Bolesti krastavaca

Krastavci su jedna od najčešćih kultura u našim vrtovima i često oboljevaju, najčešće od plamenjače (Pseudoperonospora cubensis). Bolest se javlja primarno na lišću u uvjetima povišenih temperatura zraka i visoke vlažnosti, s jutarnjim rosama ili maglama.

 

Bolest se javlja u obliku žutih i smeđih pjega na listovima (palež) i to najčešće kod kornišona. Prvo se javljaju okrugle pjege koje se postepeno povećavaju pa se napadnuto lišće suši.

 

Bolest se izrazitije javlja krajem lipnja i početkom srpnja.

 

Kada govorimo mjerama zaštite, primarno treba voditi računa o plodoredu te potom paziti kod zalijevanja (“kišenjeje” je najčešći problem!).

 

plamenjača krastavaca

 

U primjeni kemijske zaštite dosita je veliki izbor sredstava pa možemo navesti. Quadris SC, Ranman Top SC, Previcur Energy SL, Topic Avi (karenca 3 dana), Revus SC, Equation PRO (karenca 7 dana). No, ove preparate treba primjenjivati prije nego se pojave simptomi te će tek tada uspjeh biti zajamčen. Može se pribječi i mjeri zalijavanja već nakon nicanja (Proplant, Provicur Energy). Prskanje Ridomilom Gold npr. dolazi u obzir samo prije cvatnje (karenca je 14 dana).

 

NAPOMENA: KORIŠTENJE KEMIJSKLIH SREDSTAVA SKOPČANO JE S RIZICIMA I OPASNOSTIMA. ISTE KORISTITI SUKLADNO SAVJETU TRGOVCA ILI SAVJETNIKA TE U SKLADU S UPUTAMA NA AMBALAŽI ILI KOJE PRATE PROIZVOD!

 

31.05.2015.

 

 

 

 

 

 

ARHIVA