Kupusna bijela mušica

Kupusna bijela mušica ili kupusni štitasti miljac (Aleyrodes proletella) je štetnik koji posljednjih godina i tijekom ljeta, osobito u srpnju i kolovozu, pričinja velike štete na kupusnjačama. Uzrok tome su, kažu stručnjaci, klimatske promjene tako da naša klima, osobito na kontinentu, sve više poprima karakteristike tropske klime pa su posljedica toga pojava novih štetnika koji su se zapravo “doselili” iz područja s tim  klimatskim obilježjima.

kupusna bijela mušica

Ovaj štetnik je zapravo mali kukac kojem su tijelo i krila prekriveni finim bijelim voštanim prahom pa je po toj “bjelini” lako prepoznatljiv i uočljiv. Nastanjuje donje dijelove listova biljaka. Kad potresete zaraženu biljku, iz nje će poletjeti gotovo “roj” tih kukaca po čemu ćemo znati da se radi o napadu upravo tog štetnika.

Pričinja štete tako da siše biljne sokove čime dovodi do slabljenja biljke i njezinog zaostajanja u rastu, a k tome izlučuje tzv. mednu rosu na kojoj se naseljavaju patogene gljivice što onda ima za posljedicu da je takva biljka toliko “zagađena” da nije za konzumaciju.

Napada kelj, kelj pupčar, kupus, cvjetaču i brokulu.

Iz gornjeg popisa je vidljivo da napada veliki broj biljnih vrsta što znatno otežava nadzor nad njegovim širenjem i suzuje prostor za širu intervenciju. Treba napomenuti da se štetnik širi osobito putem zaraženog sadnog materijala, a kasnije letom među usjevima. Već smo na mnogo mjesta na ovim stranicama napomenuli kako se mnogi štetnici i bolesti u našim vrtovima pojavljuju i šire upravo jer nabavljamo sadni materijal od neprovjerenih izvora pa sugeriramo ,ako za to postoje mogućnosti, vlastiti uzgoj presadnica.

Profesionalni će proizvođači pribjeći primjeni pesticida čiju primjenu ne zagovaramo u vrtovima. Osim toga, širem građanstvu nisu ni dostupni. Za borbu protiv ovog nametnika u prvom redu predlažemo pažljiv odabir sadnog materijala, najbolje vlastitog. Uz to, treba voditi računa o činjenici da mužjaci štetnika prezimljavaju u plastenicima koje treba na kraju sezone demontirati te na nekim korovima koje treba tijekom cijele sezone, osobito na jesen, uništiti.

Od preparata preporučamo one iz Gra-mine ekološke ponude i to:

- ESKTRAKT KADULJE protiv bijele mušice te

schacht_kadulja

- EKSTRAKT VRATIĆA I PELINA protiv također čestih štetnika kao što su buhač i gusjenica leptira kupusnog bijelca.

schacht_vrati_pelin

ARHIVA