Korovi na strništima

Žetvom ratarskih kultura, završava cikus proizvodnje u jednoj sezoni, ali mjere zaštite za narednu kulturu, već tada počinju. Naime, nužno je nakon žetve provesti mjere kojima će smanjiti zakorovljenost na pojedinim parcelama i osigurati najoptimalniji uvjeti za uzgoj i sjetvu narednih kultura. Opće je poznato da su korovi nepoželjne biljne vrste koje su uvijek prisutne u usjevima i nasadima svih kultiviranih biljaka. Korovi uzimaju iz tla hranjiva i vodu i prostorno konkuriraju uzgajanim biljkama tako da znatno ometaju njihov normalan rast i razvoj. Stoga je uništavanje i suzbijanje korova vrlo bitna agrotehnička mjera koju moramo pravovremeno obaviti, a najpovoljnije vrijeme za suzbijanje jednogodišnjih a pogotovo višegodišnjih korova je nakon žetve, i to prskanjem strništa totalnim herbicidom.

 

Prije primjene totalnog herbicida, potrebno je ukloniti slamu sa strništa i putiti korove da izrastu na visinu 20-40 cm. Za suzbijanje korova na strništima koriste se totalni herbidi na osnovi djelatne tvari glifosat, a naša je preporuka primijena herbicida GLYFOS.


GLYFOS je totalni sistemični herbicid koji odlično suzbija sve iznikle korove, čak i one s dubokim korijenom i rizomima. Na korove djeluje preko lista i stabljike. Biljke ga brzo usvaja preko svih zelenih dijelova, nakon čega se kroz stabljiku premješta u podzemne organe i uništava korov u korijenu. Totalne herbicide, pa i GLYFOSAT, treba primijeniti dok su korovne biljke u intenzivnom porastu jer je u takvim biljkama i kolanje sokova intenzivnije pa je raspodjela aktivne tvari brža, a njezina učinkovitost veća. Najbolje je primijeniti ga ujutru ili predvečer (ne po jakom suncu) i pri mirnom vremenu (bez vjetra). Bolje i brže upijanje herbicida odvija se na višim temperaturama. Visok tlak u prskalicama nije potreban, dovoljno je kvalitetno orositi lišće korova. Poželjno je da 6 sati nakon primjene ne padne kiša, a ako se nakon tretiranja planira obrada tla, potrebno je pričekati 7-15 dana. GLYFOS je europski preparat koji se na tržištu istaknuo zbog kvalitetnog i brzog prodora kroz biljku, a što je jako važno u sušnijim uvjetima kad je djelovanje herbicida otežano. Osim toga, GLYFOS se brzo razgrađuje i veže za čestice tla.

 

Za suzbijanje korova na strništima GLYFOS se primijenjuje u dozi od 2-6 l/ha, ovisno o zastupljenosti pojedinih vrsta korova tj. korovnoj flori i intenzitetu zakorovljenosti. Ukolio je na strništima uglavnom zastupljena pirika, primijenjujemo 2-3 l/ha pripravka GlYFOS i to u fazi kada pirika dosegne visinu od 10-25 cm. Ako pak prevladava poljski osjak, doza se primijene povećava na 3-5 l/ha, a tretiranje se provodi kada je osjak u stadiju pune rozete. Za parcele s jakom zakorovljenosti sirkom ili poljskim slakom, GLYFOS se primijenjuje u dozi od 5-6 l/ha pri visini korova od 15-35 cm.

 

Suzbijanjem korova na strništima GLYFOST-om, proizvođači će suzbiti sve jednogodišnje i višegodišnje korove, smanjiti njihov potencijal u vegetacije naredne kulture, ali i olakšati obradu tla i pravovremeno se pripremiti za sjetvu.

 

(Preuzeto s www.agrochem-max.com)

 

15.09.2013.

ARHIVA