Suzbijanje miševa i štakora u domaćinstvima

Nije samo nelagoda ono što izaziva prisutnost miševa i štakora, već je veći problem sa štetama koje ti glodavci čine. “Napadaju” skladišta hrane koju zagađuju svojim izmetom, a niti instalacije i drugi predmeti, naročito od drveta, ne ostaju pošteđeni.

ŠTAKOR JE OSOBITO ŠTETAN

Štakor je posebno štetan jer za jednu godinu može pojesti oko 25 kg žitarica, a mnogo više žitarica i druge hrane bude uništeno razvlačenjem i zagađenjem izmetom. Opasnost prijeti i od bolesti koje širi. Utvrđeno je da štakor širi više od 20 bolesti opasnih za ljude i životinje! Neposredna opasnost prijeti od mišje groznice i kuge, od bjesnoće, trihineloze i leptosiprioze. Sve ukazuje da se radi o vrlo opasnoj životinji te njezino prisustvo u okolini u kojoj živimo ne bi smjelo biti zanemareno.

SUZBIJANJE GLODAVACA

Postoji nekoliko metoda suzbijanja, a te metode možemo podijeliti na mehaničke, biološke i kemijske:

1. mahanička sredstva
– ultrazvučni rastjerivač
– štakorolovke (metalne/plastiče sa ili bez mamca)
– ljepilo
– tunel štakorolovka/mišolovka

2. otrovi
– žitni mamci (Ratimor)
– meki mamci (Ratimor, Glodacid, Murin)
– pelete (Ratimor, Murin)

*** BIOCIDNI PRIPRAVCI, RABITI PAŽLJIVO. PRIJE UPORABE UVIJEK PROČITATI DEKLARACIJU I PODATKE O PRIPRAVKU.

3. biološke metode
– prirodni neprijatelji kao npr. kune, lasice, tvorovi, zmije, ptice grabljivice, psi i mačke…

MAMCI

Na tržištu danas ima dosta preparata, no kako su oni ujedno i vrlo opsani otrovi, kod njihovog korištenja valja biti osobito oprezan. K tome, nisu ni svi najpodesniji za domaćinstva.

Najpodesniji su gotovi mamci u obliku peleta, žitni mamci ili tzv. meki mamci. To stoga jer ih je relativno jednostavno postaviti, naravno poštujući propisane mjere opreza. Mamci se postavljaju na skrovitim mjestima gdje se miševi i štakori kreću, hrane ili gnijezde. To ćete najlakše utvrditi pregledom prostora. Ako pronađete njihov izmet to je siguran znak da se u tom prostoru kreću ili zadržavaju.

U posljednje vrijeme popularna su i tehnička sredstva u obliku ultrazvučnih rastjerivača (Ultrazvučni rastjerivači životinja i štetnika).

Sva sredstva (mehanička i otrove) možete nabaviti u našoj trgovini gdje možete zatražiti i stručnu pomoć našeg osoblja.

 

10.09.2017.


Save

Save

Save

Save

ARHIVA