Kanibalizam je pojava kada neke životinje proždiru cijele jedinke ili neke dijelove njihova tijela u okviru vlastite vrste. Ni kod domaćih životinja nije rijetkost.
1. KANIBALIZAM SVINJA
Postoje dva oblika kanibalizma kod svinja i to:
1. Kanibalizam svinja (svinja svinji grize rep ili uho) i
2. Kanibalizam krmače (krmača pojede leglo).
Uzročnici kanibalizma još nisu poznati, a najveći utjecaj na pojavu kanibalizma imaju:
A) METEOROLOŠKI I PROSTORNI UZROCI
METEOROLOŠKE PRILIKE – slično kao kod ljudi treba pratiti biometeorološku prognozu.
1. Velike tempereturne razlike, ujutro – uvečer, ako je to između 10-200C razlike, životinje postaju agresivne.
2. Prenapučenost životinja u prostoru.
3. Premala dužina mjesta za hranjenje – nemogućnost pristupa hranilici – nedostatna dužina hranilice.
4. Zagušljivost životnog prostora – visoka koncentracija amonijaka i ugljičnog dioksida.
5. Pojava ušiju, pojave zaraze OMECROZE – gljivičnih oboljenja u predjelu uha.
6. Nadražaj krvi – pojava krvi na jednoj svinji nadraži – afektira ostale.
7. Nedostatak vode.
8. Parazitne zaraze kože koje izazivaju uznemirenost životinje.
9. Zasijecanje ili markiranje ušiju svinja.
B) HRANIDBENI UZROCI
Pored navedenih uzroka, kanibalizam svinja može imati uzrok u hranidbi i to:
1. Ostatak hrane u tekućoj hranidbi dospio na uho.
2. Nedostatna količina hrane ili vode.
3. Neodgovarajuća dostupnost hrane.
4. Prisustvo nekih kontaminata i antinutritivnih spojeva u hrani.
C) GENETSKI UZROCI
1. Nasljedno agresivne životinje i
2. Prerano spolno sazrijevanje.
Česta je pojava da se kanibalizam javlja kada se mijenja hrana; predstarter – starter ili starter – grover.
Najčešće se kanibalizam javlja u proljeće (topli jugo) ili u ljetnim vrućinama, ali uopćenog pravila nema i svakom pojavnom obliku treba individualno pristupiti.
2. KANIBALIZAM PERADI
Kanibalizam postoji i među peradi. Pojava je to kad perad čupa vlastito perje ili perje druge peradi i kljuca živo tijelo drugih. Po tijelu iskljucane peradi nastaju rane, krvarenje, kraste, pa meso mrtve peradi nije upotrebljivo. Po stelji i perju u slučajevima izrazitog kanibalizma vidljivi su tragovi krvi.
Kanibalizam peradi se u pravilu javlja u vrijeme visokih temperatura vanjskih i unutarnjih. Međutim ima slučajeva i u klimatiziranim peradarnicima (purići). Praktičari smatraju da je jedan od najčešćih, a svakako i najvažnijih nedostatak zoohigijenskih uvjeta, odnosno nedostatna prehrana peradi.
I na kraju, podjećamo proizvođače svinja i peradi, kao i druge proizvođače (uzgajivače) stoke i peradi da u Gra-mi pored stočne hrane mogu nabaviti mineralno-vitaminske dodatke kojima se uspješno mogu otkloniti neki od uzroka navedenih pojava. Uz navedeno, u Gra-mo možete nabaviti i opremu za staje i druge prostore kao i sredstva za održavanje higijene.
10.08.2014.