Grama

  • POČETNA
  • NOVOSTI
    • VRT
    • POLJOPRIVREDA
    • DOMAĆE ŽIVOTINJE I LJUBIMCI
    • GRADNJA I DOM
  • IZDVOJENO
  • KONTAKT
  • POLJOAPOTEKE
  • TSH
  • PRAVNE NAPOMENE

Hranidba krava nakon teljenja

by grama / 18. ožujka 2012. / Published in Domaće životinje i kućni ljubimci

Krave nakon teljenja treba hraniti ukusnim obrocima upravo namijenjenim za svježe oteljene krave koje karakterizira visoka koncentracija energije, građevnih (proteini, zaštićene aminokisekine, makrominerali) i djelatnih tvari koje omogućuju da se što veća količina mlijeka proizvede iz hrane, a što manja iz tjelesnih pričuva (do 6 kg/d).

 

U obroku dominira koncentratna krma (krmne smjese) koja čini oko 60% suhe tvari. Međutim, udjel koncentrata varira ovisno o mliječnosti i hranjivosti voluminozne krme pa se kreće u rasponu od 50 do 70%. Krave nakon teljenja iz pričuva masti mogu proizvoditi 30% (6 kg/d) mlijeka, a iz pričuve proteina tri put manje ili 10% dnevne količine mlijeka (2 kg/d) pa suha tvar obroka mora sadržavati dosta (18%) sirovog proteina, a ako je niska konzumacija onda i nerazgradivog proteina. Ocjenjuje se i kondicija krava. Tijekom prvih 30 dana laktacije krave ne bi smjele gubiti više od 40kg/30 d. Gubitak više od 1 boda kondicije ili 90 kg težine tijekom prvih 60 dana laktacije ili njezin pad na manje od 2,75 povezan je sa 50%-tnom manjom uspješnošću prve koncepcije.

 

Radi prevladavanja manjka energije i proteina, krave se nakon teljenja pa do 28. dane hrane obrokom visokog sadržaja energije i osobito proteina. Zato krave nakon teljenja moraju jesti što veću količinu uravnoteženog obroka, budući da po svakom dodatnom pojedenom kilogramu suhe tvari daju 2,0 kg više mlijeka, pa će tako za svaku litru mlijeka više u vrhu dati 190-220 litara mlijeka više u cijeloj laktaciji.

 

Krave koje više jedu manje troše tjelesnu mast, rjeđe poboljevaju i prije ostaju bređe i zato primjenjujemo sve mjere koje stimuliraju uzimanje hrane, kao što je davanje koncentrata 1% od težine krave ili najmanje 6 kg/d, poboljšanje ukusnosti hrane (dodaje se 1 l/d po grlu melase ili primjerena količina aroma). Takav se obrok miješa i sjecka na prosječnu dužinu ne manju od 4-6 mm.

 

U obroku svježe oteljenjih krava ne smije biti više od 70% koncentrata (>25% škroba u ST), jer tada subkliničke acidoze i pH-buraga niži od 5,8 smanjuju aktivnost celulitičkih bakterija koje probavljaju vlakna pa je manji unos hrane i masnoće mlijeka.

 

Poželjno je davati što veću količinu pektina koji ima istu količinu energije kao i škrob, ali ne izaziva subkliničke acidoze (repini rezanci, sojina ljuska i lucerna).

 

Da bi krava pojela što više hrane, hrana mora biti stalno (>20 h/dan) na raspolaganju svježe oteljenim kravama.

 

Za toplinskog stresa, hranjenje noću (21 h) umjesto jutarnjeg (9 h) rezultira značajno višim unosom hrane, boljom mliječnošću i boljim sastavom mlijeka.

 

Uzimanje hrane stimulira i pozitivna bilanca kationa i aniona, a što se postiže visokom razinom kalcija, kalija i natrija u suhoj tvari koji djeluju povoljno na uzimanje hrane jer sprečavaju pojavu metaboličke acidoze koja je uzrokovana velikom proizvodnjom kiselina u buragu,ali i metabolizmom energetskih tvari u visoko mliječnih krava.

 

Kako obrok zbog potrebnog unosa velike količine energije sadrži nisku razinu vlakana (NDF oko 30%) i visoku razinu škroba (25-30%), radi sprečavanja subkliničke acidoze i niske masnoće mlijeka u njega se osobito ljeti dodaju 100-150 g natrijevog bikarbonata i 50 g/d magnezijevog oksida. Puferi ili žive kulture kvasaca obavezno se dodaju ako se krave hrane sa puno koncentrata koji sadrže brzo razgradivi škrob, a to su silaže biljke, zrna ili klipa kukuruza, sitnozrnih žitarica i malo lucerne.

 

Kravama koje su sklone ketozama i za stimulaciju mliječnosti treba davati propilen glikol 225 g/d, ili glicerol 0,5-1,0 L/d, ili 180 g/d kalcijevog propionata (KETOSTOP,PROTIKET,TERAKET).

NAJNOVIJE OBJAVE


  • MAPEI MAPELASTIC TURBO hidroizolacija
  • Rastjerivač ptica
  • Zalijevanje za visokih temperatura i štednja vode
  • Zaštita limuna (kalijev-marsejski sapun)
  • MAPEI ADESILEX P9
  • Uzgoj krizantema na okućnici
  • Hrana za akvarijske ribice
  • Štete od stjenica
  • Biljni preparati za zaštitu bilja
  • Fasadno-toplinski sustavi za energetsku učinkovitost

RADNO VRIJEME TRGOVINE

ZIMSKI RASPORED od 01.10. do 31.03.:

  • ponedjeljak – petak od 7:00 do 19:00 sati, subotom od 7:00 do 18:00 sati

LJETNI RASPORED od 01.04. do 30.09.:

  • ponedjeljak – petak od 7:00 – 20:00 sati, subotom od 7:00 do 19:00 sati;

PRILAGOĐENO RADNO VRIJEME:

  • dan u oči Uskrsa, Božića i na Staru godinu (ukoliko je radni dan) od 7:00 do 14:00;

ZATVORENO:

  • 02., 03. i 04.01. kao i nedjeljom, blagdanima i neradnim danima u RH.

KONTAKT

Zrinsko–Frankopanska 15
40000 Čakovec, Hrvatska

Telefoni (odjeli): 040 328 720 Info pult; 328 722 Građevinski materijal; 328 723 Poljoprivreda; 608 078 Vrt;  390 705  Kućni ljubimci; 328 724 Dječja igrališta; 328 721 Blagajna;

Fax. 040 328 496

E-mail: info@grama-trgovina.com

TVRTKA

Tvornica stočne hrane d.d.

Otvori u Google Maps

PRAVO NA JEDNOSTRANI OTKAZ UGOVORA

  • PRAVNE NAPOMENE
  • IZJAVA O PRIVATNOSTI
  • IMPRESUM
Grama

© 2018. Sva prava pridržana. Web izrada: Logico

TOP

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje iskustvo na našoj web stranici.

Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u .

grama_logo_gdpr
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.

Neophodni kolačići

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.

Kolačići trećih strana

Ova web stranica koristi Google Analytics za prikupljanje anonimnih informacija kao što su broj posjetitelja na stranicu i najpopularnije stranice.

Omogućivanjem ovog kolačića pomažete nam u poboljšanju naše web stranice.

Najprije omogućite Neophodne kolačiće kako bismo mogli spremiti vaše postavke!

Pravila o kolačićima

Više o kolačićima možete pročitati klikom na poveznicu UPOTREBA KOLAČIĆA.