Mačka u kući ili stanu

Vlasnici  mačaka u većim naseljima uglavnom svoje ljubimce ne puštaju na otvoreni prostor. Naravno, za to mogu postojati i drugi razlozi (“egzotičnost” pasimne, želja da se spriječi parenje i dr.). Bez obzira na razloge zbog kojih ste se odlučili mačku držati u zatvorenom prostoru ili pod nadzorom – mačka ima svoje posebne potrebe koje ovise o njezinoj prirodi – u biti divlje, dominantne i samosvjesne životinje, prirode lovca i grabežljivca.

To su razlozi zbog kojih bi mačkama trebalo osigurati berem donekle uvjete koji postoje na otvorenom. Kod toga valja imati na umu i činjenicu da se osiguravanjem specifičnih uvjeta stvaraju povoljni uvjeti za borbu s nekim negativnim elemntima u ponašanju mačke koje one mogu ispoljiti u zatvorenom prostoru neprilagođenom njihovim potrebama (grebanje namještaja, izbjegavanje mjesta određenog za nuždu, agresivnost, netolerantnost).

Prava stvar za vašu mačku je penjalica i grebalica za mačku. Mačka ima stalnu potrebu da se penje, ali i da se stacionira na nekom višem mjestu čime ostvaruje svoju potrebu za dominacijom i preglednošću prostora. Mačka je ipak mačka i to joj je u prirodi. Takve penjalice možete napraviti i sami ili nabaviti u Gra-mi. Ovisno o tome koliko ste spremni izdovjiti, cijena se kreće od 200 kn pa na više.

Jedna od “mjera” je da mački napravite mali vrt. Ništa posebno – neka posuda u koju ćete staviti zemlju i posaditi mačju metvicu i/ili posijati travu.

Imate li balkon ili terasu pokušajte ga barem malo prilagoditi potrebama vaše mačke što podrazumijeva i odgovarajuće osiguranje od pada mačke s visine. Ako je terasa sunčana, osigurajte joj posebno mjesto za sunčanje jer mačke strašno vole drijemati na suncu. U ostalom, to ste sigurno puno puta vidjeli kod mačaka koje žive na otvorenom.

Želite li mačku prošetati, a da ju ipak kod toga imate pod nadzorom, nabavite u Gra-mi ogricu s vodilicom. Cijene se kreću od nekih 25 do 55 kuna.

17.01.2016.

ARHIVA