Propadanje lista tikvenjača

Tikvenjače su omiljena kultura na našim poljima i vrovima, bez obzira radi li se o uljnim tikvama ili tikvicama koje uzgajamo u našim vrtovima pa i krastavcima, dinjama i lubenicama koje također spadaju u rod tikvenjača.

TIKVE

Sve su tikve vrlo osjetljive na niske temperature pa se s njihovim sijanjem ili sadnjom presadnica u vrtovima treba pričekati. Isto tako, čim zahladni tikve više neće rasti, a  temp. ispod -3 ili -4 stupnjeva C će oštetiti i plod.

tikve2

Tikve su “stranooplodne” biljke za čiju su oplodnju “odgovorni” kukci, u prvom redu pčele.

Tikve su iznimno osjetljive na ostatke herbicida u tlu pa će vjerojatno biti problema s nicanjem na površinama gdje je prethodna kultura bio npr. kukluruz.

Tikve kao u ostalom i cijeli rod tikvenjača rado napadaju iste bolesti – plamenjača i pepelnica. Najčešće je to posljedica nepridržavanja plodoreda pa je nužno to pravilo poštivati. Tikvenjačle ne bi trebalo sijati (saditi) na istoj površini barem tri godine.

 pepelnica

Kako ne zagovaramo primjenu pesticida na našim vrtovima, predlažemo primjenu nekog od biljnih pripravaka iz linije Soeck ili Schacht iz ekološke ponude Grame ili vrlo efikasnu kombinaciju i za profesionalu uporabu SCUDO + PHOSPIHT ONE.

Iznimno je važno dobro pripremiti tlo pa ćemo za gnojenje primijeniti npr. organsko peletirano gnojivo BIO-REX.

Pred cvatnju te tijeklom formiranja plodova preporučamo folijarni tretman nekim od organskih folijarnih preparata na bazi aminokiselina (TRAINER) i preparata s mikrohranjivima (MYR MICRO). Tijekom ljetnih vrućina osobito je važan preparat TRAINER koji ima antistresni učinak pa je njegova primjena tijekom sušnog razdoblja standard!

italpollina-trainer-confezioni1

Ukoliko se tikva uzgaja na velikim površinama, gornja preporuka vrijedi i za takav uzgoj. Primjenjuju li se u uzgoju kao sredstva zaštite neki od fungicida, preporičamo miješanje s TRAINEROM ili s MYR MICRO obzirom da ti preparati dobro podnose miješanje, a učinci na zdravlje, rast i plod su dokazani.

25.06.2017.

Save

Save

Save

Save

Save

ARHIVA