Grama

  • POČETNA
  • NOVOSTI
    • VRT
    • POLJOPRIVREDA
    • DOMAĆE ŽIVOTINJE I LJUBIMCI
    • GRADNJA I DOM
  • IZDVOJENO
  • KONTAKT
  • POLJOAPOTEKE
  • TSH
  • PRAVNE NAPOMENE

Konverzija hrane u tovu svinja

by grama / 16. veljače 2020. / Published in Domaće životinje i kućni ljubimci

Troškovi hranidbe u tovu svinja imaju najveći udio u ukupnim troškovima (50-80%) pa je kontrola tih troškova i njihovo smanjenje ključno za smanjenje ukupnih troškova proizvodnje. Dakle, radi se o najosnovnijem pitanju efikasnosti proizvodnje.

Općenito, danas se barata s podatkom o tzv. konverziji (pretvorbi) hrane u energiju i prirast tovljenika od 2,7 kg hrane za kilogram prirasta. Napominjemo da se radi o podatku koji bi trebao biti zadovoljavajući u klasičnom tovu. Naravno da su u tom pogledu ciljevi ipak nešto drugačiji.

Mnogo je čimbenika koji utječu na taj pokazatelj: čimbenici koji se tiču samih životinja (odabir genetike, zdravstveni status), sustav i način hranidbe te uvjeti držanja (objektivne okolnosti).

Odabir genetike važan je čimbenik uspješne proizvodnje. Načelno, uvijek se preporuča korištenje „materijala“ provjerenog i poznatog porijekla. Spol svinja također se odražava na konverziju pa je tako kod muških svinja konverzija za 10-15% viša nego kod ženskih svinja.

Zdravstveni status svinja također ima značajan utjecaj na uspješnost proizvodnje. Ukoliko se zapaze poremećaju u hranidbi i konverziji, to može biti prilično siguran znak pojave neke bolesti. Često spominjane bolesti kao npr. zarazni proljev ili PRRS sigurno značajno utječu na uspješnost konverzije hrane u energiju i prirast kod svinja. Nadalje, stanje mikroflore probavnog sustava također je značajni čimbenik. U tom smislu važno je voditi računa o zdravstvenoj ispravnosti hrane pa je poželjno hranu dobavljati od provjerenih i poznatih proizvođača (Tvornica stočne harne Čakovec), a kod korištenja vlastitih sirovina biti na osobitom oprezu (mikotoksini!).

I o načinu hranidbe treba voditi računa. Poznato je da je rasipanje hrane veće kod tzv. suhe hranidbe u odnosu na mokru hranidbu. Uopće, sprječavanje nepotrebnog rasipanja je važan čimbenik ne samo uštede već i ukupnog smanjenja troškova hranidbe.

Hranidbena vrijednost obroka (sustav hranidbe) važan je faktor učinkovite proizvodnje. Struka preporuča da se u tovu s 100-120 životinja primijeni dvofazni sustav – u prvoj se fazi, kada tovljenici imaju 30-60 kg težine hrane s krmnom smjesom sa 16% proteina, a u drugoj fazi se hrane hranom s 14% proteina.  To je posljedica spoznaje da je kod porasta tjelesne mase prisutan smanjen intenzitet sinteze proteina.

Mikroklimatski uvjeti koji vladaju u tovilištu isto su značajan faktor koji utječe na učinkovitost proizvodnje. Poželjne i optimalne temperature kreću se od 18 do 21°C u fazi tova do 50 kg tjelesne težine te 15-18°C u fazi tova od 50 kg do klanja. Previsoke, ali i niske temperature u tovilištu podjednako nisu poželjne jer značajno dižu pokazatelje konverzije.

I na kraju, uvjeti (sustav) držanja također se održavana konverziju. Konverzija hrane kod svinja koje držimo u zatvorenim sustavima imati će bolje pokazatelje u odnosu na svinje koje držimo u otvorenim sustavima jer one općenito troše više energije što ima za posljedicu slabiju konverziju i sporiji rast.

U jednoj izbalansiranoj proizvodnji koja teži većoj učinkovitosti svi spomenuti čimbenici su od velike važnosti.

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

NAJNOVIJE OBJAVE


  • MAPEI MAPELASTIC TURBO hidroizolacija
  • Rastjerivač ptica
  • Zalijevanje za visokih temperatura i štednja vode
  • Zaštita limuna (kalijev-marsejski sapun)
  • MAPEI ADESILEX P9
  • Uzgoj krizantema na okućnici
  • Hrana za akvarijske ribice
  • Štete od stjenica
  • Biljni preparati za zaštitu bilja
  • Fasadno-toplinski sustavi za energetsku učinkovitost

RADNO VRIJEME TRGOVINE

ZIMSKI RASPORED od 01.10. do 31.03.:

  • ponedjeljak – petak od 7:00 do 19:00 sati, subotom od 7:00 do 18:00 sati

LJETNI RASPORED od 01.04. do 30.09.:

  • ponedjeljak – petak od 7:00 – 20:00 sati, subotom od 7:00 do 19:00 sati;

PRILAGOĐENO RADNO VRIJEME:

  • dan u oči Uskrsa, Božića i na Staru godinu (ukoliko je radni dan) od 7:00 do 14:00;

ZATVORENO:

  • 02., 03. i 04.01. kao i nedjeljom, blagdanima i neradnim danima u RH.

KONTAKT

Zrinsko–Frankopanska 15
40000 Čakovec, Hrvatska

Telefoni (odjeli): 040 328 720 Info pult; 328 722 Građevinski materijal; 328 723 Poljoprivreda; 608 078 Vrt;  390 705  Kućni ljubimci; 328 724 Dječja igrališta; 328 721 Blagajna;

Fax. 040 328 496

E-mail: info@grama-trgovina.com

TVRTKA

Tvornica stočne hrane d.d.

Otvori u Google Maps

PRAVO NA JEDNOSTRANI OTKAZ UGOVORA

  • PRAVNE NAPOMENE
  • IZJAVA O PRIVATNOSTI
  • IMPRESUM
Grama

© 2018. Sva prava pridržana. Web izrada: Logico

TOP

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje iskustvo na našoj web stranici.

Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u .

grama_logo_gdpr
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.

Neophodni kolačići

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.

Kolačići trećih strana

Ova web stranica koristi Google Analytics za prikupljanje anonimnih informacija kao što su broj posjetitelja na stranicu i najpopularnije stranice.

Omogućivanjem ovog kolačića pomažete nam u poboljšanju naše web stranice.

Najprije omogućite Neophodne kolačiće kako bismo mogli spremiti vaše postavke!

Pravila o kolačićima

Više o kolačićima možete pročitati klikom na poveznicu UPOTREBA KOLAČIĆA.