Pčelinjak nakon zime

Kako dani postaju sve topliji, a cvjetnih grana sve više, pčele postaju aktivnije. To je i vrijeme kada u košnicama dolazi do smjene generacija – nova legla daju mlade pčele, koje zamijenjuju stare.

Ujedno to je i vrijeme kada su pčelinje zajednice slabije i izloženije. Često ih napada varoza, nozemoza, miševi, ptice…

U toj fazi nužno je košnice otvoriti i dobro pregledati kako bi se utvrdilo stanje zajednica i poduzele potrebne mjere radi sanacije stanja. Naravno, to ćemo učiniti tek kada je temperatura zraka takva da to možemo raditi bez da ugrozimo pčele, dakle pri temperaturi zraka višoj od 15°C (najbolje je da je ona oko 18°C pa i viša), po sunčanom vrmenu i bez vjetra. Napominjemo da to nikako nemojte činiti ako nemate jasan plan što poduzeti, ako se niste za to pripremili i svakako vodite računa da to ne traje predugo.

Jasni znakovi da je zajednica pčela zdrava su: leglo je raspoređeno u koncentičnim krugovima (unutar su starije a prema van mlađe pčele), pklopci na zrelom leglu su ravni i bez rupica, na otvorenima su ličinke bijele, okviri i sače su čisti bez mrlja.

Ako su okviri prljavi, ako je prednja strana košnice također prljava (zaprljanje izmetom) – to su signali da nešto nije u redu odnosno, možemo sumnjati na nazemozu. Najsigurniji ćemo biti ako pčele pošaljemo na analizu. Pregledom podnice možemo utvrditi prisutnost varoe. To ćemo potvrditi kontrolnim tretiranjem 5% zajednica, pa ako utvrdimo da je na kontrolni podložak palo više od 20 varoa, onda tretiranje treba provesti u cijelosti.

Sada treba zaštititi i uskladišteno saće od voskovog moljca. To ćemo uraditi tako da 50 gr. sumpora iskoristimo na 1 m³ zatvorenog prostora. Tretiranje ponoviti nakon 14 dana, a potom ćemo to činiti redovito svaki mjesec.

Sve uzgajivače podsjećamo da u Gra-mi možete nabaviti sve što vam je neophodno za uzgoj pčela.

12.03.2017.

Save

Save

Save

ARHIVA