Iz iskustva znademo da znatan broj vinogradara krajem ljeta, usprkos upozorenjima struke i često protiv zdrave pameti, koristi pesticide u zaštiti vinograda. Profesionalci i veći proizvođači su relativno oprezni u tome jer su upućeniji, dok vlasnici manjih nasada o tome slabo vode računa. Pojava nekih bolesti krajem ljeta je uglavnom posljedica klimatskih promjena, manje promašaja u tretmanima tijekom ranijeg razdoblja pa je time povećana i potreba za kasnijim tretmanima.
Štete na grožđu javljaju se kao oštećenja uslijed povećanog UV zračenja, a javljaju se i bolesti kao plamenjača, botritis i pepelnica grožđa. Kako dobar dio proizvoda za suzbijanje navedenih bolesti ima dosta dugu karencu (56, 42, 21 dan), to primjena nekih kemijskih preparata (npr. sa djelatnom organskom tvari niz skupine ditiokarbamata) ne dolazi u obzir!
Ostaci pesticida, a što je izražen problem u slučaju kasnije primjene nekih od pesticida (npr. manje od 3 tjedna prije berbe) mogu se negativno odraziti na kasniji postupak proizvodnje vina (problemi s vrenjem) ili imaju negativni učinak na samu kvalitetu vina, a da ne govorimo o onome što se “ne vidi” (kolokvijalno rečeno – ostatak “otrovnih tvari” u vinu).
Količina ostataka pesticida u vinu može se određenim metodama smanjiti, ali to ne znači da zato pesticide treba koristiti bez zadrške. Te količine se smanjuju postupkom prešanja, taloženje mošta i odvajanje vina od taloga (pretok).
Pitanje je – ima li alternative?
Uvijek ima neko rješenje!
Ukoliko doista postoji potreba za vrlo kasnim tretmanom, jedno od mogućih rješenja je korištenje nekog od preparata s organskim bakrom bez karence, npr. SCUDO iz ponude Gra-me. U tom preparatu je 9%-tni bakar u helatnom obliku.
Tijekom sezone može se koristiti i kombinacija proizvoda PHOSPHIT-ONE (snažna PK formulacija) i SCUDO kao vrlo efikasnog preventivnog rješnja.
Oba proizvoda dolaze i u malim pakiranjima od 150 odnosno 250 ml tako da su dostupna i prihvatljiva za male proizvođače.
Za zahtjevnije proizvođače preporučamo i primjenu AUXYM-a, iznimno vrijednog biljnog stimulatora (fitostimulatora) biljnog porijekla koji ne ostavlja negativne učinke u vašim nasadima jer je potpuno prirodan. Za vinske sorte je važan jer djeluje na povećanje šećera, bolju aromu, izdužuje i prorjeđuje grozd (bez gubitka na masi i kvaliteti) čime pridonosi sprečavanju nastupa bolesti kao npr. botritisa. Lako se miješa sa ostalim preparatima.