Uzgoj povrća iz vlastitih presadnica

Presadnice su sadnice koje smo uzgojili iz sjemena, a namijenjene su za presadnju na otvoreno ili u zatvoreno radi daljnjeg uzgoja i dobivanja plodova. Uglavnom, prednost uzgoja povrća iz presadnica, osobito vlastitih, su: dobivanje kvalitetnijeg i željenog sadnog materijala, izbjegavanje širenja bolesti, ujednačenost biljaka i ušteda na sjemenu.

Presadnice ćemo uzgojiti u zaštićenom prostoru, najvjerojatnije u nekoj pogodnoj prostoriji u vlastitom domu ili spremištu, rijeđe u plasteniku, osobito na kontinentu u zimskim uvjetima. Za to je potrebno osigurati odgovarajuću temperaturu, vlagu, svjetlost i odgovarajući supstrat.

presadnice

Za sjetvu i nicanje neophodno bi bilo osigurati što višui temperaturu, po mogućnosti oko 25°C barem 5-10 dana, za fazu nicanja i pikiranja između 17 i 24°C od 10-15 dana te za samu sadnju noćne temperature od 16°C te po danu između 17-19°C i to 40-70 dana. Što se tiče vlažnosti zraka u prostoru u kojem se presadnice uzgajaju, zatijevani uvjeti su barem 60-70% relativne vlažnosti.

Prije presadnje biljke treba postupno navikavati na vanjske uvjete, a što ćemo postići provjetravanjem zaštićenog prostora ili, kada za to postoje uvjeti, iznošenjem biljaka u kontejnerima “na zrak” na par sati dnevno. Tako će biljke ojačati te će se smanjiti stres uzrokovan naglim podvrgavanjem mladih biljaka vanjskim uvjetima (jače svjetlo, niže temperature, veće temp. inverzije).

Supstrat, a predlažemo da to bude specijalni za sijanje i sadnju odnosno presadnju, treba održavati vlažnim te ga prihranjivati odgovarajućim sredstvima, prvnestveno organskim.

semine-e-trapianti

Kada je riječ o tehnici uzgoja presadnica, onda to može biti na dva načina: čupanjem uzgojenih presadnica iz supstrata (tla) ili presadnjom presadnica zajedno s grudom zemlje. Prva tehnika izazvati će oštećenje korijena i stres pa je ova druga metoda najbolja, a za što treba osigurati odgovarajući kontejner i supstrat. Presadnice se potom ili pikiraju ili sade u zemlju radi uzgoja.

Sadnju ćemo obaviti ovisno temperaturnim uvjetima i kraju (geografski) u kojem to obavljamo. U krajevima uz more, sadnja će se u zaštićene negrijane prostore obaviti već krajem ožujka, a na kontinentu tek sredinom travnja. Vodite računa da nije dobro da se osjetljive sadnice npr. plodovitog povrća (rajčica, paprika) obavlja u uvjetima kada se temperature spuštaju ispod 12 odnosno 10°C jer će niže temperature zaustaviti rast i razvoj i oštetiti biljke.

22.01.2017.

ARHIVA