Folijarna gnojidba

Ključan zahtjev u svakoj proizvodnji odnosno uzgoju je uzgojiti biljku koja daje kvalitetan i visok urod ili da lijepo izgleda ili da ima puno velikih cvjetova, a to neće dati ako ne bude zdrava i “nahranjena”. Dakle, govorimo o osiguranju temeljnih uvjeta/zahtjeva za normalan rast i razvoj svake biljke.

Osiguranje optimalnog tla za rast i razvoj je osnovni zahtjev za svaki uzgoj ili proizvodnju. No, to nije uvijek moguće, bez obzira radi li se o ozbiljnoj proizvodnji za tržište ili pak uzgoju u našem vrtu ili na okućnici, pa čak i u cvetnom loncu.

Gnojidba je važna agrotehnička mjera, rekli bismo mjera br. 1. O tome smo na ovim stranicama već pisali mnogo, pa ćemo samo kratko ponoviti naš stav – biljkama treba osigurati kvalitetnu gnojidbu kao preduvjet za zdrav rast i razvoj te dobar urod te kao ključan preduvjet za uspješnu borbu protiv bolesti i nametnika.

Koliko gnojiti?

Tu ili pomaže iskustvo ili jednostavan zahvat: uzimanje uzoraka tla te slanje na analizu, za one koji se bave ozbiljnom proizvodnjom ili brza analiza priručnim sredstvima. Time ćemo dobiti ključne informacije o tome:

- što nedostaje tlu (koji elementi)?

- koliko moramo dati pojedinih elemenata?

- postoji li blokada pojedinih elemenata pa je gnojidbom neophodno “odblokirati” blokirane elemente?

Za te zahvate najbolje se je odlučiti za neko od kvalitetnih organskih dehidriranih gnojiva koja imaju izbalansirani sastav (NPK + mikroelementi + drugi elementi ovisno o namjeni), jednostavna su za primjenu te su sigurna (bez GMO organizama, bez štetnih bakterija, bez sjemena korova!) te imaju jednu ključnu prednost pred mineralnim gnojivima – svi elementi koje sadrže (NPK i dr.) su organskog porijekla što znači da nema gubitaka uslijed ispiranja ili isparavanja pa će gnojidbu biti potrebno obaviti u pravilu samo jednom, bez proljetne prihrane!

FOLIJARNA GNOJIDBA

Sve što smo rekli podrazumijeva gnojidbu kroz tlo pa će biljka svoje osnovne potrebe za “hranom” zadovoljavati putem korijenovog sustava. Međutim, biljka hranjiva može usvajati i kroz list pa onda govorimo o folijarnoj gnojidbi ili prihrani.

small1

Folijarna gnojidba je učinkovita metoda uvijek kada postoje poteškoće u usvajanju hranjiva kroz korijen, bez obzira na uzroke, ili je jednostavno potrebno obaviti “korekciju” jer smo uočili nedostake (npr. uzgoj u monokulturi, nedostatak mikroelemenata, pojava kloroze i dr.).

Ovakve mjere su vro učinkovite kada postoje nepovoljni klimatski uvjeti pa su biljke u stanju stresa – niska ili visoka temperatura tla, niska ili visoka temperatura zraka, nedostatak vode uslijed suše ili imamo problema uslijed već spomenutih nedostataka mikroelemenata, pojavila se kloroza ili neka bolest koja je uzrokovala probleme.

Trainer

Iznimno je učinkovita mjera folijarnog tretmana tzv. aminokiselinama u stresnim uvjetima, što se kao mjera pokazalo iznimno uspješnim zahvatom. Ukoliko se rabe kvalitetni proizvodi (biljne aminokiseline) učinak je vidljiv u vrlo kratkom vremenu.

Kod nekih folijarnih pripravaka treba pripaziti jer neki od njih, ukoliko se koriste u previsokim koncentracijama, mogu izazvati štetne posljedice na nadzemnim dijelovima biljke u obliku paleža (fitotoksičnost). Zato kod odabira proizvoda treba obratiti pozornost na ovu okolnost i posavjetovati se s trgovcem. U pravilu, organski preparati iz Gra-mine ponude nemaju takvih štetnih svojstava (osim bakarnog preparata SCUDO – 9% organski bakar!). Treba još pripaziti da se folijarnim tretmanom ne ide za jaka sunca pa je to potrebno obaviti pred večer, kada nema izravnog sunčevog svjetla. Uz sve rečeno, napominjemo da se većina spomenutih preparata iz Gra-mine ponude može slobodno miješati sa drugim sredstvima npr. sa sredstvima za zaštitu bilja, ali i tu je neophodno se posavjetovati s trgovcem. To je iznimno važno svojstvo nekih preparata jer je tako moguće iz redovitu zaštitu obaviti i folijarnu gnojidbu ili prihranu.

27.02.2016.

ARHIVA