Vodene biljke za slatkovodni akvarij

Za opremanje vašeg hladnovodnog slatkovodnog akvarija možete se odlučiti između prirodnih ili umjetnih vodenih biljaka. Potražite u GRA-MI.

 

 

LUDVIGIJA

 

Kad je riječ o umjetnim vodenim biljkama, čest je odabir npr. Tetra Plantastics. Međutim, akvariste upozoravamo, osobito one koji su “novi” u tome, da će u slučaju da su se odlučili isključivo za umjetne vodene biljke morati pomno paziti na kvalitetu vode te osigurati dodatno prozračivanje. Naime, uobičajene biološke funkcije vodenih biljaka u tom će slučaju izostati.

 

Odlučite li se pak za prirodne vodene biljke, što je u svakom slučaju dobar izbor, vaš će akvarij ne samo lijepo izgledati već će se time stvoriti uvjeti za održavanje biloške ravnoteže u vodi (pomoć kod sniženju balasnih tvari, proizvodnja kisika).Kada se odlučite za prirodne biljke vodite računa da ih nikako ne donosite iz prirode. Razloga je tome dosta, ali su najvažnija dva: ekološki te higijenski.

 

Imate li zlatne ribice u akavriju, one će rado grickati zelene biljke pa je preporuka da se u akvarij posadi robusnije bilje  (npr. anubijas) i bilje koje brzo raste (npr. vodena kuga).

 

Najpogodnije, a ujedno i najtraženije vodene biljke su:

 

– TISUĆU LISTOVA (Myriophyllum sp.),

– ROGATI KUPUS (Cerathopyllum sp.),

– VODENA KUGA (Elodea sp.) i

– LUDVIGIJA (Ludwigia sp.),

– ANUBIJAS (Anubias congensis),

– BARTEROV ANUBIJAS (Anubias barteri),

– PRITIKAVI ANUBIJAS (Anubias barteri var. nana)

– BAKOPA (Bacopa monnieri),

– VELIKA STRELJUŠA (Echinodorus bleheri),

– JAVANSKI MAH (Vesicularia dubyana),

– JAVANSKA VODENA PAPRAT (Microsorium pteropus),

– AMERIČKA VALIZNERIJA (Vallisneria americana) i

– LIZIMAHIJA (Lysimachia nummularia).

 

VODENA                   ANUBIUS                     JAVANSKI MAH             VELIKA STRELJUŠA

KUGA

 

Osim dobre kvalitete vode i dovoljno svjetla, za rast i razvoj vodenih biljaka u vašem akvariju neophodno  je i gnojenje. U tu svrhu predlažemo vam preparate iz linije Tetra* – Tetra Crypo (za rast korijena i snažan rast biljke) i Tetra PlantaMin (za prijam hranjivih tvari iz listova). Sva gnojiva sadrže željezo i ostale elemente u tragovima.

 

Ukolko primjetite da u akvariju alge pojačano rastu, to je sigurno posljedica poremećene biloške ravnoteže. Ukoliko se to dogodi, koristite neko od sredstava (Tetra AlguMin, Tetra Algette, Tetra Algizit.

 

* korištenje sredstava samo uz pridržavanje uputa proizvođača

ARHIVA