Grama

  • POČETNA
  • NOVOSTI
    • VRT
    • POLJOPRIVREDA
    • DOMAĆE ŽIVOTINJE I LJUBIMCI
    • GRADNJA I DOM
  • IZDVOJENO
  • KONTAKT
  • POLJOAPOTEKE
  • TSH
  • PRAVNE NAPOMENE

Šamotna opeka i ploče

by grama / 15. ožujka 2020. / Published in Gradnja i dom

U GRA-MI potražite šamotnu opeku i ciglu te pribor neophodan za izgradnju dimnjaka, roštilja, ložišta peći, roštilja, pušnica… dakle, svih prostora koji su izloženi visokim temperaturama.

Šamotna opeka kao i ploče moraju biti izrađene od kvalitetnog vodootpornog materijala, manjeg dijela vatrostalne gline i većeg dijela mljevenog praha već prije pečene vatrostalne opeke. Moraju izdržati visoke temperature i do 1200°C pa i više (1600°C).

Šamotna opeka:

*dimenzije u mm (zadnja brojka označava debljinu)

250x124x20

250x124x30

250x124x65;

Šamotne ploče:

400x200x40

– pogodno za oblaganje kamina, roštilja…

Uz ciglu i ploče, za izgradnju nekog “vatrostalnog” prostora trebati će vam i prateći materijal:

  • mort za zidanje kalijevih peći
  • Šamotno brašno -koristi se kod visokih temperatura za zidanje, lijepljenje, popravak ložišta … kod štednjaka, kamina, roštilja, krušnih peći, kalijevih peći te za spajanje šamotnih ploča
  • veziva za šamotno brašno (vatrostalno staklo, vatrostalni brzovezni cement, masna glina
  • univerzalni vatrostalni mort.

Uputa za rad s mortom za zidanje kalijevih peći

U posudu za mješanje ulije se 4 litre vode, doda se 30 kg morta te se ostavi 20-30 minuta. Potom se dobro izmješa lopatom ili spiralnom mješalicom. Kaljevi i šamot na koji se mort nanosi moraju biti dobro navlaženi. Mort se stvrdnjava tijekom postupka laganog podizanja temperature loženjem u peći.

Uputa za rad sa šamotnim brašnom

Ugradnja sa šamotnim brašnom moguća je samo uz dodatak veziva, koje može biti vodeno staklo, vatrostalni brzovezni cement ili masna glina (ilovača).

Postupak s vodenim staklom: u 3 dijela šamotnog brašna dodaje se jedan dio vodenog stakla i miješa bez dodavanja drugih primjesa.

Postupak s vatrostalnim brzoveznim cementom: otprilike 60-70% šamotnog materijala miješa se sa 30-40% vatrostalnog cementa u betonskoj mješalici te se dodaje voda, pri čemu se treba paziti da se ne doda previše vode (otprilike 50 kg smjese šamotnog brašna i vatrostalnog cementa s do 8 litara vode).

Postupak s masnom glinom (ilovačom): u posudu se uspe ilovača i dolije vode do razine na kojoj je ilovača te se ostavi da odstoji i razmoči se (otprilike 2-3 sata); glina se slegne, a višak vode se odlije i doda se šamotno brašno u omjeru 1:1, pa se sve dobro promiješa i tada je spremno za ugradnju.

Uputa za rad s univerzalnim vatrostalnim mortom i za primjenu podloge za mort

U posudi se izmiješa suhi vatrostalni mort zajedno s vodom u količini koja se želi ugraditi u vremenu od najviše 45 minuta (na 7 kg vatrostalnog morta dodaje se 0,3 litre vode). Masa se dobro izmiješa zidarskom žlicom ili spiralnom mješalicom i pusti da odstoji 5 minuta. Nakon toga se ponovo izmiješa i ugrađuje.

Podloge na koje se mort nanosi trebaju biti hrapave i očišćene žičanom četkom, bez prašine i navlažene. Šamotne površine potrebno je dobro navlažiti, a betonske ovlažiti. Najbolji se rezultati postižu kada se mort pomoću zidarske žlice ili lopatice dobro utisne i nanese na obje površine koje se međusobno spajaju, a višak mase istisne laganim udarcima gumenog čekića. Utrošak univerzalnog vatrostalnog morta ovisi o debljini nanosa (za debljinu od 1 cm potrebno je 15 kg/m2, a za debljinu od 0,70 cm potrebno je 10 kg/m2).

Vatrostalni mort očvrsne na zraku, a porast čvrstoće ovisi o debljini nanosa, temperaturi rada i vrsti podloge na koju se nanosi. Očvršćenje započinje nakon 15-30 minuta od nanošenja, a kod debljih nanosa i slaboupijajućih podloga dvostruko dulje. Potpuno očvrsne nakon 24 sata na zraku, a stabilizira postupnim i umjerenim zagrijavanjem kod prvog paljenja vatre.

Upozorenje: očvrsli materijal ne može se ponovo upotrijebiti; ostatke stare mase ne miješati sa novo zamiješanom količinom; naknadno dodavanje vode i dodatak vode veći od propisanog može prouzročiti mrežaste pukotine na mortu; pri radu koristite zaštitne rukavice; u slučaju da mort dospije u oči, isprati sa dosta čiste vode; skladištenje moguće do 6 mjeseci u suhom prostoru i na temperaturi iznad -50oC.

Napomena: gornji savjeti su načelne prirode. Pridržavati se uputa priloženih proizvodu!

 

NAJNOVIJE OBJAVE


  • MAPEI MAPELASTIC TURBO hidroizolacija
  • Rastjerivač ptica
  • Zalijevanje za visokih temperatura i štednja vode
  • Zaštita limuna (kalijev-marsejski sapun)
  • MAPEI ADESILEX P9
  • Uzgoj krizantema na okućnici
  • Hrana za akvarijske ribice
  • Štete od stjenica
  • Biljni preparati za zaštitu bilja
  • Fasadno-toplinski sustavi za energetsku učinkovitost

RADNO VRIJEME TRGOVINE

ZIMSKI RASPORED od 01.10. do 31.03.:

  • ponedjeljak – petak od 7:00 do 19:00 sati, subotom od 7:00 do 18:00 sati

LJETNI RASPORED od 01.04. do 30.09.:

  • ponedjeljak – petak od 7:00 – 20:00 sati, subotom od 7:00 do 19:00 sati;

PRILAGOĐENO RADNO VRIJEME:

  • dan u oči Uskrsa, Božića i na Staru godinu (ukoliko je radni dan) od 7:00 do 14:00;

ZATVORENO:

  • 02., 03. i 04.01. kao i nedjeljom, blagdanima i neradnim danima u RH.

KONTAKT

Zrinsko–Frankopanska 15
40000 Čakovec, Hrvatska

Telefoni (odjeli): 040 328 720 Info pult; 328 722 Građevinski materijal; 328 723 Poljoprivreda; 608 078 Vrt;  390 705  Kućni ljubimci; 328 724 Dječja igrališta; 328 721 Blagajna;

Fax. 040 328 496

E-mail: info@grama-trgovina.com

TVRTKA

Tvornica stočne hrane d.d.

Otvori u Google Maps

PRAVO NA JEDNOSTRANI OTKAZ UGOVORA

  • PRAVNE NAPOMENE
  • IZJAVA O PRIVATNOSTI
  • IMPRESUM
Grama

© 2018. Sva prava pridržana. Web izrada: Logico

TOP

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje iskustvo na našoj web stranici.

Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u .

grama_logo_gdpr
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.

Neophodni kolačići

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.

Kolačići trećih strana

Ova web stranica koristi Google Analytics za prikupljanje anonimnih informacija kao što su broj posjetitelja na stranicu i najpopularnije stranice.

Omogućivanjem ovog kolačića pomažete nam u poboljšanju naše web stranice.

Najprije omogućite Neophodne kolačiće kako bismo mogli spremiti vaše postavke!

Pravila o kolačićima

Više o kolačićima možete pročitati klikom na poveznicu UPOTREBA KOLAČIĆA.