AUXYM – PRIRODNI BILJNI STIMULATOR BILJNOG PORIJEKLA
Djelovanje Auxyma potječe od biološki aktivnih koncentriranih prirodnih supstancija: biljnih aminokiselina, vitamina, fitohelatina, auksina, fitokinona, huminskih kiselina, makro i mirkoelemenata. Te supstancije izravno i na ujednačeni način utječu na osnovne metaboličke procese u biljci. One reguliraju prijenos hranjivih tvari, pospješuju fotosintezu, utječu na akumulaciju i raspored šećera u biljnim organima.
Auxym sadrži:
– tirozin, fenilanin, cistin, triptofan
– vitamine (B1, B2, B6, B12, PP, pantotenska kiselina, folna kiselina, biotin, C)
– mineralne komponente organskog matriksa (organski dušik, fosfor, kalij, kalcij, magnezij, željezo, mangan)
– huminske tvari (fulvo i huminske kiseline)
– auxyn (feniloctena kiselina, triptamin, indoloctena kiselina)
– citokinin (izopentenil-adenin glu., izopentenil-adenin, izopentenil-adenozin, glucosyl-zeatin, zeatin, ribosil-zeatin).
ODRŽIVOST RAZVOJA BILJKE
Auxym ojačava biljku u najosjetljivijim fiziološkim fazama razvoja, u razvoju izboja i debljanju plodova. Djelotvoran je u stresnim situacijama (povišena temperatura, mraz, smanjenje vode, pogrešno tertiranje agrokemijom… ), a da pri tome ne utječe na neujednačenu ishranu i rast.
POBOLJŠAVA ZAMETANJE PLODOVA
Auxym sadržava čimbenike rasta, u vrijeme cvatnje osigurava oplodnju pa je i broj zametnutih plodova veći.
POBOLJŠAVA KAKVOĆU PLODOVA I POVEĆAVA PRINOSE
Auxym povećava sadržaj šrećera i suhe tvari u plodovima i sadržaj sekundarnih hranjiva. Poboljšava organoleptička svojstva i smanjuje gubitke u razdoblju skladištenja.
OBOJENSOT PLODOVA
Auxym povećava i zadržava intenzivniju boju plodova voća i grožđa. Povećava postotak šećera.
PRODUŽENJE GROZDA
Auxym stimulira produljenje grozda i poboljšava njegovo formiranje.
AKTIVIRA MEHANIZME OTPORNOSTI
Auxym povećava samoobranu biljke od parazita i gljivičnih bolesti.
Rezultati istraživanja pokazali su uspješnost primjene kod npr.:
JABUKA
– plodovi su veći, ravnomjerniji, obojeniji, ali i sadržaj suhe tvari u plodu je bio viši bez posljedica na masu
VINOVA LOZA
– povećanje intenziteta boje , povećanje sadržaja šećera, djeluje na dozrijevanje
RAJČICA
– ranije dozrijevanje, veći broj plodova, poboljšanje karakteristika kod skladištenja, povećanje sadržaja suhe tvari, smanjenje kiselosti i povećanje sadržaja šećera u plodu, povećanje proizvodnje od 7%.
Koristi se za gotovo sve vrste voća, grožđe, povrtne kulture i ind. bilje (žitare, duhan, šećerna repa…).
KULTURA | VRIJEME PRIMJENE |
KOL. ml/ha |
VOLUMEN VODE
l/ha |
GLAVNI UČINAK |
VINOVA LOZA |
|
|
400/500 |
|
JABUKA, KRUŠKA |
|
|
700/1000 |
|
MARELICA, BRESKVA |
|
|
700/1000 |
|
MALSINA |
|
|
400/500 |
|
JAGODA |
|
|
300/500 ili navodnjavanje
kap po kap |
|
RAJČICA |
|
|
500/700 |
|
PAPRIKA, PATLIDŽAN |
|
|
400/600 |
|
CVIJEĆE |
|
|
400/500 |
|
ŠEĆERNA REPA |
|
|
500/600
600 |
|
NAJČEŠĆA PITANJA:
– MRAZ – GIBERELINI/AUXYM?
Monogi voćari su poslije mraza voćnjake tretirali giberelinskim kiselinama. U tom slučaju postoji veća mogućnost pojave partenokapnih plodova. Oni se razlikuju po vanjskom izgledu i organoleptičkim svojstvima. Zaostaju po veličini, a oblik im je više ili manje deformiran i ne odgovara karakteristikama sorte. Mogle bi se pojaviti i vidljive promjene na plodovima koji su bili već zametnuti u vrijeme pojave niskih temperatura. Takvi plodovi mogu biti deformirani i obično imaju prevlaku odnosno, svijetlo-smeđi prsten.
Moglo bi se reći da korištenje giberelina nakon mraza ima prednost jer potiču razvoj slabih plodova, ali pogoršavaju probleme ishrane mladih plodova koji nemaju ili imaju vrlo mali zametak koji nema snage izvući hranjive tvari što dovodi do pucanja lista.
Auxym stimulira rast i razdiobu stanica što ne treba miješati s rastom koji je induciran pomoću umjetnih regulatora rasta.
Auxym osigurava da plodovi dobiju na težini, ali bez opadanja i bez toga da ostanu mali i zakržljali. Uravnotežuje omjer hormona u pupovima na način koji ih ne osušuje.
U slučaju mraza, a pod djelovanjem Auxyma, cvjetovi i mladi plodovi aktiviraju ishranu i pravi prijenos elemenata.
Biljka 100% konzumira Auxym bez gomilanja u pupoljcima i korijenu tako da ne mijenja normalan prijenos kalcija u plodu (blokira stvaranje gorkih pjega).
U slučaju 100% štete od mraza, Auxym potiče ravnotežu između pupova i drvenastog dijela biljke, osigurava u tim fazama rasta ravnomjernu koncentraciju hormona u različitim dijelovima biljke.
KEMIJSKO PRORJEĐIVANJE I AUXYM
Auxym nije smetnja za kemijsko prorjeđivanje. Naprotiv, dobar je za poboljšanje i razvoj korisnih plodova i bez stvaranja nejednakosti i malformacija.