Patlidžan (Solanum melongena) popularna je povrtna kultura (zapravo spada u voće!), idealna za uzgoj u svim našim klimatskim uvjetima, a kao prehrambeni artikl je popularan zbog niskokaloričnosti i mogućnosti pripreme na više načina.
Kod sadnje patlidžana treba imati na umu također plodored dakle, da se ne sadi na istu gredicu svake godine, treba znati i da su mu idealna pretkulture luk i rotkvice, ali nikako rajčica i paprika.
Patlidžan će plod davati nakon 65 do 80 dana od sadnje, ovisno o klimatskim uvjetima. Ukoliko su svi uvjeti ispunjeni, roditi će bogato i dugo do jeseni.
Radi uspješne sadnje, tlo treba obraditi još na jesen dubokim „štihanjem“ te gnojidbom stajskim gnojem ili adekvatnom zamjenom za što preporučamo naš ekološki proizvod organsko-peletirano gnojivo RIGEL (prije BIO-REX).
Za ozbiljniju proizvodnju u proljeće bi trebalo obaviti i gnojidbu mineralnim gnojivom, ali u slučaju uzgoja na vrtu, na par biljaka, biti će dovoljna jesenska gnojidba organskim peletiranim gnojivom. Kasnije, tijekom vegetacije, može se obaviti prihrana putem lista (MYR MIX, TRAINER … iz Gra-mine ponude organskih folijarnih gnojiva i peptida).
Patlidžan uzgajamo uglavnom iz presadnica koje sadimo kada se temperature tla stabiliziraju iznad 18-21°C i to sadnjom na razmak od 70-80 cm između redova te između biljaka na razmak od 40-50 cm. Tlo mora biti bogato organskom tvari i neutralno do blago kiselo.
Patlidžanu treba osigurati dosta sunca i vode rodovitim zalijevanjem, osobito ako je suša.
Kod uzgoja nema neke veće brige i posla osim uklanjanja necvatućih grana.
Što se tiče bolesti i štetnika, patlidžan će od bolesti napasti virus mozaika krastavaca, a od štetnika puževi i krumpirov moljac.