Zimsko prskanje voćnjaka i vinove loze

Protiv nekih bolesti, osobito koštićavog voća i vinove loze, bolje je provesti zimsko prskanje i to pred sam početak vegetacije u fenofazi B. Kod nekih će se vrsta morati provesti i dva prskanja, prvo u fenofazi A, a drugo u fenofazi B, što je u biti plavo prskanje bakarnim fungicidima. Upravo je pravo vrijeme da o tome povedete računa.

 

Zimsko se prskanje može provesti počevši od opadanja lišća pa sve do početka bubrenja pupova. Prije prskanja neophodno je pripremiti stabla što podrazumijeva uklanjanje svih suhih, polomljenih i nepotrebnih grana, uklanjanje stare kore, lišajeva i mahovine te prorjeđivanje krošnje što je sve uvjet za kvalitetnije pokrivanje i bolje prodiranje sredstava za zaštitu. Prskanje mora biti temeljito!

 

Voćke i čokote treba poprskati sa svih strana, počevši od najviših grana pa postepeno do korijena. Zapravo, najčešće govorimo da biljku treba “okupati” u sredstvu. Za tu svrhu postoje zimska pakovanja (Bijelo ulje + Bordoška juha).

 

Na JEZGRIČAVOM VOĆU prskanje se provodi protiv

- pjegavosti lista i čađave krastavosti plodova – fuzikalija na jabuci i kruški

- pepelnice jabuka

- bakterijske paleži na jabuci, kruški i dunji

- zimskih jaja crvenog pauka

- šljivine štitaste uši i dr. vrsta štitatstih ušiju

- zimskih jaja lisnih ušiju drugih vrsta

- zimskih jaja kruškine buhe i

- jabučnog savijača.

 

Općenito zimsko prskanje je preporučljivo provesti što kasnije. No, naveli smo razloge za početak ranijih priprema i ranije provođenje prskanja. Relativno visoke zimske temperature koje se sve češće javljaju dodatni su razlog. Inače, usprkos uvriježenom mišljenju, prskati se može i kod temperatura ispod nula stupnjeva C s time da se onda mora paziti da se pripremljena otopina ne smrzne.

 

Kao što smo rekli, za zimsko prskanje koriste se pripravci na bazi bakra. No, o tome se svakako savjetujte s našim stručnjacima u našoj poljoprivrednoj apoteci u Gra-mi.

 

Budući da gljivice koje su uzročnik fuzikalija prezime na drvetu –  na granama u blizini pupova, sigurno će zaraziti lišće u zametnutom pupu. Osim zimskog prskanja na jabukama i kruškama, dobro je bilo u jesen (a to je savjet i za u buduće) prije opadanja lišća izazvati defolijaciju prskanjem 5%-tnom otopinom uree, kao što smo već savjetovjetovali na ovim stranicama.

Suočeni s ograničenjima u primjeni pesticida, u Gra-mi imamo u ponudi preparat na bazi organskog bakra koji je u slobodnoj prodaji pod nazivom SUDO.

57

Preparat nema karence i sasvim slobodno se ga može koristiti za zimsko prskanje (u nešto jačoj koncentraciji) te kasnije, tijekom sezone sve do pred berbu! Zatražite savjet i preporuku u našoj poljo-apoteci.

12.02.2016.

ARHIVA