Grama

  • POČETNA
  • NOVOSTI
    • VRT
    • POLJOPRIVREDA
    • DOMAĆE ŽIVOTINJE I LJUBIMCI
    • GRADNJA I DOM
  • IZDVOJENO
  • KONTAKT
  • POLJOAPOTEKE
  • TSH
  • PRAVNE NAPOMENE

Gnojidba krumpira

by grama / 05. veljače 2023. / Published in Poljoprivreda

Uzgoj krumpira (Solanum tuberosum L.) zahtjeva tla odgovarajućih pedoloških obilježja (bez stajaćih voda, itd.) te isto tako i odgovarajuću gnojidbu.

Krumpir apsorbira velike količine kalija, koji utječe na konačnu kvalitetu gomolja i njihovu otpornost. Apsorpcija fosfora (koji podiže otpornost na hladnoću i utječe na sadržaj škroba) maksimalna je u prvom stadiju razvoja biljke i zbog toga se mora unijeti prije sadnje, po mogućnosti u organskoj formi. Dušik je od velike, esencijalne važnosti za dobre kvalitativne i kvantitativne rezultate. Od ukupne količine, preporuča se unijeti 40% dušika prije sadnje i to organskom gnojidbom, a ostatak u prihrani.

Za proizvodnju od 35-40 tona/ha u prosječnim uvjetima, potrebno je oko 170 kg/ha N, 120 kg/ha P2O5 e 250 kg/ha K2O.

Prednosti i velike pogodnosti organske gnojidbe za krumpir su unos organske tvari, huminskih kiselina i aminokiselina što potiče rast biljke i utječe na njeno zdravlje, reducira pojavu umora tla i probleme povećanog saliniteta (problem tipičan za isključivo mineralnu gnojidbu). Unos kalcija poboljšava rast i formiranje gomolja, smanjuje pojavu truleži i povećava njegovu trajnost.

TLO SREDNJE TEKSTURE DO LAGANIJE, SIROMAŠNO ORGANSKOM TVARI

VRIJEME I NAČIN PRIMJENE PROIZVOD KOLIČINA KOMENTAR
u fazi pripreme tla – rasipati po cijeloj površini, ukopati do 20 cm u tlo ililokalno u pripremi gredica, prije sjetve PHENIX 1,0-1,2 t/ha500-600 kg/ha unos organske tvari NPK6-8-15
za vrijeme sjetve AEGIS granulo 10 kg/ha mikorize potiču razvoj i ishranu biljke
1° zagrtanje Amonij. nitrat 100-150 kg/ha unos dušika
2° zagrtanje “ “ “
15 dana nakon cvatnje, folijarno AUXYM 700 ml/ha potiče stvaranje gomolja i njihovu ujednačenost
svibanj-lipanj, folijarno, ponoviti 2-3 puta MYR kalcij+
MYR bakar
1,5-2 l/ha1-1,5 l/ha poboljšava kvalitetu gomolja, štiti od bakterija i plijesni
  • Kriteriji gnojidbe:
    Unos jedinica gnojiva korištenjem PHENIXA i ostalih Italpollina gnojiva može biti manji nego kod isključivo mineralne gnojidbe. To je zato što organski dušik, fosfor i kalij imaju 2-3 puta veću iskoristivost i učinkovitost nego oni iz mineralnih gnojiva
  • Kao alternativa PHENIXU, na tlima bogatim kalijem, ali i jako kiselim, gdje su jaki procesi koji uzrokuju netopivost fosfora, može se koristiti GUANITO (1 t/ha), organsko gnojivo NP 6-15-3 s 10 % kalcija (CaO) i magnezijem.
  • Amonijev nitrat može se zamjeniti ureom, kalcijevim nitratom ili kalijevim nitratom (prema potrebi) ili se može koristiti dušično organsko gnojivo DIX 10N (400-500kg/ha).
  • U slučajevima kada su tla siromašna kalijem, preporučuje se unos kalijevog nitrata u prihrani ili kalijevog sulfata u pripremi tla.

KISELA TLA, SIROMAŠNA ORGANSKOM TVARI

VRIJEME I NAČIN PRIMJENE PROIZVOD KOLIČINA KOMENTAR
u fazi pripreme tla – rasipati po cijeloj površini, ukopati do 20 cm u tlo ililokalno u pripremi gredica, prije sjetve GUNAITO 0,8-1 t/ha400-600 kg/ha unos organske tvari NPK 6-15-3
za vrijeme sjetve AEGIS granulo 10 kg/ha mikorize potiču razvoj i ishranu biljke
1° zagrtanje Kalcijev nitrat 100-150 kg/ha unos dušika
2° zagrtanje “ “ “
15 dana nakon cvatnje, folijarno AUXYM 700 cc/ha potiče stvaranje gomolja i ujednačenost
svibanj-lipanj, folijarno, ponoviti 2-3 puta MYR kalcij +MYR bakar 1,5-2 l/ha +1-1,5 l/ha poboljšava klvalitetu gomolja, štiti od bakterija i plijesni

Save

NAJNOVIJE OBJAVE


  • MAPEI MAPELASTIC TURBO hidroizolacija
  • Rastjerivač ptica
  • Zalijevanje za visokih temperatura i štednja vode
  • Zaštita limuna (kalijev-marsejski sapun)
  • MAPEI ADESILEX P9
  • Uzgoj krizantema na okućnici
  • Hrana za akvarijske ribice
  • Štete od stjenica
  • Biljni preparati za zaštitu bilja
  • Fasadno-toplinski sustavi za energetsku učinkovitost

RADNO VRIJEME TRGOVINE

ZIMSKI RASPORED od 01.10. do 31.03.:

  • ponedjeljak – petak od 7:00 do 19:00 sati, subotom od 7:00 do 18:00 sati

LJETNI RASPORED od 01.04. do 30.09.:

  • ponedjeljak – petak od 7:00 – 20:00 sati, subotom od 7:00 do 19:00 sati;

PRILAGOĐENO RADNO VRIJEME:

  • dan u oči Uskrsa, Božića i na Staru godinu (ukoliko je radni dan) od 7:00 do 14:00;

ZATVORENO:

  • 02., 03. i 04.01. kao i nedjeljom, blagdanima i neradnim danima u RH.

KONTAKT

Zrinsko–Frankopanska 15
40000 Čakovec, Hrvatska

Telefoni (odjeli): 040 328 720 Info pult; 328 722 Građevinski materijal; 328 723 Poljoprivreda; 608 078 Vrt;  390 705  Kućni ljubimci; 328 724 Dječja igrališta; 328 721 Blagajna;

Fax. 040 328 496

E-mail: info@grama-trgovina.com

TVRTKA

Tvornica stočne hrane d.d.

Otvori u Google Maps

PRAVO NA JEDNOSTRANI OTKAZ UGOVORA

  • PRAVNE NAPOMENE
  • IZJAVA O PRIVATNOSTI
  • IMPRESUM
Grama

© 2018. Sva prava pridržana. Web izrada: Logico

TOP

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje iskustvo na našoj web stranici.

Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u .

grama_logo_gdpr
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.

Neophodni kolačići

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.

Kolačići trećih strana

Ova web stranica koristi Google Analytics za prikupljanje anonimnih informacija kao što su broj posjetitelja na stranicu i najpopularnije stranice.

Omogućivanjem ovog kolačića pomažete nam u poboljšanju naše web stranice.

Najprije omogućite Neophodne kolačiće kako bismo mogli spremiti vaše postavke!

Pravila o kolačićima

Više o kolačićima možete pročitati klikom na poveznicu UPOTREBA KOLAČIĆA.