Grama

  • POČETNA
  • NOVOSTI
    • VRT
    • POLJOPRIVREDA
    • DOMAĆE ŽIVOTINJE I LJUBIMCI
    • GRADNJA I DOM
  • IZDVOJENO
  • KONTAKT
  • POLJOAPOTEKE
  • TSH
  • PRAVNE NAPOMENE

BATAT

by grama / 19. veljače 2023. / Published in Poljoprivreda

Batat (Ipomoea batatas L) ili slatki krumpir je sve  učestalija poljoprivredna kultura koja se uzgaja na velikim površinama, ali i u vrtovima.

Osim ploda, mogu se koristiti i mladi listovi, sekundarna zadebljanja korijena i vršci biljke.

Javlja se u nekoliko kultivara (svjetlija ili tamnija pokožica, žuto ili narančasto meso…).

Batat se u našim klimatskim uvjetima uzgaja isključivo iz presadnica koje se sade nakon što prestane opasnost od niskih temperatura odnosno kasnih proljetnih mrazeva, nakon 15. svibnja na kontinentu, a u mediteranskim uvjetima nakon 15. travnja. Još jedan uvjet je potreban za sadnju –  temperatura tla ne smije biti ispod 10°C.

Tlo za sadnju je preporučljivo obraditi već na jesen, oranjem ili štihanjem na dubinu od 30-40 cm. Dobra tla za uzgoj su ona koja su laganija i s dobrom odvodnjom. pH vrijednost tla je preporučljiva oko 6. U proljeće je gredicu potrebno obraditi i po mogućnosti postaviti PE foliju (crna na kontinentu i bijela u mediteranskom dijelu). Istovremeno je potrebno obaviti jesensku gnojidbu nekim od NPK gnojiva ili, još bolje, organskim gnojem iz naše ponude.

Vegetativna sezona uzgoja traje 3-4 mjeseca u kom razdoblju ne bi smjelo biti mraza.

Nakon sadnje, otprilike nakon mjesec dana, batat je neophodno prihraniti i to nekim od preparata na bazi dušika (radi povećanja lisne mase) i kalija (radi zadebljanja plodova). Prihrana se obavlja preko lista. Za “ozbiljnu” proizvodnju, prihranu bi bilo dobro ponavljati 10-14 dana.

 

Batat se uzgaja iz presadnica, na visokim gredicama, na foliji, a sadnja se obavlja u ranije spomenutim rokovima. Sadnja se obavlja na razmake od 120-30-40 cm (na velim površinama sklop je od 10.000 do 15.000 po ha).

Ako je moguće, a kod ozbiljne proizvodnje je to uvjet, batat je neophodno navodnjavati i to odmah po sadnji i idućih 7 do 10 dana ili zalijevati ručno (ili traktorskim prskalicama). Tijekom sezone navodnjavati odnosno zalijevati treba vrlo oprezno i to samo u jako sušnim razdobljima.

Što se tiče primjene zaštitnih sredstava (pesticida) tu treba biti iznimno oprezan. Naime, korijen batata osjetljiv je na primjenu zemljišnih herbicida te se njihova primjena ne preporučuje pa ćemo korov trebati ukloniti ručno.

Što se tiče štetnika i bolesti – gomolj mogu napasti grčice i žličnjaci, a određene štete mogu napraviti miševi i puževi. Listove napadnu gusjenice slakova ljiljka te puževi.

Batat se vadi od kolovoza do listopada, kada većina gomolja dosegne težinu od 150 i više grama. Za to je neophodno prije pobiranja obaviti provjeru. Tehnološki, batat je zrio nakon 80 dana što ćemo najbolje vidjeti ako prerežemo vriježi, kojom prilikom će istjecati bijeli sok. Ako je vrijeme iznimno vlažno, berbu treba obaviti što prije.

Skladištenje se obavlja u suhim, toplim i tamnim uvjetima s vlagom od 75%, po mogućnosti u plastičnim posudama (kašetama).

Sorte

U nas najčešće prisutan je crveni batat čiji su gomolji nešto pravilniji (“okrugliji”), a meso mu je bijele boje. Težina gomolja s ekreće od 100-900 grama. Vadi se nakon 3 mjeseca od sadnje sadnica.

Bijeli batat je bijele boje, i korijen i meso, izduženog oblika težine od 100 do 800 grama. Vadi se isto kao crveni batat.

Ljubičasti batat ima i gomolj i meso ljubičaste boje koji je težine od 100 do 600 grama. Vadi se od 4 do 4,5 mjrseca po sadnji.

Što se tiče prinosa, crveni i bijeli batat rode oko 1,5 kg po biljci dok ljubičasti daje oko 0,8 kg po biljci.

 

 

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

NAJNOVIJE OBJAVE


  • MAPEI MAPELASTIC TURBO hidroizolacija
  • Rastjerivač ptica
  • Zalijevanje za visokih temperatura i štednja vode
  • Zaštita limuna (kalijev-marsejski sapun)
  • MAPEI ADESILEX P9
  • Uzgoj krizantema na okućnici
  • Hrana za akvarijske ribice
  • Štete od stjenica
  • Biljni preparati za zaštitu bilja
  • Fasadno-toplinski sustavi za energetsku učinkovitost

RADNO VRIJEME TRGOVINE

ZIMSKI RASPORED od 01.10. do 31.03.:

  • ponedjeljak – petak od 7:00 do 19:00 sati, subotom od 7:00 do 18:00 sati

LJETNI RASPORED od 01.04. do 30.09.:

  • ponedjeljak – petak od 7:00 – 20:00 sati, subotom od 7:00 do 19:00 sati;

PRILAGOĐENO RADNO VRIJEME:

  • dan u oči Uskrsa, Božića i na Staru godinu (ukoliko je radni dan) od 7:00 do 14:00;

ZATVORENO:

  • 02., 03. i 04.01. kao i nedjeljom, blagdanima i neradnim danima u RH.

KONTAKT

Zrinsko–Frankopanska 15
40000 Čakovec, Hrvatska

Telefoni (odjeli): 040 328 720 Info pult; 328 722 Građevinski materijal; 328 723 Poljoprivreda; 608 078 Vrt;  390 705  Kućni ljubimci; 328 724 Dječja igrališta; 328 721 Blagajna;

Fax. 040 328 496

E-mail: info@grama-trgovina.com

TVRTKA

Tvornica stočne hrane d.d.

Otvori u Google Maps

PRAVO NA JEDNOSTRANI OTKAZ UGOVORA

  • PRAVNE NAPOMENE
  • IZJAVA O PRIVATNOSTI
  • IMPRESUM
Grama

© 2018. Sva prava pridržana. Web izrada: Logico

TOP

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje iskustvo na našoj web stranici.

Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u .

grama_logo_gdpr
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.

Neophodni kolačići

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.

Kolačići trećih strana

Ova web stranica koristi Google Analytics za prikupljanje anonimnih informacija kao što su broj posjetitelja na stranicu i najpopularnije stranice.

Omogućivanjem ovog kolačića pomažete nam u poboljšanju naše web stranice.

Najprije omogućite Neophodne kolačiće kako bismo mogli spremiti vaše postavke!

Pravila o kolačićima

Više o kolačićima možete pročitati klikom na poveznicu UPOTREBA KOLAČIĆA.