Gnojidba voćnjaka i vinograda organskim gnojivima

Evo dva prijedloga gnojidbe nakon berbe pa sve do početka tjeranja izboja (stanje mirovanja, ali ne dulje od dva tjedna prije početka tjeranja izboja!):

VOĆNJAK

1. GNOJIDBA PHENIXOM

PHENIX (NPK 6:8:15 + Mg + mikroelementi) 100% je organsko gnojivo s najvećim sadržajem hranjivih tvari, idealno za zadovoljenje potreba najzahtjevnijih voćnjaka. Svi su elementi potpuno organskog porijekla što znači da nema gubitaka (iskoristivost elemenata 95%!). Dušik se otpušta postepeno i dostupan je biljci cijelo vrijeme. Fosfor ne podlježe fikasaciji u tlu i netopljivosti. Visoki sadržaj kalija ima pozitivan utjecaj na dozrijevanje i poboljšanje kvalitete ploda. Magnezij i mikroelemnti upotpunjuju ishranu voćki.

Primjena: od 600 800 kg/ha. Primjena – nakon berbe pa do najkasnije dva tjedan prije kretanja vegetacije.

2. GNOJIDBA BIO-REXOM

BIO-REX je zreli stajnjak s s niskim sadržajem vode (max. 16%) i s visokim sadržajem humificirane organske tvari. Preporuča se za održavanje stalne razine plodnosti tla. Idealan za osiromašena tla jer se njegovom primjenom diže razina humusa).

Primjena: od 800 – 1200 kg/ha. Primjena – nakon berbe pa do najkasnije dva tjedan prije kretanja vegetacije.

3. GNOJIDBA GUANITOM

Dehidrirani ptičji gnoj (sve karakteristike vidjeti niže).


Upravo se Guanito javlja najčešće u primjeni u voćarstvu kod gnojidbe nasada u rodu.

4. GNOJIDBA VULCANOM

Posebna NPK formulacija + žljezo u organskom obliku (sve karakteristike vidjeti niže).

Vulcano je u našim preporukama kada je riječ o strategiji prevencije bolesti voćnjaka (kruška i jabuka)  i vinograda. Naš je prijdlog: nešto veća količina nego u općim preporukama tj. 1000 – 1500 kg/ha Vulcana nakon što opadne lišće (jesen/zima).

VINOGRAD

1. PHENIX 400 do 600 kg/ha, primjena:  nakon berbe pa sve do 2 tjedna prije kretanja pupova

Kao gore.

Formulacije NPK 6-8-15+Mg+mikroelementi. Idealan i za najzahtjevnije vinograde. Svi elemti su potpuno organski. Dušik jamči postepeno otpuštanje i biljci će biti dostupan cijelo vrijeme. Fosfor ne podlježe procesu fiksacije u tlu i netopljivosti. Visok sadržaj kalija pozitivno utječe na dozrijevanje i poboljšava kvalitetu grožđa. Magnezij i mikroelemnti upotpunjuju ishranu loze. Idelan za vinograde sa povećanim salinitetom i na alkalnim tlima.

2. BIO-REX (humificirani i peletirani stajnjak) 800 do 1200 kg/ha, primjena: kao i Phenix

Kao gore.

Formulacija 2,8:3:2; C/N 13. Bio-rex je zreli stajnjak s niskiom sadržajem vode i s visokim sadržajem humificirane tvari. Preporuča se za održavanje konzistentne razine plodnosti tla i pomaže kod eliminacije problema kao što je sabijanje tla.

3. GNOJIDBA VULCANOM (organsko gnojivo obogačeno željezom i sumporom) 600 – 900 kg/ha, primjena: kao i Phenix

Formulacija za uravnoteženu ishranu (3:3:3+ MgO – 2% + SO3 – 11% i Fe – 5% ) i za rješavanje problema žućenja listova (kloroza). Željezo biljka potpuno asimilira. Sumpor utječe na acidifikaciju tla oko korijena. Gnojivo koje rješava mnoge probleme u vinogradu.

4. GNOJIDBA GUANITOM (ptičji gnoj formulacije 6:15:3 + CaO – 10% + MgO – 2% + mikroelementi 1%)

Guanito je organsko gnojivo pomno izrađeno radi većeg udjela organskog dušika i fosfora. Ekskluzivna sirovina (guano – ptičji gnoj) karakterizira nizak salinitet i postupno otpuštanje elemenata. Primjena – 300 – 400 kg/ha. Iznimno pogodno gnojivo za lokalnu primjenu nakon sadnje mladih vinograda. Organski fosfor daje Guanitu posebnu vrijednost kod gnojidbe mladih nasada jer potiče razvoj mladih izboja, tjeranje pupova te utječe na formiranje krošnje.

U kasnijim fazama vinograd se tretira također organskim folijarnim sredstvima na bazi biljnih aminokiselina te fitostimulatorima odnosno, stimulatorima obrane također na osnovi biljnih aminokiselina. O tome potražite više informacija u drugim prilozima na ovim stranicama.

POVEZANI ČLANCI:

- Guanito – organsko gnojivo s visokom količinom organskog dušika i fosfora

- PHENIX vrhunsko organsko peletirano gnojivo za jesensko – zimsku prihranu tla

- PHENIX – organsko gnojivo

- GUANITO (ptičji gnoj)

- ITALPOLLINA dehidrirani pileći gnoj

- VULCANO organsko gnojivo sa željezom

10.01.2016.

ARHIVA