Estrih bez čekanja

Često pitanje koje si građevinci postavljaju nakon postave estriha je – koliko vremena treba čekati s postavljanjem hidroizolacije ili mase za zaglađivanje/izravnanje te krenuti s postavljanjem podloge od keramičkih pločica, kamena ili parketa? Odgovor je – ovisi (o cementu, dodatku za estrihe, debljini estriha…).

Dok se estrih suši, iz njega isparava voda koja je njegov sastavni dio. Što je više vode – proces je dulji. U estrihu s etom prilikom događa proces pod nazivom “higrometrijsko skupljanje” tj. estrih se skuplja – samnjuje svoj volumen. Stoga, ukoliko uranimo s polaganjem podloge, pomicanje u estrihu uslijed tog procesa odraziti će se na podlogu koja će se odvojiti od estriha. Isto tako, voda koja isprava mora izaći, a izaći će kroz fuge na kojima će se kasnije pojaviti tzv. iscvjetavanje.

Imajući sve faktore u vidu, okvirni vremenski period od postave estriha do mogućnosti postave podloge je cca 28 dana, kada možemo postaviti podloge, osim onih koje nisu iznimno osjetljive na vlagu.

topcem

No, navedeno vrijeme može se donekle samnjti korištenjem specijalnih brzosušećih i brzovezujućih veziva za izradu estriha popust proizvoda MAPEI-a pod nazivom TOPCEM ili MAPCEM ili korištenjem dodataka za smanjenje vodocementnog faktora (neki od proizvoda iz linije MAPECSCREED).

Proizvode MAPEI možete nabaviti u Gra-mi.

14.05.2017.

Save

Save

ARHIVA