Grama

  • POČETNA
  • NOVOSTI
    • VRT
    • POLJOPRIVREDA
    • DOMAĆE ŽIVOTINJE I LJUBIMCI
    • GRADNJA I DOM
  • IZDVOJENO
  • KONTAKT
  • POLJOAPOTEKE
  • TSH
  • PRAVNE NAPOMENE

Vrenje mošta i poteškoće

by grama / 03. rujna 2022. / Published in Poljoprivreda

Kod vrenja može doći do različitih poteškoća,  a uzroci mogu biti i u visokim temperaturama koje su vladale tijekom zrenja grožđa, što će potom rezultirati u visokim šećerima u grožđu  i/ili manjku kiselina. Grožđe će nerijetko biti siromašno dušičnim materijama koje su neophodne kvascu za dobar početak vrenja. Sve će to skupa vjerojatno dovesti do određenih problema u vrenju i na kraju do problema s vinom.

Temperatura vrenja je vrlo bitan faktor koju utječe na uspješnost procesa vrenja odnosno, neadekvatna temperatura može dovesti do problema s moštom tijekom procesa vrenja. Tako kod bijelih mošteva temperatura ne smije prijeći 20° C. Općenito se smatra da je poželjna temperatura oko 15° C. Tijekom vrenja temperatura će se dizati i to će utjecati na kvasce te ako je temperatura previsoka doći će do prestanka vrenja. Ukoliko vam se to dogodi, neophodno je ohladiti mošt na 25° C te dodati novu količinu aktivnih kvasaca.

Zbog visokih temperatura koje vladaju tijekom zrenja grožđa, a što je sve učestalija pojava, može doći do smanjenja usvajanja minerala iz tla koji su neophodni u procesu vrenja mošta. Ukoliko tijekom vrenja kvasci nemaju dovoljno hrane (dušik, vitamini, minerali i dr.), doći će do problema u vrenju. Problemi se manifestiraju kao:

  • – vrenje teško kreće,
  • – tijekom vrenja dolazi do stvaranja sumporovodika (miris na pokvarena jaja).

Oba problema možemo riješiti podizanjem razine dušika prije vrenja dodatkom hranjiva za kvasac. Koriste se ili amonijeve soli (amonijev sulfat ili diamonijev sulfat)  ili kompleksna hranjiva (kombinacija inaktivnih kvasaca, vitamina i dušičnih tvari).

Visok sadržaj šećera u moštu smo spomenuli također kao problem (preko 100º Oe ili 20° Kl po Babo-u). On također može negativno utjecati na kvasce jer će kvasci biti zaustavljeni u rastu zbog visoke koncentracije alkohola.

Zbog toga ćemo koristiti selekcionirane kvasce koji će biti u stanju podnijeti spomenute uvjete tijekom procesa vrenja. Literatura spominje kvasce vrste Saccharomyces bayanus koji na tržište dolaze pod različitim trgovačkim nazivima: PM, PMA, R2, BC, Fermol blanc i EC1118.

Od velike važnosti za vrenje mošta je i kisik koji kvasac koristi u tom procesu. O tome ćemo morati voditi računa kod dodavanja starter kulture kvasca i u prvih par dana vrenja kada je neophodno osigurati dovoljne količine kisika (otvoreni pretok).

I na kraju, napominjemo da u Gra-mi možete nabaviti sve što vam je neophodno u procesu proizvodnje vina.

Save

Save

NAJNOVIJE OBJAVE


  • MAPEI MAPELASTIC TURBO hidroizolacija
  • Rastjerivač ptica
  • Zalijevanje za visokih temperatura i štednja vode
  • Zaštita limuna (kalijev-marsejski sapun)
  • MAPEI ADESILEX P9
  • Uzgoj krizantema na okućnici
  • Hrana za akvarijske ribice
  • Štete od stjenica
  • Biljni preparati za zaštitu bilja
  • Fasadno-toplinski sustavi za energetsku učinkovitost

RADNO VRIJEME TRGOVINE

ZIMSKI RASPORED od 01.10. do 31.03.:

  • ponedjeljak – petak od 7:00 do 19:00 sati, subotom od 7:00 do 18:00 sati

LJETNI RASPORED od 01.04. do 30.09.:

  • ponedjeljak – petak od 7:00 – 20:00 sati, subotom od 7:00 do 19:00 sati;

PRILAGOĐENO RADNO VRIJEME:

  • dan u oči Uskrsa, Božića i na Staru godinu (ukoliko je radni dan) od 7:00 do 14:00;

ZATVORENO:

  • 02., 03. i 04.01. kao i nedjeljom, blagdanima i neradnim danima u RH.

KONTAKT

Zrinsko–Frankopanska 15
40000 Čakovec, Hrvatska

Telefoni (odjeli): 040 328 720 Info pult; 328 722 Građevinski materijal; 328 723 Poljoprivreda; 608 078 Vrt;  390 705  Kućni ljubimci; 328 724 Dječja igrališta; 328 721 Blagajna;

Fax. 040 328 496

E-mail: info@grama-trgovina.com

TVRTKA

Tvornica stočne hrane d.d.

Otvori u Google Maps

PRAVO NA JEDNOSTRANI OTKAZ UGOVORA

  • PRAVNE NAPOMENE
  • IZJAVA O PRIVATNOSTI
  • IMPRESUM
Grama

© 2018. Sva prava pridržana. Web izrada: Logico

TOP

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje iskustvo na našoj web stranici.

Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u .

grama_logo_gdpr
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.

Neophodni kolačići

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.

Kolačići trećih strana

Ova web stranica koristi Google Analytics za prikupljanje anonimnih informacija kao što su broj posjetitelja na stranicu i najpopularnije stranice.

Omogućivanjem ovog kolačića pomažete nam u poboljšanju naše web stranice.

Najprije omogućite Neophodne kolačiće kako bismo mogli spremiti vaše postavke!

Pravila o kolačićima

Više o kolačićima možete pročitati klikom na poveznicu UPOTREBA KOLAČIĆA.