Uzgoj kaktusa

KAKTUSI – spadaju u obitelja Cactaceae, u koju spadaju biljke različitih rodova i vrsta.

 

To su ukrasne biljke, u pravilu niskih ugojnih zahtjeva, koje traže malo vode, puno topline i sunčeva svijetla te zaštitu zimi (sklanjanje u hladniju i svjetlu prostoriju).

 

 

KLJUČNE ZNAČAJKE

 

Veličanstveni i nezahtjevni, krase terase, balkone i vrtove.Različitih oblika (kuglasti – Echinocactus, jastučasti, stupliki Notocactus).

 

Vole sunčana i topla mjesta,a  tijekom zime svijtla mjesta s temperaturom ne ispod 15°C. osjetljivi su na naglu promjenu temperature.

 

NAVODNJAVANJE

 

Pravilo – jesen, zima i proljeće bez vode, a ljeti malo i to kad se suspstrat osuši. Ne zalijevati po suncu.

 

GNOJIDBA

 

Specijalnim gnojivom za kaktuse tijekom ljeta i kasnijeg proljeća. Ne kasnije jer se produljuje sezona vegetacije. Specijalno gnojivo možete nabaviti u Gra-mi.

 

PRESADNJA

 

Tek kada korijen izađe iz posude – rano proljeće ili rana jesen u specijalni supstrat iz Gra-me TERRICCIO PER CACTACEE. Idealan supstrat za kaktuse koji ne trpe višak vode (dobra odvodnja). Susptrat je komponiran da privremno zadrži vodu da se biljka može njome snabdijeti, a potom da omogući ispuštanje viška vode da se spriječi trulež korijena. Sadrži treset, pijesak granulacije 0-3 mm te plovučac.

 

05.04.2015.

ARHIVA