Borovnica i brusnica

BOROVNICA

 Uzgoj borovnice nije osobito kompliciran, no podlježe određenim pravilima.

Za uzgoj borovnice neophodno je osigurati kiselo tlo pa je u slučaju podizanja većeg nasada neophodno ispitati kiselost tla. Borovnica će uspijevati na vlažnim i kiselim tlima, s pH vrijednosti od 4,3-4,8. Pored toga, borovnici je neophodno osigurati dosta organske tvari (vidjeti tekstove o organskoj gnojidbi i Italpollina organskim gnojivima). Iz ponude preporučamo Vigorplant supstrat TORBA BALTICA čiji je pH između 3,5 i 4,5  a frakcija mu je 0-40 mm. Za svaku sadnicu potrebno je 1-2 lopate supstrata. Nadalje, predlažemo da se kod sadnje u cilju boljeg zakorjenjivanja i boljeg “starta” biljke koristi i mikorizni biostimulator u obliklu tablete (1-2 po sadnici) CLICK HORTO. Što se tiče gnojenja, naša je preporuka organsko peletirano gnojivo (m,ješavina stajnjaka i pilećeg gnojiva, NPK formulacije 4-4-4) FRUTTORTO.

Borovnici treba osigurati i dovoljno vode kao i sunčeve svjetlosti. Kako je otporna na niske temperature, očekuje se da s time neće biti problema (izdrži i -20°C).

Ukoliko želite podići “malo ozbiljniji” nasad, preporuča se obaviti duboko jesensko oranje prije sadnje i to na dubinu od 25-50 cm. Umjresto inkorporiranja stajnjaka, možete posijati raž, proso ili zob za zelenu gnojidbu te ga zaorati na proljeće. Na pripremljeno tlo, borovnice ćete saditi u proljeće ili na jesen. U pripremljenu rupu obavezno staviti treset (možete ga također nabaviti u Gra-mi) ili šumsku zemlju.

Za sadnju je preporučljivo koristiti sadnice stare 3-4 godine.

Rezidba ima funkciju obnove pa ćemo u prve tri godine borovnicu orezivati u proljeće tako da se uklone oštećene, suhe ili slabe grane i cvjetne pupove radi poticanja vegetativnog rasta. U četvrtoj godini rezidbom se obnavlaju rodne grane te se uklanjaju najstarije grane. Starije grane se režu do 30 cm iznad tla.

Rijetke bolesti i nametnici napadaju borovnicu. No ipak, prisutna je siva plijesan koja se suzbija fungicidima Ronilan WG, Kidan SC, Rovrral TS FLO, Switch 62,5 WG, teldort SC 500, Cezar SC, Botrycid SC…). Javlja se i rak stabljike protiv čega se može koristiti Marpan 80 WG, Captan 50 WP, Folpan WP…). Napadaju je i štetočine kao npr. mali mrazovac, ciklade, žuta i štitasta uš.

BRUSNICA


Brusnica je taskođer višegodišnja biljka, a nasad joj može potrajati 30 i više godina.

Uspijeva na tlima gdje druge voćne vrste ne bi uspjele, npr. u močvarnim tlima, ali i u “suhom” okruženju, ali uz navodnjavanje.

Brusnici treba osigurati humusno tlo, pH vrijednosti 4-5. Kod sadnje brusnici treba dati treseta.

Sadi se na razmak od 30 cm (u redu), a redovi moraju biti razmaknuti barem 90 cm. Prostor između redova dobro je malčirati kiselim sadržajem (borove iglice, kiseli treset ili piljevina crnogorice, kao i kod borovnica).

Brusnica je tzv. prekrivač tla pa je koristimo i radi prekrivanja tla na kojem smo posadili neke druge biljke (npr. grmove).

Uz sadnice, u Gra-mi možete nabaviti treset i organska gnojiva Italpollina kao i potrebna sredstva za zaštitu.

20.04.2013.

ARHIVA