Grama

  • POČETNA
  • NOVOSTI
    • VRT
    • POLJOPRIVREDA
    • DOMAĆE ŽIVOTINJE I LJUBIMCI
    • GRADNJA I DOM
  • IZDVOJENO
  • KONTAKT
  • POLJOAPOTEKE
  • TSH
  • PRAVNE NAPOMENE

Drugi pretok vina

by grama / 02. ožujka 2013. / Published in Poljoprivreda

Najviše pretaklanja vina (Pretakanje vina) provodimo tijekom prve godine (2-3 puta), u drugoj godini ćemo imati do dva pretoka, dok u tećoj godini ćemo imati jedan pretok.

Drugi pretok se obavlja zbog taloga koji se stvara u vinu uslijed ležanja i njegove izgradnje. Ovi faktori mogu za toplijih dana biti uzročnik kvarenja vina pa stoga drugi pretok obavljamo prije nastupanja toplijih dana, najkasnije u travnju ili svibnju, ponekad i prije. No, valja voditi računa da s pretokom opet ne požurimo, jer ako to učinimo još u fazi čišćenja vina imati ćemo situaciju da će vino ostati mutno.

Valja se suočiti i s pojavom da se vino nakon pretakanja jednostavno ne bistri ili je taj proces suviše spor. Uzrok tome su sluzave tvari koje uzrokuju mutnoću vina te sprječavaju taloženje. Stoga sluzava vina s puno ekstrakata i neugodnog mirisa pretačemo sa zračenjem, dok ćemo druga vina odnosno drugi i ostale pretoke obaviti bez zračenja. Pitkija i svježija vina pretačemo s oprezom kako bismo sačuvali te njihove karakteristike, a to činimo sa što manje zračenja.

Lagana stolna vina s malo ekstrakta koja se brzo troše pretačemo do dva puta. Vina s puno ekstrakata i sa šećerom pretačemo u prvoj godini tri puta (treći pretok je u jesen), u drugoj godini pretačemo jednom do dva puta i u trećoj godini jednom. Oprez – česta pretakanja štete vinu jer će uslijed toga izgubiti svježinu, buke i harmoniju tj. brzo će ostarjeti!

Dorada vina vrši se s jednim do dva pretakanja tako da je vino nakon toga odmah spremno za flaširanje. Vina s puno šećera, desertna vina, vina kasne berbe kao i vina s puno ekstrakta njegovati ćemo dulje vrijeme i sa više pretakanja. Crna vina traže manje pretakanja.

Pretakanje se obavlja u čistom i provjetrenom podrumu s unaprijed pripremljenom čistom opremom, čak i steriliziranom, a što možemo obaviti sa sumporastom kiselinom ili vinobranom.

Ujedno podjećamo naše cijenjene kupce da sve što vam je potrebno u proizvodnji vina možete nabaviti u Gra-mi.


NAJNOVIJE OBJAVE


  • MAPEI MAPELASTIC TURBO hidroizolacija
  • Rastjerivač ptica
  • Zalijevanje za visokih temperatura i štednja vode
  • Zaštita limuna (kalijev-marsejski sapun)
  • MAPEI ADESILEX P9
  • Uzgoj krizantema na okućnici
  • Hrana za akvarijske ribice
  • Štete od stjenica
  • Biljni preparati za zaštitu bilja
  • Fasadno-toplinski sustavi za energetsku učinkovitost

RADNO VRIJEME TRGOVINE

ZIMSKI RASPORED od 01.10. do 31.03.:

  • ponedjeljak – petak od 7:00 do 19:00 sati, subotom od 7:00 do 18:00 sati

LJETNI RASPORED od 01.04. do 30.09.:

  • ponedjeljak – petak od 7:00 – 20:00 sati, subotom od 7:00 do 19:00 sati;

PRILAGOĐENO RADNO VRIJEME:

  • dan u oči Uskrsa, Božića i na Staru godinu (ukoliko je radni dan) od 7:00 do 14:00;

ZATVORENO:

  • 02., 03. i 04.01. kao i nedjeljom, blagdanima i neradnim danima u RH.

KONTAKT

Zrinsko–Frankopanska 15
40000 Čakovec, Hrvatska

Telefoni (odjeli): 040 328 720 Info pult; 328 722 Građevinski materijal; 328 723 Poljoprivreda; 608 078 Vrt;  390 705  Kućni ljubimci; 328 724 Dječja igrališta; 328 721 Blagajna;

Fax. 040 328 496

E-mail: info@grama-trgovina.com

TVRTKA

Tvornica stočne hrane d.d.

Otvori u Google Maps

PRAVO NA JEDNOSTRANI OTKAZ UGOVORA

  • PRAVNE NAPOMENE
  • IZJAVA O PRIVATNOSTI
  • IMPRESUM
Grama

© 2018. Sva prava pridržana. Web izrada: Logico

TOP

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje iskustvo na našoj web stranici.

Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u .

grama_logo_gdpr
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.

Neophodni kolačići

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.

Kolačići trećih strana

Ova web stranica koristi Google Analytics za prikupljanje anonimnih informacija kao što su broj posjetitelja na stranicu i najpopularnije stranice.

Omogućivanjem ovog kolačića pomažete nam u poboljšanju naše web stranice.

Najprije omogućite Neophodne kolačiće kako bismo mogli spremiti vaše postavke!

Pravila o kolačićima

Više o kolačićima možete pročitati klikom na poveznicu UPOTREBA KOLAČIĆA.