Puževi golaći u vrtu

S dovoljno vlage is  višim temperaturama započinje je sezona najezde puževa golaća (žuti, crni, smeđi… veliki, mali) pa je pravo vrijeme da se uputite u osnovne metode njihova suzbijanja! U GRA-MI potražite odgovarajuća srestva.

Tko se od vrtlara nije suočio s poznatom slikom – pred večer lijepi vrt pun svježih i zdravih presadnica te mladih zelenih biljaka, a u juto – gotovo da nema ničeg! Koja je to pošast poharala vrt?

Štete koje počine puževi ponekad su nesrazmjerne štetama koje  počine drugi štetnici. Nije stvar samo u financijskom gubitku, koji i onako kod običnih vrtlara uopće nije bitan, već u frustraciji koju izazivaju prizori ogoljelih gredica, uništenih presadnica, izgrižene salate…

Puževi golaći pojavljuju se u masi, za vlažna i kišovita vremena, noću, a osobito efikasno djeluju ispod zaštitne folije.

Tko su ti napasnici? Mali sivi golać (Deroceras reticulatum) dugačak je od 3 do 5 cm, leđa su mu prekrivena tamnim mrljama na smećkastoj podlozi. Veliki puževi – (Arion) mogu biti tamni ili riđi, a dugački i do 15 cm. Mali sivi golaći izlaze čim se tlo odmrzne (pojavljuju se čak u siječnju), dok veliki golaći izlaze kad zatopli, najčešće u travnju. Stoga je sada pravo vrijeme za početak suzbijanja.

Situacija se osobito pogoršala kada je unesen španjolski puž golać (Arion lusitanicus). Ti puževi izlučiju gorku sluz pa ih prirodni lokalni predatori izbjegavaju,  a kako su vrlo pokretni, u stanju su tijekom dana ili noći prevaliti veće udaljenosti i učiniti velike štete.

Bilo bi idelano kada bimo puževe mogli suzbijati na prirodan način, no to očito više nije baš do kraja efikasna matoda, ali nije za odbaciti. Pravilnom i upornom primjenom takvih metoda znatno možemo smanjti štete na vrtu i držati populaciju golaća pod kontrolom.

Pivske kopke su učinkovite samo ako je vrt u potpunosti okružen barijerom protiv puževa, što je “nemoguća misija”. Talog kave je isto učinkovit, ali otkuda toliko taloga?  Osim toga, talog se lako ispere.

Piljevina i crnogorične iglice (dehidracijske prepreke) su relativno efikasna sredstva, no njima nećete zaustaviti agresivnog španjoloskog puža golaća ili masovnu najezdu.

Jedna od metoda je često okopavanje, no koliko smo u stanju to redovito činiti, a pitanje je i koliko je to efikasno kod spoemnutog španjolskog puža.

Sadnja biljaka koje puževi ne vole (lavanda, metvica, gorkasti pelin…) je dobar izbor, ali neće u postpunosti zaustaviti puževe.

Zalijevanje u jutro je jedna od metoda kojom se može boriti protiv puževa, samo što je pitanje tko može taj posao obaviti upravo u jutro, a  k tome to nije krajnje učinkovita metoda.

Patke i guske su prirodni neprijatelji puževe-ta i to je metoda koja je dobra ako ih imate. A i treba ipak osigurati kakve-takve uvjete za njihovo držanje.

Ježevi i žabe su također prirodni neprijatelji puževa golaća, kao i gliste koje jedu njihova jaja. Naravno, da bi ih imali u vrtu i da bi se u njemu zadržavali morate se odlučiti na ekološki uzgoj, a i za neke od njih moraju postojati uvjeti da bi boravili u vašem vrtu ili u blizini.

I što preostaje?  Samo uporna i metodička borba s primjenom nekoh od preparata, uz strogo pridržavanje uputa*. Naravno, kako je opredjeljenje metodička borba, to znači da ćemo jedino kombinacijom prije opisani “alternativnih” sredstava i metoda te korištenjem nekih od preparata sigurno poličiti uspjeh.

Preporučamo slijedeća srestva:

GEL PROTIV PUŽEVA – prirodna mehanička zaštita od puževa. Dakle, ne radi se o sredstvu za trovanje puževa već o bio-preparatu namijenjenom za fizičko sprječavanje kretanja puževa. Pak. 1 l dostatno za cca. 50 m dužnih. Sredstvo je sigurno za ljude i domaće životinje, ali se ne preporuča nanošenje neposredno na biljke. Na tržištu je u ponudi Plantelin proizvod.

PUŽOMOR (LIMACID) MAMAK ZA NEPOSREDNU PRIMJENU – namijenjen je za suzbijanje svih vrsta puževa golaća i drugih štetnih vrsta puževa na povrću, jagodama, ukrasnom bilju i ratarskim usjevima, u polju, zaštićenom prostoru, voćnjacima, vinogradima i rasadnicima.Radi se o mamcu na osnovi pšeničnih posija. Treba ga prijmeniti u vrijeme najintenzivnijeg napada puževa, kada je većina ispod 1 cm duljine. Na tržištu se javlja pod nazivima mesurol, Zapi ili Pužomor.

U Gra-minoj ponudi je i preparat FERRAMOL koji nije štetan za žabe, ježeve, domaće životinje, pčele i gliste.

ferramol

- ZAMKE ZA PUŽEVE – u Gra-mi možete, ukoliko nioste skloni kemijskim preparatima, nabaviti i posebne zamke za puževe.

- HOMEOPATSKI PROIZVODI – su proizvodi namijenjeni za rastjerivanje puževa (npr. Homeogarden).

I na kraju, jedan jednostavan ali važan prijedlog – sa zaštitom ili zatiranjem puževa treba krenuti što ranije!

*kod uporabe preparata, osobito pesticida, neophodno se pridržavati uputa proizvođača/distributera a za neke je potrebno imati i ovlaštenje (iskaznicu) za kupnju

05.03.2017.


Save

Save

Save

Save

ARHIVA