Orhideja – jednostavan uzgoj

Botanička obitelj “Orhideja” uključuje preko 30.000 vrsta , od kojih su neke vrlo rijetke, do nekih vrlo prisutnih. Kada je riječ o vrstama koje uzgajamo u našim domovima, izbor se svodi na nekoliko vrsta – Phalaenopsis Corolla, Cimbydium, Vanda, Miltonia, Paphiopedilum, Dendrobium i Oncidium.

Orhideja je prekrasna kućna biljka, koja oplemenjuje prostor, ali je i idealan dar. Spektakulatnog je i dugotrajnog cvata koji podsjeća na leptira, relativno ju je lako njegovati i održavati.

KULTURA PODLOGE

Tropske orhideje su uglavnom epifiti: u područjima gdje izvorno rastu, žive na stablima, ali ne kao paraziti, već im korijenje ponire u “otpad” koji se nakuplja na granama stabala. Iz toga proizlazi osnovni zahtjev za uzgoj: tlo mora biti vrlo prozračno, sastavljeno od grubog treseta pomiješanog s komadićima kore, odgovarajuće mješavine plodnog tla i anorganske komponente (npr. perlita ili komada stiropora) koji osigurava visoku odvodnju i mogućnost da korijen savršeno diše.

VODA I VLAGA

Najčešće orhideje trebaju puno vlage (vodu apsorbiraju pomoću zračnog korijenja), ali je za njih opasna stajaća voda. Vrlo su osjetljive na nepovoljan odnos temperature i vlage: niža temperatura – niža vlažnost i obrnuto. Kod uzgoja treba poticati atmosfersku vlažnost, a to se postiže postavljanjem lončića/tanjura s mokrim slojem ekspandirane gline. To navodnjava tlo kada je suho, no kod toga treba voditi računa da se posuda ili tanjurić s glinom makne za npr. pola sata. Veliki primjerci koji se drže vani mogu zahtijevati vodu i dva puta na dan (Cymbidium). Načelno, u zimi zalijevati svakih 10 – 15 dana, uz stalnu provjeru vlažnosti.

IZLOŽENOST I SVIJETLO

Većina tropskih vrsta (Phalaenopsis Cattleya, vanda…) zahtijeva pono filtrirane svjetlosti (ne izravno sunce), udaljenost od izvora topline i zaštićenost od hladnog propuha. U proljeće i ljeto orhideje vole biti na terasi ili u vrtu na svjetlim i sjenovitim mjestima, koja su prozračna uz često prskanje lišća kada je vrijeme suho, previše vruće ili vjetrovito.

BRIGA ZA VRIJEME CVATNJE

Vrlo je jednostvna – održavati konstatnu temperaturu i svjetlo te poštivati pravila zalijevanja. Biljkama s pupoljcima u formiranju, svakih 15-20 dana treba dati gnojivo za orhideje i to nakon što je podloga dobro navlažena kako bi se izbjegao stres. Nakon cvatnje, možemo gnojiti još u razdoblju od travnja do lipnja.

PRESADNJA

Potrebno je samo kada korijenje izađe iz posude. Načelno, svake 2-3 godine uz potpunu zamjenu supstrata.

Što se tiče supstrata, Gra-ma ima u ponudi specijalni supstrat za orhideje “Orchidee” iz posebne Vigorplantove linije “Comfort line”. Supstrat ima svojstva i sastav koji garantira uspješan uzgoj epifitskih i semiepfitskih orhideja. Supstrat osigurava istovremeno dovoljnu vlažnost te prozračnost kao i dovoljno hrane za biljku. Svojstva: baza supstrata je borova kora, kokosova vlakna i treset, pH 6,0-6,5,  porozitet total 85%, prisutno gnojivou supstratu – organsko prirodno i mljeveno rogovlje.

PROBLEMI

Osim štetnika i gljivičnih oboljenja, problemi u uzgoju su najčešće izazvani pogreškama pri samom uzgoju (prekomjerna vlaga, loša cirkulacija zraka, izravna izloženost suncu, nagle promjene temperature, hladni propuh, prekomjerno ili nepravilno gnojenje). Eliminacijom propusta u uzgoju rješavamo i probleme u uzgoju.

29.11.2015.

ARHIVA