Domaća cvjetača

Cvjetača je iznimno važna u prehrani pa bi se u svakom vrtu trebalo naći malo mjesta za dvije-tri biljke.

Cvjetača vrlo-dobro uspijeva u svim krajevima Hrvatske jer je klima umjerena. Na kontinentu se na otvoreno sadi tijekom travnja, a u plastenike i ranije, dok se u južnim krajevima sadi znatno ranije. Jedino što joj treba osigurati je dosta vode. Traži tlo pH vrijednosti od 6,0 do 6,5 te bogato hranjivima, naročito fosforom i kalijem. Dobro ju je prihraniti 1-3 puta tijekom vegetacije.

guanito_6-15-3_25kg_

Kod uzgoja treba poštivati pravila o plodoredu jer sadnjom na istoj gredici riskiramo pojavu bolesti (npr. kupusne kile i dr.).

Sadi se na razmak od cca 50 cm (otprilike 4 biljke na jedan kvadratni metar). To je važno jer se cvjetača dosta raširi i treba prostora da bi se razvile snažne biljke koje daju dobar rod (veliku “glavicu“).

schacht_kadulja

Najčešće bolesti na cvjetači su kupusna kila, plamenjača, fuzijsko venuće, bijela hrđa, suha trulež i dr. Bolesti se najčešće javljaju u uvjetima visoke vlage i visokih dnevnih temperatura. Dobra pomoć u borbi protiv bolesti je kalcifikacija tla, ali postupno – kroz razdoblje od nekoliko godina. Daljnje mjere su potapanje presadnica u otopinu pesticida (karbendazim – po preporuci profesionalaca!) odnosno prskanjem nekim od preporučenih fungicida na bazi propioneba ili mankozeba. No, za naše vrtove preporučamo korištenje nekog od preparata iz grupe biljnih ojačivača iz ponude Gra-me kao i gnojidbu organskim gnojivima.

16.04.2017.

Save

ARHIVA