Grama

  • POČETNA
  • NOVOSTI
    • VRT
    • POLJOPRIVREDA
    • DOMAĆE ŽIVOTINJE I LJUBIMCI
    • GRADNJA I DOM
  • IZDVOJENO
  • KONTAKT
  • POLJOAPOTEKE
  • TSH
  • PRAVNE NAPOMENE

Zaštita voćaka na okućnicama

by grama / 16. veljače 2014. / Published in Vrt

Ovisno o regiji, voćne kulture polako ulaze u vegetacijsko razdoblje, dakle u razvojno i reproduktivno razdoblje. S toplijim vremenom zajedno s kulturnim biljkama aktiviraju se i štetne patogene gljivice, odnosno uzročnici bolesti. Naravno, u uvjetima najpogodnijim za rast i razvoj kulturne biljke i patogene gljivice pokazuju najveću aktivnost. Veliki je broj različitih uzročnika bolesti koji napadaju voćke, a ovdje ću spomenuti samo one koji su specifične za pojedinu voćnu vrstu.

Jabuku i krušku najčešće napada krastavost lista i ploda (Venturia spp.), breskvu napada kovrčavost lista(Taphrina deformans), trešnju i višnju najčešće napada sušenje rodnih grančica (Monilia laxa), šljivu i koštičave voćke šupljikavost listova (Stigmina carpophilla), a vinovu lozu pepelnica (Uncinula necator) i peronospora (Plasmopara viticola).

Kao što se može zaključiti svaka pojedina kultura je izložena napadu različitih uzročnika bolesti, iako se vrlo često pojedina bolest pojavljuje na više različitih domaćina pa tako peronospora i pepelnica napadaju gotovo sve voćne vrste

Pristup suzbijanju pojedinih bolesti je različit, tj. različite bolesti zahtjevaju suzbijanje različitim vrstama fungicida. Budući da se veliki broj voćaka nalazi upravo u mješovitom uzgoju pa se u Vašim okućnicama nalazi nekoliko različitih voćaka, praktički je nemoguće za svaku pojedinu voćku provesti individualan program zaštite. Iako ćete ponekad, unatoč svemu, morati ciljano suzbijati pojedinog uzročnika bolesti na pojedinim voćkama, važno je te mjere svesti na minimum i nastojati ujednačenim programima osigurati zdrave i vitalne voćke u mješovitom uzgoju.

U prošlim smo brojevima govorili o zimskom prskanju, a ovim putem još jednom naglašavam njegovu važnost jer je to praktički jedina mjera koja je jednaka za sve voćne kulture, a istovremeno zaista najvažnija mjera kojom tretiranja u vegetaciji smanjujete na najmanju moguću razinu. Za zimsko prskanje koristite bakreni pripravak NEORAM WG u kombinaciji sa prirodnim uljem PRIMA. Oba preparata karakterizira niz prednosti, a jedna od najvažnijih je njihov ekološki i toksikološki profil jer su oba preparata zasigurno najprihvatljivija, a u isto vrijeme najučinkovitija u prvim tretmanima zaštite. NEORAM WG je pripravak s najnižom dozom bakra po jedinici površine i koristi se u duplo manjoj dozi u odnosu na ostale bakrene pripravke (0,5 % tj. 500 g na 100 l vode) uz bolju učinkovitost. PRIMU koristite u koncentraciji 1-3 % (1-3 l na 100 l vode).

Nakon zimskog prskanja, izuzetno je važno redovito pratiti situaciju u vašim voćnjacima i kod pojave prvih simptoma reagirati, kako bi smanjili tretmane različitim fungicidima. Na tržištu postoji nekoliko preparata koji imaju relativno široku namjenu tj. pokrivaju više različitih bolesti, a primjenjuju se na većem broju kultura. O njima ćete moći više pročitati u nekom od sljedećih brojeva. Međutim, ponekad ćete ipak u povoljnim uvjetima za razvoj bolesti morati provesti ciljano tretiranje, usmjereno isljučivo na pojedinu bolest, ali u svakom slučaju, da bi takva tretiranja sveli na minimalnu moguću mjeru, redovito pratite situaciju u vašim voćnjacima i reagirajte već kod prvih simptoma.

Za sada, i u ovom trenutku najvažnije je provesti tretiranje pripravkom NEORAM WG.

UPOZORENJE: Korištenje pesticida povezano je s rizicima. Primjena isključivo prema uputama koje prate proizvod ili savjetima stručnjaka!

(Preneseno sa stranica AGROCHEM MAX.)

16.02.2014.

NAJNOVIJE OBJAVE


  • MAPEI MAPELASTIC TURBO hidroizolacija
  • Rastjerivač ptica
  • Zalijevanje za visokih temperatura i štednja vode
  • Zaštita limuna (kalijev-marsejski sapun)
  • MAPEI ADESILEX P9
  • Uzgoj krizantema na okućnici
  • Hrana za akvarijske ribice
  • Štete od stjenica
  • Biljni preparati za zaštitu bilja
  • Fasadno-toplinski sustavi za energetsku učinkovitost

RADNO VRIJEME TRGOVINE

ZIMSKI RASPORED od 01.10. do 31.03.:

  • ponedjeljak – petak od 7:00 do 19:00 sati, subotom od 7:00 do 18:00 sati

LJETNI RASPORED od 01.04. do 30.09.:

  • ponedjeljak – petak od 7:00 – 20:00 sati, subotom od 7:00 do 19:00 sati;

PRILAGOĐENO RADNO VRIJEME:

  • dan u oči Uskrsa, Božića i na Staru godinu (ukoliko je radni dan) od 7:00 do 14:00;

ZATVORENO:

  • 02., 03. i 04.01. kao i nedjeljom, blagdanima i neradnim danima u RH.

KONTAKT

Zrinsko–Frankopanska 15
40000 Čakovec, Hrvatska

Telefoni (odjeli): 040 328 720 Info pult; 328 722 Građevinski materijal; 328 723 Poljoprivreda; 608 078 Vrt;  390 705  Kućni ljubimci; 328 724 Dječja igrališta; 328 721 Blagajna;

Fax. 040 328 496

E-mail: info@grama-trgovina.com

TVRTKA

Tvornica stočne hrane d.d.

Otvori u Google Maps

PRAVO NA JEDNOSTRANI OTKAZ UGOVORA

  • PRAVNE NAPOMENE
  • IZJAVA O PRIVATNOSTI
  • IMPRESUM
Grama

© 2018. Sva prava pridržana. Web izrada: Logico

TOP

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje iskustvo na našoj web stranici.

Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u .

grama_logo_gdpr
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.

Neophodni kolačići

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.

Kolačići trećih strana

Ova web stranica koristi Google Analytics za prikupljanje anonimnih informacija kao što su broj posjetitelja na stranicu i najpopularnije stranice.

Omogućivanjem ovog kolačića pomažete nam u poboljšanju naše web stranice.

Najprije omogućite Neophodne kolačiće kako bismo mogli spremiti vaše postavke!

Pravila o kolačićima

Više o kolačićima možete pročitati klikom na poveznicu UPOTREBA KOLAČIĆA.