Grama

  • POČETNA
  • NOVOSTI
    • VRT
    • POLJOPRIVREDA
    • DOMAĆE ŽIVOTINJE I LJUBIMCI
    • GRADNJA I DOM
  • IZDVOJENO
  • KONTAKT
  • POLJOAPOTEKE
  • TSH
  • PRAVNE NAPOMENE

Salata – uzgoj i vrste

by grama / 03. ožujka 2019. / Published in Vrt

Salata je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika i u pravilu se uzgaja iz presadnica.

Sadrži u prosjeku 94% vode, 2% šećera, 0,6% sirove celuloze, 0,65 mineralnih tvari, 1,25 sirovih proteina, bogata jeB1, B2 i C vitaminom, karotinom te solima, kalijem željezom i fosforom.

Salate glavatice se dijele na:

  • Kristalke
  • Maslenke (puterice).

VRSTE SALATA

Puterica

Uz zelenu varijantu postoje i puterice crvenih listova. Salata koja se uzgaja na otvorenom može doseći težinu i do 500 grama,  a ukoliko ih uzgajamo u stakleniku, puterica će doseći težinu od 100 grama. Kako je vrlo osjetljiva, nakon berbe je treba odmah iskoristiti.

Endivija

Listovi endivije razvijaju se u obliku rozete, dok se kasnije ravnomjerno rasporede po stabljici.

Radič

Najčešće ga poznajemo u crvenoj varijanti. Glavna sezona mu je na jesen, od listopada pa sve do svibnja. Ovisno o sorti, glavica  mu bude mala i okrugla  ili otvorena, dugoljasta ili okrugla, kao rozeta.

Ledena salata

Salata koja formira čvrste i zatvorene glavice i mnogo je teža od obične zelene salate (puterice). Njeni listovi su mesnati, sjajni i na dodir grubi, ali su zato čvršći i hrskavi. Poslije berbe dulje će se moći čuvati, osobito ako je stavimo u foliju.

Rimska salata

Salata poznata po tome što ima vanjske zelene listove, a „srce“ žuto. Bere se od rujna do studenog, ovisno o podneblju i vremenskim uvjetima. Kako ima čvrste listove, može se dulje čuvati.

Matovilac

Ne traži neke posebne uvjete uzgoja te dobro podnosi mraz i niske temperature. Seezona za ovu salatu je zima i rano proljeće.

Rukola

Iako salata, može poslužiti i kao začinsko bilje pa se člesto kombinira s drugim salatama ili jelima. Nešto je intenzivnijeg okusa, ali vrlo cijenjena.

Šparogolika salata

Salata porijeklom iz indije koja se jede sirova ili dinstana. Ima bijele, mesnate, sjajne i grube listove.

UZGOJNI UVJETI

Salatu možemo uzgajati dulje vrijeme na istoj gredici, a ukoliko je moguće dobro bi joj bilo osigurati barem jednu predkulturu. Kako ima kratku vegetaciju, kroz godinu možemo imati i 2-3 berbe, a može se uzgajati i kao međukultura.

Najpogodnije vrijeme za uzgoj salate na otvorenom u našim vrtovima je proljeće i jesen, kada temperature nisu toliko visoke. Sjeme salate niče za 2-4 dana kada je vanjska temperatura od 15-20°C. Za cca 45-55 dana salata će dosegnuti svoj maksimum rasta. U pravilu, teško podnosi temperature više od 20°C, osobito u uvjetima suhog tla i zraka.

Salata treba humusno i vlažno tlo. Za formiranje glavice, salati će trebati oko 15 l vode na kvadratni metar, dva puta tjedno. Ako je toplije – i više.  Zalijevati uvijek treba, ako je to moguće po oblačnom vremenu ili kasno pred večer ili rano u jutro.m

Što se tiče tla, salata voli rastresito i plodno tlo, bogato organskim tvarima pa će organska gnojidba biti najbolja. Salata je vrlo osjetljiva na povišene vrijednosti soli u tlu pa je optimalna vrijednost pH 6,0-6,5-7. Tlo treba obraditi na dubinu od 20-25 cm. Kako salata ima kratak korijen, gnojivo ne treba duboko ukopavati. U jesen treba gredicu dobro „preštihati“ te pognojiti.

Tlo koje smo u jesen pognojili dobro bi bilo malo pognojiti i na proljeće, kod pripreme gredice, ali nije bitan uvjet ako salatu ne uzgajamo „na veliko“.  Tijekom rasta salatu je moguće prihraniti npr. KAN-om sa 0,07-0,1 kg na 10 metara kvadratnih, ali treba paziti da granule ne padnu na list!

Ako imamo dobar staklenik ili plastenik, za berbu u prosincu, salatu treba posaditi sredinom listopada, ali sve ovisi o klimatskim uvjetima. Na kontinentu se može uzgajati zimi kao predusjev rajčici i krastvacima. Salatu treba redovito prorijeđivati na način da se postigne idealan razmak među biljkama od 25-30 cm, a s razmakom redova od 30 cm.

Najbolje je salatu saditi u razmacima kako sva ne bi bila za berbu istovremeno.

Uzgoj salate iz presadnica traži malo više pažnje jer su oštećene presadnice vrlo osjetljive i podložne bolesti, npr. sivoj plijesni.

 

 

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

NAJNOVIJE OBJAVE


  • MAPEI MAPELASTIC TURBO hidroizolacija
  • Rastjerivač ptica
  • Zalijevanje za visokih temperatura i štednja vode
  • Zaštita limuna (kalijev-marsejski sapun)
  • MAPEI ADESILEX P9
  • Uzgoj krizantema na okućnici
  • Hrana za akvarijske ribice
  • Štete od stjenica
  • Biljni preparati za zaštitu bilja
  • Fasadno-toplinski sustavi za energetsku učinkovitost

RADNO VRIJEME TRGOVINE

ZIMSKI RASPORED od 01.10. do 31.03.:

  • ponedjeljak – petak od 7:00 do 19:00 sati, subotom od 7:00 do 18:00 sati

LJETNI RASPORED od 01.04. do 30.09.:

  • ponedjeljak – petak od 7:00 – 20:00 sati, subotom od 7:00 do 19:00 sati;

PRILAGOĐENO RADNO VRIJEME:

  • dan u oči Uskrsa, Božića i na Staru godinu (ukoliko je radni dan) od 7:00 do 14:00;

ZATVORENO:

  • 02., 03. i 04.01. kao i nedjeljom, blagdanima i neradnim danima u RH.

KONTAKT

Zrinsko–Frankopanska 15
40000 Čakovec, Hrvatska

Telefoni (odjeli): 040 328 720 Info pult; 328 722 Građevinski materijal; 328 723 Poljoprivreda; 608 078 Vrt;  390 705  Kućni ljubimci; 328 724 Dječja igrališta; 328 721 Blagajna;

Fax. 040 328 496

E-mail: info@grama-trgovina.com

TVRTKA

Tvornica stočne hrane d.d.

Otvori u Google Maps

PRAVO NA JEDNOSTRANI OTKAZ UGOVORA

  • PRAVNE NAPOMENE
  • IZJAVA O PRIVATNOSTI
  • IMPRESUM
Grama

© 2018. Sva prava pridržana. Web izrada: Logico

TOP

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje iskustvo na našoj web stranici.

Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u .

grama_logo_gdpr
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.

Neophodni kolačići

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.

Kolačići trećih strana

Ova web stranica koristi Google Analytics za prikupljanje anonimnih informacija kao što su broj posjetitelja na stranicu i najpopularnije stranice.

Omogućivanjem ovog kolačića pomažete nam u poboljšanju naše web stranice.

Najprije omogućite Neophodne kolačiće kako bismo mogli spremiti vaše postavke!

Pravila o kolačićima

Više o kolačićima možete pročitati klikom na poveznicu UPOTREBA KOLAČIĆA.