sličnih prisutnih na tržištu po:

- udjelu organske tvari

- udjelu vode u proizvodu

- eliminaciji štetnih primjesa

- očuvanosti organske tvari (proces proizvodnje se odvija na nižim temperaturama – do 70ºC, čime je organska tvar očuvana, nije spaljena i nema kemijskih supstanci za povezivanje organskih tvari)

- teški metali su ispod dozvoljenih koncentracija

- registrirana su za ekološki uzgoj.

 

 

U Gra-mi možete naći i druga organska gnojiva – za prihranu odnosno folijarnu primjenu.

 

ZAŠTITA

 

Vrlo je veliki problem provođenja efikasnih mjera u tzv. ekološkom uzgoju jer je malo dostupnih sredstava čija primjena nam može jamčiti adekvatnu zaštitu od bolesti i nametnika.

 

Uporaba herbicida (za suzbijanje korova) u ekološkom uzgoju je zabranjena, a na malim nasadima držimo da nije ni potrebna. Korove možemo suzbiti i mehanički (čupanje, košnja, okopavanje).

 

U svrhu zaštite mogu se koristiti:

- parafinska mineralna ulja (crveno ulje) za suzbijanje štetnika i uzročnika bolesti (lisne uši, crveni pauk, pjegavost lišća i krastavost plodova)

- otopina sumpora i kalijeva sapuna protiv pepelnice

- bordoška juha, Nordox za suzbijanje plamenjače, krastavosti, bakterijske paleži.

 

No, kao mnogu puta do sada, ponoviti ćemo jednu općepoznatu konstataciju – najbolja zaštita je preventiva, a ona se postiže podizanjem i održavanje visoke kondicije nasada. To pak se postiže ispravnom i kvalitetnom gnojidbom i prihranom!. Svaka ušteda na tom planu višestruko će se negativno vratiti.

 

ODRŽAVANJE NASADA

 

Pravilna rezidba je iznimno važna mjera u održavanju nasada zdravim, a  ogleda se u uklanjanju viška izboja te onih izboja koji su zakržljali ili bolesni.

 

Važna mjera je temeljito jesensko čišćenje voćnjaka, vrta i okućnice što je važna mjera radi uklanjanja lišća i granja na kojima bolesti i štetnici  mogu preživjeti.

 

Pojas oko debla, koji služi i za gnojidbu, a ima i estetsku funkciju, dobro bi bilo malčirati (travom, specijalnom korom i sl.) kako bi se zadržala rahlost tla i omogućila dostupnost hranjiva.

 

Koru možemo zaštititi od napada glodavaca i naseljavanja štetnika na način da je premažemo smjesom ilovače i čaja od preslice te uz dodavanje kravljeg gnoja.

 

Ukoliko sadite nadsad, preporučamo sadnju u smjeru sjever-jug, na južnim ili JZ i JI položajima čime se osigurava dobro strujanje zraka, uz izbjegavanje sadnje u udolinama.

 

01.02.2015.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ARHIVA