Grama

  • POČETNA
  • NOVOSTI
    • VRT
    • POLJOPRIVREDA
    • DOMAĆE ŽIVOTINJE I LJUBIMCI
    • GRADNJA I DOM
  • IZDVOJENO
  • KONTAKT
  • POLJOAPOTEKE
  • TSH
  • PRAVNE NAPOMENE

Enzimi u proizvodnji vina

by grama / 10. rujna 2022. / Published in Poljoprivreda

ENZIMI

Primjena enzima u vinarstvu danas je općeprihvaćena mjera.

Enzimi se koriste iz dva razloga: prvi je bolje taloženje mošta, dok je drugi razlog u poboljšanom izlučivanju aroma i boje iz pokožice bobica.

Bobice grožđa te kvasci glavni su izvor enzima. No, uvjeti u moštu i vinu kao npr. visoka koncentracija šećera i alkohola, niski pH, visoka koncentracija polifenola mogu inhibirati djelovanje prirodno prisutnih enzima.

Danas se u vinarstvu koriste otporniji enzimi koji ujedno upotpunjuju djelovanje „prirodnih“ enzima.

Enzimi se razvrstavaju u više skupina ovisno o tome koji kemijski spoj razgrađuju.

U vinarstvu je najzastupljeniji enzim pektinaza, pa hemiceluloza, glukanaza i glikozidaza. U trgovinama ćete naći proizvode koji su mješavina više enzima zajedno, a što je dobro jer se time širi spektar njihova djelovanja. Koji enzim koristiti je odluka svakog vinara, uz uvjet da se dobro prouči djelovanje svakog od njih.

PEKTINAZA

Spomenuli smo da je najzastupljeniji enzim pektinaza. Pektinaze djeluju na razgradnju pektina, a  to je tvar koja se pojavljuje u grožđu, ulazi u sastav stanične stjenke i uzrokuje „sluzavost“ u mesu bobice. Ako grožđe poberemo ranije, imati će više prirodnog pektina koji djeluje na otežano taloženje mošta. Dodatkom toga enzima djeluje se na pojačano taloženje čestica u moštu, a što rezultira u čišćim aromama u budućem vinu.

Ukoliko nismo sigurni jesu li pektini u moštu u potpunosti razgrađeni, možemo obaviti mali test tako da u 5 ml filtriranog mošta ili vina dodamo 15 ml etanola. Nakon jedne minute, ako dođe do zamućenja i pojave malih flokula onda možemo biti sigurni da su pektini još uvijek prisutni te da djelovanje enzima nije bilo potpuno.

Što utječe na efikasnost djelovanja pektina? Evo nekih okolnosti:

  • Kvaliteta i zrelost grožđa te prisutnost pektina koja ovisi o sorti
  • Temperatura mošta – niža temperatura utječe na otežano taloženje,a djelovanje enzima se smanjuje. Npr. pri temperaturi od 12°C aktivnost enzima se svodi na nekih 15%!
  • pH mošta – optimalni pH za djelovanje pektinaza je 3,5.
  • Način prešanja – jače prešanje = više pektina.

U trgovinama, enzimi se javljaju u praškastom obliku i koriste se u dozi od 0,5 do 4 g/hL, ali ovisno o uvjetima u moštu. Enzim se prethodno, sukladno uputama proizvođača, mora otopiti u vodi ili moštu.

Postoje i enzimi za maceraciju bijelih i crnih sorti vina. Razgradnjom pektina i stanične stijenke dolazi do poboljšanog lučenja boje i arome kožice bobica, a istovremeno mošt se obogaćuje dušičnim tvarima i taninima. Kod maceracije bijelih aromatičnih sorti (Sauvignon, Traminac i dr.) pektinaze se mogu dodati tijekom hladne maceracije tijekom nekoliko sati.

GLIKOZIDAZE

Primjenom jednog drugog enzima – glikozidaza kod sorti Traminac, Muškat, Sauvignon i dr. dolazi do ubrzanog oslobađanja aroma. Ti se enzimi mogu dodati i u gotovo vino, ali je nužan veliki oprez. Pretjeranim ili nepažljivim dodavanjem enzima možemo izazvati ubrzano i snažno oslobađanje aroma, a time i njihov gubitak.

Mješavina pektinaza i glikozidaza za maceraciju bijelih sorti doziraju se od 1-4 g/100 kg grožđa. Mješavina se prethodno otopi u vodi ili moštu i dodaje se pri maceraciji u masulj. Enzimi s glikozidaznom aktivnošću za oslobađanje arome dodaju se od 2,5 – 5 g/hL. Enzim se otopi u vodi te se dodaje u vinu, a djeluje kroz 4-6 tjedana. Vrenje mora doći do kraja kako bi taj enzim bio djelotvoran.

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

NAJNOVIJE OBJAVE


  • MAPEI MAPELASTIC TURBO hidroizolacija
  • Rastjerivač ptica
  • Zalijevanje za visokih temperatura i štednja vode
  • Zaštita limuna (kalijev-marsejski sapun)
  • MAPEI ADESILEX P9
  • Uzgoj krizantema na okućnici
  • Hrana za akvarijske ribice
  • Štete od stjenica
  • Biljni preparati za zaštitu bilja
  • Fasadno-toplinski sustavi za energetsku učinkovitost

RADNO VRIJEME TRGOVINE

ZIMSKI RASPORED od 01.10. do 31.03.:

  • ponedjeljak – petak od 7:00 do 19:00 sati, subotom od 7:00 do 18:00 sati

LJETNI RASPORED od 01.04. do 30.09.:

  • ponedjeljak – petak od 7:00 – 20:00 sati, subotom od 7:00 do 19:00 sati;

PRILAGOĐENO RADNO VRIJEME:

  • dan u oči Uskrsa, Božića i na Staru godinu (ukoliko je radni dan) od 7:00 do 14:00;

ZATVORENO:

  • 02., 03. i 04.01. kao i nedjeljom, blagdanima i neradnim danima u RH.

KONTAKT

Zrinsko–Frankopanska 15
40000 Čakovec, Hrvatska

Telefoni (odjeli): 040 328 720 Info pult; 328 722 Građevinski materijal; 328 723 Poljoprivreda; 608 078 Vrt;  390 705  Kućni ljubimci; 328 724 Dječja igrališta; 328 721 Blagajna;

Fax. 040 328 496

E-mail: info@grama-trgovina.com

TVRTKA

Tvornica stočne hrane d.d.

Otvori u Google Maps

PRAVO NA JEDNOSTRANI OTKAZ UGOVORA

  • PRAVNE NAPOMENE
  • IZJAVA O PRIVATNOSTI
  • IMPRESUM
Grama

© 2018. Sva prava pridržana. Web izrada: Logico

TOP

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje iskustvo na našoj web stranici.

Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u .

grama_logo_gdpr
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.

Neophodni kolačići

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.

Kolačići trećih strana

Ova web stranica koristi Google Analytics za prikupljanje anonimnih informacija kao što su broj posjetitelja na stranicu i najpopularnije stranice.

Omogućivanjem ovog kolačića pomažete nam u poboljšanju naše web stranice.

Najprije omogućite Neophodne kolačiće kako bismo mogli spremiti vaše postavke!

Pravila o kolačićima

Više o kolačićima možete pročitati klikom na poveznicu UPOTREBA KOLAČIĆA.