Štetnici u nasadu češnjaka

Češnjak je vrlo česta kultura koji se uzgaja na velikim površinama, ali i u malim vrtovima zbog njegove nutritivne i zdravstvene vrijednosti. Uzgaja se na cijelom teritoriju Hrvatske najčešće kao ozimi (sadi se u jesen) s obzirom da dobro podnosi niske temperature.

Međutim i to je kultura koje oboljeva odnosno napadaju je neki od poznatih štetnika: češnjakova muha, stabljikina nematoda, žličnjaci i grčica hrušta.

Češnjakova muha se javlja vrlo često,a  štete uzrokuje njezine ličinke  veličine do 12 mm koje se naseljavaju u mladim biljkamaaju šte i posredno izazivaju štete jer se na češnjak naknadno naseljavaju štetne gljivice koje uzrokuju propadanje glavice češnjaka. problem je u tome što napada nismo ni svjesni s obzirom da oplođene ženke muhe lijeću već krajem zime i polžu jaja na listove mladih biljki ili na tlo u blizini nasada.Veliki proizvođači ovog šteztnika će suzbijati pesticidima i to pripravcima na bazi spinosada i azadiraktina.

češnjaklova muha

Nematode žive u stabljici luka pa se zato nazivaju stabljikina nematoda. Isto izaziva velike štete na nasadima. U prvoj fazi lišće češnjaka požuti, a lukovice postanu mekane i prazne. Zbog napada na biljci s enaknadno razviju i gljivična oboljenja.

Od boledti koje napadaju čenjak vrlo česta je plamenjača, trulež i hrđa. Čim malo zatopli, čak oko 12°C, stvarajus e uvjeti za napad plamenjače koja je najčešća bolest. kemijska zaštita odnosno zaštita pesticidima podrazumijeva korištenje fungicida na bazi azoksistrobina.

plamenjača češnjaka

No kako je korištenje pesticida povezano s rizicima i u malim vrtovima, slobodno možemo reći, nije prihvatljivo, moguće se je protiv bolesti i nametnika botiti nekim prokušanim metodama.

Prvo, treba se pridržavati pravila o plodoredu što znači da se češnjak ne sadi na istu gredicu barem 5 godina što je inače najprihvija metoda u borbi protiv stabljikine nematode i bijele truleži.

Korove koji se javljauu nećemo prskati već ćemo uklanjati mehanički čupanjem i okopavanjem.

Protiv lukove muhe predlažemo prekrivanje nasada folijom čim prije, već krajem zime i/ili postavljanje žutih ploča.

schacht_rabarbara

Od pripravaka, možete odabrati neki od ekoloških preparata npr. na bazi rabarbare te crne bazge.

05.05.2017.

Save

Save

ARHIVA