Drugi pretok vina

Najviše pretaklanja vina (Pretakanje vina) provodimo tijekom prve godine (2-3 puta), u drugoj godini ćemo imati do dva pretoka, dok u tećoj godini ćemo imati jedan pretok.

 

 

Drugi pretok se obavlja zbog taloga koji se stvara u vinu uslijed ležanja i njegove izgradnje. Ovi faktori mogu za toplijih dana biti uzročnik kvarenja vina pa stoga drugi pretok obavljamo prije nastupanja toplijih dana, najkasnije u travnju ili svibnju, ponekad i prije. No, valja voditi računa da s pretokom opet ne požurimo, jer aklo to učinimo još u fazi čišćenja vina imati ćemo situaciju da će vino ostati mutno.

 

Valja se suočiti i s pojavom da se vino nakon pretakanja jednostavno ne bistri ili je taj proces suviše spor. Uzrok tome su sluzave tvari koje uzrokuju mutnoću vina te sprječavaju taloženje. Stoga sluzava vina s puno ekstrakata i neugodnog mirisa pretačemo sa zračenjem, dok ćemo druga vina odnosno drugi i ostale pretoke obaviti bez zračenja. Pitkija i svježija vina pretačemo s oprezom kako bismo sačuvali te njihove karakteristike, a to činimo sa što manje zračenja.

 

Lagana stolna vina s malo ekstrakata koja se brzo troše pretačemo do dva puta. Vina s puno ekstrakata i sa šećerom pretačemo u prvoj godini tri puta (treći pretok je u jesen), u drugoj godini pretačemo jednom do dva puta i u trećoj godini jednom. Oprez – česta pretakanja štete vinu jer će uslijed toga izgubiti svježinu, buke i harmoniju tj. brzo će ostarjeti!

 

Dorada vina vrši se s jednim do dva pretakanja tako da je vino nakon toga odmah spremno za flaširanje. Vina s puno šećera, desertna vina, vina kasne berbe kao i vina s puno ekstrakata njegovati ćemo dulje vrijeme i sa više pretakanja. Crna vina traže manje pretakanja.

 

Pretakanje se obavlja u čistom i provjetrenom podrumu s unaprijed pripremljenom čistom opremom, čak i steriliziranom, a što možemo obiviti sa sumporastom kiselinom ili vinobranom.

 

Ujedno podjećamo naše cijenjene kupce da sve što vam je potrebno u proizvodnji vina možete nabaviti u Gra-mi.

 

02.03.2013.

 

 

ARHIVA