Ispravno korištenje sredstava za zaštitu bilja (pesticida)

Kako možete zaštititi svoje biljke od bolesti i štetočina? Zaštita bilja započinje prevencijom!

U amaterskom vrtu mogu se koristiti (ako baš morate) samo sredstva koja su posebno odobrena za tu svrhu. Stoga, molimo vas, da razmislite, prije, tijekom i nakon primjene pesticida te primijenite ovih deset preporuka.

prskanje2

PRIJE UPORABE

  1. Prije kupnje zatražite stručan savjet od trgovca

Isprava dijagnoza i stručan savjet je preduvjet uspjeha.

  1. Prije uporabe ponovno pročitajte upute za korištenje

Mjere opreza, primjena (doze), zabrane i karenca su važni podaci.

TIJEKOM UPORABE

  1. Nosite zaštitnu odjeću

Osnovna oprema za vrtlarstvo podrazumijeva odgovarajuću odjeću koja će pokriti tijelo, glavu i zaštititi oči, nos i usta te odgovarajuće rukavice. Slijedite i upute na ambalaži ili priloženom uputstvu.

prskanje

  1. Ne jesti, ne piti i ne pušiti

Jedenje, pijenje i pušenje najstrože je zabranjeno.

  1. Sredstvo primijenite u skladu s preporučenim dozama

Kako bi se izbjegla rezistentnost (kasnija otpornost nametnika), neželjeni efekti (npr. fitotoksičnost) i kasnije bacanje viška pripremljenog sredstva, sredstvo precizno doziramo.

  1. Očuvanje i zaštita okoliša

Zabilješke o pčelama i optimalnim rokovima uporabe treba ozbiljno primiti k znanju. Ne koristiti sredstva po kiši, vjetru i visokim temperaturama (višim od 25°C). Ne prskati po otvorenim vodotocima i jezerima. Herbicide nikako koristiti u zatvorenim površinama.

NAKON KORIŠTENJA

  1. Isprati opremu

Prskalice temeljito oprati. Isperite ih na prethodno tretiranim površinama. Vodu od ispiranja ne izlijevati u WC ili otvorene vodotoke.

  1. Temeljito oprati ruke

Operite temeljito  ruke i otvorene površine kože toplom tekućom vodom i sapunom. Pesticidima kontaminiranu odjeću staviti na pranje.

  1. Ambalažu i ostatke odložite ispravno

Razrijediti vodom ostatak sredstva u omjeru 1:10 i izlijte na tretiranoj površini. Ambalažu odložiti u odgovarajuće kontejnere kod trgovaca pesticidima ili predajte na mjestu koje su lokalne vlasti odredile.

  1. Čuvanje pesticida

Pesticide uvijek čuvajte u originalnoj ambalaži i pod ključem. Otvorenu ambalažu ili pakiranje dobro zatvorite. Ne pohranjivati u blizini hrane i pića. Poštivati mjere opreza koje se odnose na djecu i životinje.

 30.04.2017.

Save

Save

Save

ARHIVA