I u kontinentalnim krajevima možemo na jesen pripremiti vrt za uzgoj povrća preko zime. Za zimski uzgoj su pogodne tradicionalne vrste povrća kao što su luk i češnjak, ali i salate (endivija), špinat, mrkva, bob, grašak, mrkva, peršin. Sjetvu odnosno sadnju ćemo obaviti od rujna do studenog.
MRKVA
Za dobivanje rane mlade mrkve sijanje možemo obaviti sve do studenog, a za to su pogodne rane sorte kao npr. amsterdamska koju karakterizira valjkasti oblik, dužina 8-12 cm te promjer 1,5 cm. Mrkva će na jesen malo proklijati, a s razvojem će nastaviti u proljeće. S takvom mrkvom mogu se pojaviti poteškoće koje su vezane uz vrlo niske temperature pa će mrkva smrznuti ili će u proljeće odmah potjerati „u sjeme“.
GRAŠAK
Na kontinentu ćemo grašak posijati nešto ranije – već u listopadu, dok će u toplijim uvjetima mediteranske klime sjetvu biti moguće obaviti i kasnije, tijekom studenog. Za to će trebati odabrati odgovarajuće otpornije kultivare.
BOB MAHUNAR
Vrijedi kao i za grašak – na kontinentu nešto ranija sjetva, dok je u uvjetima toplije klime moguća sjetva i kasnije za ranu berbu tijekom travnja. Preporuča se iznikle biljke ipak pokriti agrotekstilom kako bismo ih zaštitili od nižih temperatura.
ŠPINAT
Za ranu berbu sijati ćemo ozimi špinat, preporučljivo na uzdignute gredice koje omogućuju bolje zagrijavanje površine što je neophodno za uspješno prezimljavanje i raniji porast.
PERŠIN
Za kasne sjetve tijekom studenog pogodniji je peršin listar. Peršin je nešto otporniji od mrkve te mlade biljke mogu podnijeti temperature i do -9°C. Stoga će biti neophodno i ovu kulturu odgovarajuće zaštititi (deblji agtrotekstil, plastenik).