Uređenje kamenom

Pijesak i prirodni kamen su materijali koji čine povijest ljudske civilizacije. Čovjek i kamen povezani su tisućama godina na različite načine. Međutim, estetika i umjetnički izražaj s jedne strane te kamen s druge strane, dugo su bili samo slučajni partneri. Sada stvari stoje potpuno drugačije.

Suvremene mogućnosti eksploatacije kamena te njegove obrade sada nam kamen daju kao materijal s kojim činimo čuda – on postaje izražajni materijal kojim uređujemo svoj životni prostor!

Gra-ma u suradnji s uglednom tvrtkom SCHERF stavlja vam na raspolaganje potpuno prirodne materijale koji vam pružaju fantastične mogućnosti uređenja okoliša kao i mogućnost da vlastitim rješenjima dadete pečat osobnosti.

Kamen možemo kombinirati – s drugim kamenom, drvom, staklom te drugim materijalima.

DEKO-KAMEN/DROBLJENI i LOMLJENI KAMEN

Drobljeni kamen služi kao pokrovni materijal za različite površine te putove i staze u vrtovima i parkovima, u kombinaciji različitih oblika, veličina i boja, kao obrub cvjetnih gredica, ukras na grobovima i u cvjetnim loncima.

Drobljeni granit

Granitna stijena drobljena do te mjere da se dobiju vrlo mali komadići koji djeluju poput krupnog pijeska. Javlja se u crvenkastoj ili smeđoj boji te je idealan za staze i rustikalne terase, a  može se koristiti i kao suhi malč oko biljaka. Trošak je relativno nizak jer se jednom vrećom od 25 kg može popuniti dosta velika površina. Nedostatak mu je što je dosta sitan pa se lako zavlači u obuću i raznosi što može biti problem za drvene i slične terase. Problem je i s krovom koji se s vremenom može uhvatiti, ali to će biti problem samo ukoliko ne koristite podlogu od geotekstila odnosno, foliju protiv korova.

Najbolje ga je nanositi u tankim slojevima, zalijevanjem i tiskanjem svakog sloja posebno kako bi se stvorila kompaktna površina. također možete koristiti stabilizatore površine (vidjeti u članku niže).

Održavanje nije problem ako ste nešto više investirali u pripremu podloge (folija) i nanosili ga u više slojeva. U proljeće ga treba lagano pograbljati te s vremenom dopunjavati. Korov se može uklanjati ručno ili nekim organskim herbicidom.

Gravel

Gravel (šljunak) je manja drobljena stijena koja je dobila ime jer je stijena po obliku slična grašku. Dolazi različitim granulacijama (6, 8  pa do 16 cm) te različlitim bojama (različite nijanse sive, smeđe i bijele boje). Koristimo ga za popunjavanje različitih površina u vrtu, staza i ispune između ravnih kamenih oblika (ploča i sl.). Cjenovno je skuplji od drobljenog granita pa i do nekoliko puta, ovisno o granulaciji odnosno boji.

Lako je dostupan jer je izbor dosta solidan.

Problem s takvim kamenom je ukoliko upadne pod kosilicu i nešto je teže preko njega hodati, što opet ovisi o granulaciji.

Održavanje se svodi na iste probleme kao i kod drobljenog granita, s time da ga je moguće prostorno ograničiti npr. rubnjacima/rubnicima (kamenim, betonskim ili metalnim).

Lomljeni kamen

Lomljenim kamenom ukrasiti ćemo neke važne površine ili ćemo odvojiti neku površinu od okolnog terena. Izbor kamena je doista velik, kako po vrsti, granulaciji ili po boji (sivi, bijeli, crni, crveni…).

DEKO-KAMEN/OBLUTCI

DEKO-KAMEN/UKRASNI I GRAĐEVNI MATERIJAL

Kamen u većim komadima i staklo koristimo u akvaristici, kao ukrasni samostojeći element u vrtu, ukras u cvjetnim loncima, za stepenice, manje ograde odnosno obrube i kao materijal za punjenje gabiona (košare s kamenjem). U graditeljstvu se koristi za izgradnju zidova, stepenica, klijeti, potpornih zidova i sl. Radi se o potpuno prirodnom obrađenom kamenu – lavi, mramoru, pješčenjaku, granitu, vapnencu i drobljenom staklu (veće ili manje granulacije).

*Sedra/plovučac

Odlično se kombinira s terakotom, riječnim kamenom na stazama, kovanim željezom, drvom i prirodnim kamenom. Može se spajati i u gabione.

Obrada ovog kamena je jednostavna. Čekićem odlomite ili pilom odrežite željeni komad. Kod obrade treba računati s cca 5% otpada koji kasnije ipak možete iskoristiti.

Možemo ga koristiti i za izradu suhozida. Postavimo temelj od 30 cm, na sloj finog drobljenca za opločnike (tlakavce) položimo prvi red kamena, a na to polažemo kamen redom bez vezivnog materijala. Kako kamen ima grubu površinu, formirati će čvrstu strukturu i neće se više micati.

Kod izrade potpornih zidova svakako računajte na nagib od 5-10%. Ispod prvog reda kamena stavite drenažnu cijev promjera 5 cm te na nju položite građevinsku tkaninu. Radi sprječavanja bijelog cvjetanja, iza zida položite odgovarajuću hidroizolaciju.

Gradimo li iz kamena zid, prvo treba postaviti odgovarajući temelj. Kamen vežemo mortom (mješavina pijeska 0,06-4 mm i cementa). Fuge od morta moraju biti ravnomjerne – 1 cm. Kamen možete vezati i građevinskim ljepilom za prirodni kamen, ali ga je prije ugradnje potrebno temeljito očistiti.

Dimenzije kamena:
25x12x5,5 cm
37x11x11
37x37x11
80x37x16
37x20x11
37x27x11
37x27x20.

GABIONI “URADI SAM”

Gabioni su sklopive metalne konstrukcije ispunjene kamenom. Koriste se u vrtlarstvu, poljoprivredi, pri gradnji cesta i staza te vodogradnji. Važan su element moderne arhitekture.

Oblici i namjena

Samostojeći zidovi: služe za vizuelnu zaštitu, zaštitu od vjetra i prašine, kao zidna obloga, ograda za parkove, kao prepreka, kao građevni element itd.

Potporni zidovi: kao suhi vrtni zidovi (suhozidi), vrtni zidovi, osiguranja kosina i bokova, za snaciju terena, kao cestovni rubnjaici ili kod sanacije klizišta.

Ostale mogućnosti: samostojeće košare s kamenjem u vrtovima, kao klupe za sjedenje, košare za cvijeće, za utvrđivanje rubova putova i dr.

Okvir gabiona je čelična žica (mreža), električno točkasto varena, pocinčana (cink + aluminij; debljina sloja 350 g/m²), koja je iznimno otporna na koroziju i fizička naprezanja odnosno utjecaje. Varovi su također otporni na vanjske utjecaje i fizička naprezanja. Sve ovo su jamstva trajnosti proizvoda od više desetina godina.

Ekološki je potpuno prihvatljiv proizvod i građevinsko rješenje.

Unutar vrlo široke palete različitih proizvoda, u Gra-mi je u ponudi samopostavljivi (uradi sam) gabioni koji omogućuje jednostavno i lako postavljanje na mjestu koje smo odabrali kao i niz mogućnosti u pogledu dimenzija i oblika kao i mogućnosti ispune različitim vrstama kamena.

Svaki proizvod prati i pismena uputa kao pomoć god postave.

Košara se puni kamenom koji je otporan na smrzavanje i atmosferske utjecaje. Puni se tako da se ostavi što manje praznog prostora što iziskuje određeni stupanj pažnje kod postave. Ispuna mora blago na površini biti iznad gornjeg ruba (radi kasnijeg sljeganja), a bočno se kamen postavlja s plosnatom stranom prema žici.

Moguća je i tzv. monolitna postava – gabion na gabion ili gabion uz gabion, na način da se susjedne košare međusobno povezuju uz pomoć spiralne žice koja dolazi u kompletu (u svim varijantama). Na taj način dobivaju se ljepši spojevi i bolja stabilnost. Uz to, uštedi se znatno na materijalu:

– bez dvojnih zidova i dna
– samo jedna nasadna žica ili jedna spiralna žica na kutovima radi povezivanja.

Povezivanje spiralnom žicom:

– u “kitu” je spiralna žica namijenjena za diskretno povezivanje elemenata (žičane mreže, stranica)
– rubovi su točno obliklovani
– prilagođavanje u koracima po 5 cm
– jednostavna izvedba kuteva
– ušteda materijala i visoka stabilnost
– vrlo stabilno rješenje (od bočnih pritisaka)
– derbljina žice 4,5 mm
– čvrstoća ≥450 Nm/mm²
– širina mrežnih oka 5×10 i 10×10 cm
– bez stržečih krajeva žice
– priloženi distanceri za bočna učvršćenja.

U ponudi su veličine “oka” 5×10 cm te 10×10 cm, dužine od 30 cm do 200 cm te visine 30, 50 i 100 cm (zatražite informaciju).

Ispuna (punjenje) gabiona

Materijal za popunu gabiona je potrebno ugraditi u prostor gabiona pazeći pri tome da ne bude praznina. Takvim postavljanjem kamena na vidljivoj strani zida postižemo lijep i uredan izgled. Kamen se polaže tako da se njegova pločasta strana polaže prema mreži. Stoga kod izračuna materijala uvijek treba obračunati 10%-tnu rezervu: formula = prostor x specifična težina rasutog materijala + 10% rezerve.

Kao ispuna koristi se kamen različite granulacije, ovisno o veličini oka na mreži i željama, ali treba uzeti u obzir sljedeće (preporuka):

Granulacija mm         Debljina zida          Otvor oka mreže

50-100                          od 15 cm                  do 5×10 cm

50-150                          od 30 cm                  do 5×10 cm

60-140                          od 30 cm                  do 5×10 cm

80-200                         od 30 cm                  do 10×10 cm

Mramor lom., oblačno bijeli (granulacije 50-100)

Mramor lom., carrara bijeli (60-140)

Mramor lom., chateau-bež (50-100)

Mramor lom., Royal-crvena (50-100)

Mramor lom., verona crveni (50-100, 80×200)

Mramor lom., oker-zlatna (50-100)

Kvarc lom., zelenkast (50-100)

Mramor lom., dunavsko-plavi (50-100, 80-200)


Mramor grubi lom., stainz-sivi (80-200)


Granit lom., sol i papar (50-100, 80-200)


Bazalt lom. crni, (50-100, 80-200)

Mramor lom., sivo-bijeli (50-100)

Riječni oblutak, šareni (50-100, 50-150)

Mramor lim., crno-bijeli (50-100)

Gnajs tucanik, sivo-bijeli 50-100 mm)

Staklo lom., tahiti-tirkizno, vrtno-zelena, borovnica-plava, žitno-žuta (50-100 mm)

PIJESAK ZA IGRU (PIJEŠČANIKE)

Pijesak za ove namjene potpuno je čist proizvod, nekoliko puta ipran i obrađen tako da nema štetnih sadržaja, osobito teških metala niti štetnih zračenja.

Pijesak za dječje pješčanike

Granulacije 0,1-0,8 mm, u vrećema od 25 kg.

Potpuno prirodni proizvod, ispran, s malim udjelom mulja, provjeren i kontroliran po EU normama (oznaka CE). Idealna granulacija čini ga pogodnim i za gradnju.

PIJESAK ZA FUGIRANJE

U ponudi Gra-me je i visokokvalitetan pijesak za fugiranje pakiran u vrećama po 25 kg, svijetlo-bež granulacije 0-2 mm. Ovo je građevni proizvod sukladan Austrijskoj normi za te proizvode.

STAZE, PRILAZI, PARKIRALIŠTA, KROVNI VRTOVI, TRAVNJACI

Kamen je idealan materijal za gradnju vrtnih staza, prilaza ili parkirališta te sličnih površina, osobito ako time želite zadržati određeni stupanj “prirodnosti ili jednostavno niste skloni asfaltu ili betonu.

Osnovni problem kod gradnje staza, prilaza i parkirališta javlja se tek nakon izgradnje istog, a ogleda se u tzv. stabilizaciji pokrova. Posljedica navedenog problema je rastep – “rasturanje” materijala po po okolnim površinama odnosno stvaranje tragova od vozila, ako je riječ o parkiralištu. No, i za to postoji rješenje.

Naime, preporučamo koristiti inovativni proizvod – ploča za stabiliozaciju pijeska i šljunka ECOgravel®.

Radi se o HDPE saću (rešetki) s geotekstilom radi sprječavanja rasta korova, koje dobro podnosi težinu (automobil i sl.). UV otporan, otporan na niske temperature, pristisak od 400 t/m², 100% propusan na vodu i nagibe (odvodnja nije potrebna), s ojačanim uglovima i bez potrebe temeljenja. Pogodan za ispunu pijeskom i šljunkom granulacije 4-16 mm (cca 60 kg/m²), s time da površine za automobile moraju biti široke barem 25 cm, a šetnice 10 cm. Planirati nasip 2-3 mm iznad ruba saća (3-6 mm debljina nanosa). Posteljica za postavu bi trebala biti zbijeni kamen ili pijesak granulacije 0-32 mm, ovisno o planiranom opterećenju. Nakon nekoliko tjedana po postavi treba provjeriti slijeganje – ploče moraju biti ispunjene materijalom!

Ploče su dimenzije 160x120x3 cm.

Problemi s obrubima travnjaka, cvjetnjaka, povrtnjaka i lijeha, oko drveća…? I za to postoji rješenje!

Dakle, radi se o rubnjacima od pocinčanog lima, debljine 0,55 mm, nekorodirajući i to:
– rubnik ravni dim. 121×5 cm; podnosi laka opterećenja i nema problema ukoliko hodate bosi;

– rubnik zakrivljeni 121×5 cm;

– rubnik kutni 32,5 cm s mogućnošću podešavanja i fiksiranja na 45° i 90°.

Neke od proizvoda možete naručiti putem web shopa na kojem možete pogledati našu ponudu kamena.

  • TAGS