Njega krava pri teljenju i poslije teljenja

Pročitajte nekoliko kratkih savjeta za postupanje prije, za vrijeme i nakon teljenja krave. Zatražite savjet stručnjaka u TSH, a potrebna sredstva nabavite u GRA-MI.

 

Prostorija za teljenje mora biti čista i dobro prozračena. Nakon svakog teljenja prostor za teljenje se mora temeljito očistiti i dezifencirati (npr. sredstvo IZOSAN G). Ukoliko je mjesto za teljenje smješteno na otvorenom, potrebno je osigurati zaklon od sunca, vjetra i kiše. Treba voditi računa da je kravama potrebno neko vrijeme da se naviknu na okolinu.

 

Mjesto za teljenje mora biti čisto kako bi se izbjegao rizik od infekcije. Krave su u takvom stanju sklone infekcijama zbog slabljenja imunološkog sustava. Vaginalne upale i upale maternice za vrijeme teljenja kao i nakon teljenja mogu dovesti od endometritisa. Stoga i osobe koje pomažu pri teljenju kao i pomagala za teljenje trebaju biti čiste i dezinficirane.

 

Simptomi koji označavaju početak teljenja variraju od životinje do životinje, a karakteristični su: nemir, nabubrena vimena, nateknute stidnice i opušteni ligamenti između kostiju i vrha repa.

 

Većina će se krava oteliti bez bilo kakve pomoći, ali ako je potrebna, ona mora biti stručna. Intervencija je dopuštena samo ako dođe do komplikacija pa u tom slučaju treba zvati veterinara. Proces teljenja treba proći “glatko” kako bi se krava što prije oporavila.

 

Nakon teljenja životinji treba dati da popije 20 litara mlake vode u kojoj su otopljeni probiotici i vitamini (npr. MUVISEL) kako bi se normalizirala mikroflora u buragu, a čime će se smanjiti i mogućnost nastanka bolesti (ketoza, mliječna groznicai dr.).

 

ARHIVA