Zaštita voćaka na okućnicama

 

Ovisno o regiji, voćne kulture polako ulaze u vegetacijsko razdoblje, dakle u razvojno i reproduktivno razdoblje. S toplijim vremenom zajedno s kulturnim biljkama aktiviraju se i štetne patogene gljivice, odnosno uzročnici bolesti. Naravno, u uvjetima najpogodnijim za rast i razvoj kulturne biljke i patogene gljivice pokazuju najveću aktivnost. Veliki je broj različitih uzročnika bolesti koji napadaju voćke, a ovdje ću spomenuti samo one koji su specifične za pojedinu voćnu vrstu.

 

Jabuku i krušku najčešće napada krastavost lista i ploda (Venturia spp.), breskvu napada kovrčavost lista(Taphrina deformans), trešnju i višnju najčešće napada sušenje rodnih grančica (Monilia laxa), šljivu i koštičave voćke šupljikavost listova (Stigmina carpophilla), a vinovu lozu pepelnica (Uncinula necator) i peronospora (Plasmopara viticola).

 

Kao što se može zaključiti svaka pojedina kultura je izložena napadu različitih uzročnika bolesti, iako se vrlo često pojedina bolest pojavljuje na više različitih domaćina pa tako peronospora i pepelnica napadaju gotovo sve voćne vrste

 

Pristup suzbijanju pojedinih bolesti je različit, tj. različite bolesti zahtjevaju suzbijanje različitim vrstama fungicida. Budući da se veliki broj voćaka nalazi upravo u mješovitom uzgoju pa se u Vašim okućnicama nalazi nekoliko različitih voćaka, praktički je nemoguće za svaku pojedinu voćku provesti individualan program zaštite. Iako ćete ponekad, unatoč svemu, morati ciljano suzbijati pojedinog uzročnika bolesti na pojedinim voćkama, važno je te mjere svesti na minimum i nastojati ujednačenim programima osigurati zdrave i vitalne voćke u mješovitom uzgoju.

 

U prošlim smo brojevima govorili o zimskom prskanju, a ovim putem još jednom naglašavam njegovu važnost jer je to praktički jedina mjera koja je jednaka za sve voćne kulture, a istovremeno zaista najvažnija mjera kojom tretiranja u vegetaciji smanjujete na najmanju moguću razinu. Za zimsko prskanje koristite bakreni pripravak NEORAM WG u kombinaciji sa prirodnim uljem PRIMA. Oba preparata karakterizira niz prednosti, a jedna od najvažnijih je njihov ekološki i toksikološki profil jer su oba preparta zasigurno najprihvatljivija, a u isto vrijeme najučinkovitija u prvim tretmanima zaštite. NEORAM WG je pripravak s najnižom dozom bakra po jedinici površine i koristi se u duplo manjoj dozi u odnosu na ostale bakrene pripravke (0,5 % tj. 500 g na 100 l vode) uz bolju učinkovitost. PRIMU koristite u koncentraciji 1-3 % (1-3 l na 100 l vode).

 

Nakon zimskog prskanja, izuzetno je važno redovito pratiti situaciju u vašim voćnjacima i kod pojave prvih simptoma reagirati, kako bi smanjili tretmane različitim fungicidima. Na tržištu postoji nekoliko preparata koji imaju relativno široku namjenu tj. pokrivaju više različitih bolesti, a primjenjuju se na većem broju kultura. O njima ćete moći više pročitati u nekom od sljedećih brojeva. Međutim, ponekad ćete ipak u povoljnim uvjetima za razvoj bolesti morati provesti ciljano tretiranje, usmjereno isljučivo na pojedinu bolest, ali u svakom slučaju, da bi takva tretiranja sveli na minimalnu moguću mjeru, redovito pratite situaciju u vašim voćnjacima i reagirajte već kod prvih simptoma.

 

Za sada, i u ovom trenutku najvažnije je provesti tretiranje pripravkom NEORAM WG.

 

(Preneseno sa stranica AGROCHEM MAX.)

 

16.02.2014.

ARHIVA