Grama

  • POČETNA
  • NOVOSTI
    • VRT
    • POLJOPRIVREDA
    • DOMAĆE ŽIVOTINJE I LJUBIMCI
    • GRADNJA I DOM
  • IZDVOJENO
  • KONTAKT
  • POLJOAPOTEKE
  • TSH
  • PRAVNE NAPOMENE

BOLEST KRASTAVOSTI KRUŠKE I JABUKE

by grama / 28. ožujka 2021. / Published in Poljoprivreda

KRASTAVOST KRUŠKE

Krastavost ili fuzikladij vrlo je rasprostranjena bolest koja čini značajne štete na nasadima krušaka (čak do 100%). Krastavost kruške vrlo je slična krastavosti jabuke, ali je razlika u tome što kod krastavosti kruške pjege nastaju na donjoj strani lista, zaraza se javlja vrlo rano, plodovi budu izrazito deformirani i raspucani. Parazit bolesti prezimljava na kori i mladim izbojima pa je tome razlog rane pojave te bolesti na kruškama.

Uzročnik bolesti je štetna gljiva Ventura pyrina, a napada cvjetove, listove, izboje i plodove.

Kao što smo prije naveli, simptomi bolesti javiti će se već u rano proljeće u obliku maslinastozelenih okruglih pjega na listovima koje će kasnije dobiti ljubičastu boju, a na kraju će i pocrnjeti. Na izbojima će se javiti sitni ovalni pliklovi na kori,a  kasnije se javljaju rane. Takvi izboji  uzrokovaTi će kasnije odumiranje pupova.

Uzročnik bolesti prezimljava na tlu i na mladim zaraženim izbojima. U proljeće, kada bude vlažno bolest (uzročnik) se nošena vjetrom širi. Visoka relativna vlaga pospješuje širenje bolesti. I kod relativno niskih tempera bolest će se brzo širiti.

KRASTAVOST JABUKE

Krastavost jabuke izaziva gljiva Venturia inaequalis koja može uništiti znatan dio uroda (do 70%).

Manifestira se na plodovima u obliku maslinastih pjega, koje s vremenom posmeđe i imaju izgled kraste. Zaraza se širi tijekom cijele sezone, a može se javiti i tijekom skladištenja plodova. Rano zaraženi plodovi će otpasti, dok će se kasnije zaraženi plodovi deformirati. Ponekad se ova bolest pojavljuje i na uskladištenim plodovima.

Listovi će biti zaraženi vrlo rano, već s razvojem pupova pa će u početku imati maslinaste mrlje koje će kasnije dobiti maslinasto-smeđu boju. Posljedica svega toga je opadanje listova.

Uzročnik bolesti prezimljava na isti način kao i kod kruške, a „kreće“ sredinom travnja i širi se pod nešto višim temperaturama, osobito ako tada pada kiša (iznad 17°C).

Najizloženije su sorte Zlatni delišes, Jonagold te Idered.

SUZBIJANJE BOLESTI

Na prvom mjestu je preventiva što podrazumijeva prskanje u rano proljeće (fenofaza „mišjih ušiju“) nekim od bakarnih preparata. Drugo prskanje provodi se pred fenofazu „rozih glavica“ te se nastavlja u svibnju i lipnju u nešto kraćim razmacima u prskanju. To je što se tiče krušaka.

Jabuke su osjetljive na tu bolest nakon otvaranja prvih latica cvjetova i tijekom cvatnje. Preventivna i pravodobna primjena fungicida je najbolja zaštita, a to je dan ili dva prije nastupa uvjeta za zarazu, s time da kod toga treba paziti koji od preporučenih fungicida se primjenjuje u kojoj fazi razvoja.

UPOZORENJE: PRIMJENA PESTICIDA POVEZANA JE S RIZICIMA ZA ZDRAVLJE I OKOLIŠ PA JE ISTE NEOPHODNO PRIMIJENITI SUKLADNO UPUTAMA NA PROIZVODU (AMBALAŽI, UPUTAMA) I SAVJETIMA STRUČNJAKA.

PREVENTIVA

U prvom redu – preventiva. Ukoliko je to moguće,a  u manjim voćnjacima sigurno jeste, neophodno je pokupiti i ukloniti lišće s obzirom da bolest prezimljuje i na otpalom lišću. Krajem listopada, a nakon berbe, preporuča se i prskanje krošnji 5%-tnom otopinom UREA-e kojim postupkom se potiče mikrobiološka razgradnja lišća tijekom kasne jeseni i zime.

ALTERNATIVA

Osobito u završnoj fazi zaštite kruške i jabuke, kako bi se izbjegla prisutnost rezidua pesticida u plodovima, prednost se daje preparatima na bazi preslice ili mikrobiološkim pripravcima. U tom smislu Gra-mina ponuda je kvalitetna i respektabilna te ona može zadovoljiti potrebe kako profesionalnih proizvođača,a tako i onima koji ove voćne vrste uzgajaju na manjim površinama.

EKSTRAKT PRESLICE, BUHAČA, PELINA I HUMUSA

Biljni ojačivač. Za folijarnu primjenu na različitim kulturama (voće, povrće i ukrasno bilje) te prskanje tla. ECO CONTROL™ Provjerena kvaliteta Certificirani prirodni proizvod. Ekstrakt ne sadrži kemijska sredstva niti opasne sastojke. Razvrstan prema Uredbi (EZ) br. 1272/2008.Proizvod je potpuno prirodan i ne sadrži dodatke protiv plijesni i sl. Eventualna pojava plijesni ne smanjuje učinkovitost proizvoda! Sastav: Sadrži 95,2% ekstrakta preslice (Equisetum arvense 7%), buhača (Tanaceti hb. conc. 2,5%), pelina (Artemisia absinthium 1%) te 4,8% ekstrakta humusa (15% vodeni ekstrakt). Aplikacija: Ovisno o biljnoj vrsti i željenim učincima od 2-5% otopit u vodi (200-500 ml/10 l vode). Kod normalnih vremenskih uvjeta dovoljna preporučena koncentracija je 3%. Za začinsko bilje, ukrasne cvjetnice, biljke u kamenjarima dovoljan je koncentracija od 1%. Za suha vremena, dobro poprskati listove s obje strane, preporuča se u ranim jutarnjim satima ili nakon zalaska sunca. Tretirati suhe biljke. Prskati cijele biljke, a može se tretirati i tlo. Može se primjenjivati na svim biljnim vrstama. Ne ostavlja mrlje. Na sadnicama i mladim biljkama te slabim biljkama preporučene doze prepoloviti. Vrijeme primjene i intervali: Početak primjene – od formiranja ili otvaranja pupova ili nakon sadnje. Preporuča se češći tretman u manjim koncentracijama te izbjegavanje duljih razdoblja između tretmana. U proljeće nakon cvatnje svakih 8-10 dana, u ljeto nakon cvatnje svakih 10-14 dana, u kasno ljeto do berbe svakih 14-20 dana. Poslije duljih kišnih razdoblja, loših vremenskih uvjeta duljeg trajanja ili oluja – dva dodatna tretmana.

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

NAJNOVIJE OBJAVE


  • MAPEI MAPELASTIC TURBO hidroizolacija
  • Rastjerivač ptica
  • Zalijevanje za visokih temperatura i štednja vode
  • Zaštita limuna (kalijev-marsejski sapun)
  • MAPEI ADESILEX P9
  • Uzgoj krizantema na okućnici
  • Hrana za akvarijske ribice
  • Štete od stjenica
  • Biljni preparati za zaštitu bilja
  • Fasadno-toplinski sustavi za energetsku učinkovitost

RADNO VRIJEME TRGOVINE

ZIMSKI RASPORED od 01.10. do 31.03.:

  • ponedjeljak – petak od 7:00 do 19:00 sati, subotom od 7:00 do 18:00 sati

LJETNI RASPORED od 01.04. do 30.09.:

  • ponedjeljak – petak od 7:00 – 20:00 sati, subotom od 7:00 do 19:00 sati;

PRILAGOĐENO RADNO VRIJEME:

  • dan u oči Uskrsa, Božića i na Staru godinu (ukoliko je radni dan) od 7:00 do 14:00;

ZATVORENO:

  • 02., 03. i 04.01. kao i nedjeljom, blagdanima i neradnim danima u RH.

KONTAKT

Zrinsko–Frankopanska 15
40000 Čakovec, Hrvatska

Telefoni (odjeli): 040 328 720 Info pult; 328 722 Građevinski materijal; 328 723 Poljoprivreda; 608 078 Vrt;  390 705  Kućni ljubimci; 328 724 Dječja igrališta; 328 721 Blagajna;

Fax. 040 328 496

E-mail: info@grama-trgovina.com

TVRTKA

Tvornica stočne hrane d.d.

Otvori u Google Maps

PRAVO NA JEDNOSTRANI OTKAZ UGOVORA

  • PRAVNE NAPOMENE
  • IZJAVA O PRIVATNOSTI
  • IMPRESUM
Grama

© 2018. Sva prava pridržana. Web izrada: Logico

TOP

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje iskustvo na našoj web stranici.

Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u .

grama_logo_gdpr
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.

Neophodni kolačići

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.

Kolačići trećih strana

Ova web stranica koristi Google Analytics za prikupljanje anonimnih informacija kao što su broj posjetitelja na stranicu i najpopularnije stranice.

Omogućivanjem ovog kolačića pomažete nam u poboljšanju naše web stranice.

Najprije omogućite Neophodne kolačiće kako bismo mogli spremiti vaše postavke!

Pravila o kolačićima

Više o kolačićima možete pročitati klikom na poveznicu UPOTREBA KOLAČIĆA.