Ljute papričice koristimo kao dodatak jelima radi poboljšanja njihova okusa, ali i u medicinske svrhe. One su naime dobar izvor minerala (željezo, kalcij, magnezij, fosfor) i vitamina (A, K, C, E, niacin, tiamin…). Poznato je da imaju utjecaj na „ loš“ kolesterol, sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka, a redovita konzumacija ljutih papričica može spriječiti oboljevanje od dijabetesa tip 2.
SORTIMENT
Na tržištu je doista mnogo kultivara od kojih izdvajamo neke najpoznatije: Škorpion Trinidada, papreni sprej, Dorset nega, Crvena habanero, Habanero paprika, Meksičko zvono, Jalapeno i dr.
Jalapeno se najčešće bere zelena,a ako dozrije biti će grimizno crvene boje. Spada u skupinu blago ljutih papričica (2.500 – 10.000 SHU). Idealna je za salate i umake. Plodvi su dužine od 5 do 9 cm i promjera 2 do 3 cm.
Jamaican hot vrlo je plodan kultivar, biljka daje mnogo plodova. Plod je oblika gljive, 2 do 5 cm, crvene boje. Jače je ljutine (100.000 do 200.000 SHU).
Tabasco je vrlo poznati kultivar, ne samo po imenu nego i po karakterističnom položaju ploda (prema gore). Boja papričica je žarko crvene boje duljine do 4 cm. Srednje je ljutine (30.000 do 50.000 SHU).
Carolina Reaper najljuća je papričica (1.569.300 do 2.000.000 SHU). Papričice su crvene boje s karakterističnim „repićem“ na kraju, duljine su od 3 do 6 cm.
SJETVA I SADNJA
Papričice traže rahla i propusna tla, bogata organskom tvari, blago kisele do neutralne pH pa je organska gnojidba nekim od organskih peletiranih gnojiva iz ponude Grame idelana.
Sjeme se sije u toplom i zaštićenom prostoru u kontejnere od kraja veljače. Prije sijanja preporučamo sjemenke dobro namočiti. Klijanje traje od 5 do 30 dana. Važno je u periodu klijanja i nicanja održavati temperaturu prostore između 25 i 30°C, a nikako nižom od 20°C.
Pikiranje u kontejnere se obavlja kada biljčice imaju prvi pravi listić. Čuvaju se u zaštićenom prostoru na tempera turi od 18 do 20°C.
Presadnja na otvoreno se obavlja pošto prestane svaka opasnost od proljetnih mrazeva odnosno, na kontinentu od sredine svibnja. Preporuča se sadnju obaviti na malč foliju (polietilen) ispod koje se postavlja sustav za navodnjavanje, u redove razmaka 40 do 50 cm i u redu na razmak od 35 do 40 cm.
VEGETACIJA
Papričice trebaju dosta topline pa je idealan uzgoj pri temperaturama od 22 do 29°C (minimalne noćne temperature ne ispod 10°C). No, previsoke temperature (iznad 35°C) s premalo vlage mogu imati za posljedicu osipanje cvjetova.
Biljke traže dosta vode, od 10 do 15 l/m² nakon sadnje, a kasnije tijekom vegetacije od 15 do 25 l/m².
Prihrana fertirigajom je poželjna i provodi se jednom tjedno. Nakon sadnje prihrana se obavlja gnojivima s povećanim udjelom fosfora., tijekom davanja plodova dodaje se kalcij. Tijekom intenzivnog rasta prihranu obavljamo gnojivima s jednakim omjerom glavnih hranjiva.