Grama

  • POČETNA
  • NOVOSTI
    • VRT
    • POLJOPRIVREDA
    • DOMAĆE ŽIVOTINJE I LJUBIMCI
    • GRADNJA I DOM
  • IZDVOJENO
  • KONTAKT
  • POLJOAPOTEKE
  • TSH
  • PRAVNE NAPOMENE

Rezidba i prorjeđivanje ljeske i badema

by grama / 23. siječnja 2022. / Published in Vrt

Postoji pravilo –  u rezudbu krećemo kada prestane opasnost od niskih temperatura jer će rane od rezidbe u takvim uvjetima slabo zacjeljivati. Ukoliko neželjene i manje izboje niste uklonili tijekom ljeta, u krajem zime – u rano proljeće ćete imati više posla.

Zapušteni nasad nikada nećemo smjeti “dovesti u red” odmah – istre godine, već postepeno na način da se cca 1/4 krošnje oreže svake godine, s time da je vrhove potrebno orezivati jače.

Starija stabla se uvijek orezuju jače, dok se mlada orezuju manje odnosno slabije.

Rez mora biti ravan i gladak.

U biti postoje dva oblika rezidbe: rez za prorjeđivanje i rez za skraćivanje. Prorjeđivanjem se uklanjaju cijele grane do mjesta rasta druge grane čime se postiže daljnji rast bez izbijanja velikog broja tzv. vodopija. Time se krošnja otvara, što ej važno radi osiguranja uvjeta ravnomjerne osvjetljenosti krošnje i njenog prozračivanja. Skraćivanjem se uklanja dio grane tako da se ona skraćuje na željenu duljinu. Time se utječe na razgranjivanje izboja ispod mjesta reza.

LIJESKA

Lijeska je jednodomna voćna vrsta, muški i ženski cvjetovi su razdvojeni, ali se nalaze na istom izboju.

Kod ljeske je teže razlikovati generativne (deblji) od vegetativnih pupova (šiljsti i manji).

Lijeska rodi na jednogodišnjim izbojima.

Uvriježeno je mišljenje da lijesku ne treba orezivati. Upravo suprotno – orezivanje tijekom mirovanja imati će utjecaj na rast slijedećeg proljeća, dok će se tijekom proljeća i ljeta obavljati orezivanje uklanjanjem zeljastih izbojaka.

Za dobru rodnost, ljeski treba osigurati dobru osvjetljenost unutrašnjosti krošnje što će utjecati na bolje zametanje generativnih pupova. Upravo to se postiže kvalitetnom rezidbom – uklanjanjem tzv. vodopija koje rastu kroz sredinu krošnje s donjeg dijela krošnje, uklanjanjem izbojaka koji zasjenjuju unutrašnjost krošnje i uklanjanjem izbojaka koji se međusobno križaju ili su preblizu jedan drugome.

Nakon 10 do 12 godina, kod ljeske slabi vegetativni rast pa je potrebno jaće orezivati kako bi se postigao jači vegetativni rast o održao prinos.

Lijeska je osjetljiva na bolest bakterioze te će biti neophodno uklanjati zaražene dijelove biljke, ali i obavezno dezinficiranje reznog alata jer se bolest prenosi i njime! isto tako, neophodno je uklanjanje grana slabijeg rasta, preniske grane, grane prekrivene mahovinom kao i sve grane koje smetaju za provođenje mjera zaštite ili ophoda mehanizacijom, ukoliko se radi o većem nasadu.

Kod većih nasada, struka preporuča orezivanje na način da se godišnje obavi orezivanje samo 1/5 nasada ili da se svakih pet hodina ukloni oko pola rodne površine, što će imati za posljedicu smanjen urod iduće godine, ali će se urod znatno povećati slijedećih godina!

BADEM (BAJAM)

Badem se orezuje za vrijeme mirovanja, a zelenom rezidbom se obavlja korekcija tijekom vegetacije.

Kod orezivanja badema, zbog njegove osjetljivosti na niske temperature, ostavlja se nešto više rodnih izbojaka nego je to potrebno za normalan urod.

Badem je sličan je po izbojima breskvi – ima svibanjske kitice, kratko rodne šibe i duge mješovite šibe. No, za razliku od breskve, kod badema su zastupljenije svibanjske kitice na kojima je većina uroda, s time da rodi i na dugim mješovitim šibama.

Cvjetovi badema su dvospolni, čime se razlikuje od ljeske.

Rezidbom se moraju ukloniti izboji krivog smjera rasta te oni koji su izrođeni ili bolesni. Svrha ove rezidbe je dobivanje prozračne krošnje, ali i sprječavanje pojave ogoljavanja drveta.

Kako bi se potakla veća rodnost, orezuju se plodne grančice i to prorjeđivanjem, a ne kraćenjem.

 

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

NAJNOVIJE OBJAVE


  • MAPEI MAPELASTIC TURBO hidroizolacija
  • Rastjerivač ptica
  • Zalijevanje za visokih temperatura i štednja vode
  • Zaštita limuna (kalijev-marsejski sapun)
  • MAPEI ADESILEX P9
  • Uzgoj krizantema na okućnici
  • Hrana za akvarijske ribice
  • Štete od stjenica
  • Biljni preparati za zaštitu bilja
  • Fasadno-toplinski sustavi za energetsku učinkovitost

RADNO VRIJEME TRGOVINE

ZIMSKI RASPORED od 01.10. do 31.03.:

  • ponedjeljak – petak od 7:00 do 19:00 sati, subotom od 7:00 do 18:00 sati

LJETNI RASPORED od 01.04. do 30.09.:

  • ponedjeljak – petak od 7:00 – 20:00 sati, subotom od 7:00 do 19:00 sati;

PRILAGOĐENO RADNO VRIJEME:

  • dan u oči Uskrsa, Božića i na Staru godinu (ukoliko je radni dan) od 7:00 do 14:00;

ZATVORENO:

  • 02., 03. i 04.01. kao i nedjeljom, blagdanima i neradnim danima u RH.

KONTAKT

Zrinsko–Frankopanska 15
40000 Čakovec, Hrvatska

Telefoni (odjeli): 040 328 720 Info pult; 328 722 Građevinski materijal; 328 723 Poljoprivreda; 608 078 Vrt;  390 705  Kućni ljubimci; 328 724 Dječja igrališta; 328 721 Blagajna;

Fax. 040 328 496

E-mail: info@grama-trgovina.com

TVRTKA

Tvornica stočne hrane d.d.

Otvori u Google Maps

PRAVO NA JEDNOSTRANI OTKAZ UGOVORA

  • PRAVNE NAPOMENE
  • IZJAVA O PRIVATNOSTI
  • IMPRESUM
Grama

© 2018. Sva prava pridržana. Web izrada: Logico

TOP

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje iskustvo na našoj web stranici.

Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u .

grama_logo_gdpr
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.

Neophodni kolačići

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.

Kolačići trećih strana

Ova web stranica koristi Google Analytics za prikupljanje anonimnih informacija kao što su broj posjetitelja na stranicu i najpopularnije stranice.

Omogućivanjem ovog kolačića pomažete nam u poboljšanju naše web stranice.

Najprije omogućite Neophodne kolačiće kako bismo mogli spremiti vaše postavke!

Pravila o kolačićima

Više o kolačićima možete pročitati klikom na poveznicu UPOTREBA KOLAČIĆA.