Bolesti breskve, kovrčavost lista

Redovito, u većoj ili manjoj mjeri, breskve koje nismo štitili napada bolest pod nazivom kovrčavost lista (Taphrina deformans).  Redovito se javlja na breskvama na kojima nisu na vrijeme provedene mjere zaštite, a to je u pravilu na breskvama koje rastu na našim okućnicama.

 

Kada se bolest pojavi, već u proljeće, uzgajivači nastoje riješiti problem, ali za to je već kasno. Radi se o bolesti koju treba spriječiti puno prije nego se pojavi!

 

Simptomi bolesti javljaju se u proljeće (travanj, svibanj), na mladim listovima – oni se deformiraju, kovrčaju i postaju mjehurasti, boja se mijenja u žutu, crvenu u na kraju nekroziraju. Listovi će s vremenom opasti, a kod jakog napada breskva će ostati gotovo bez lišća već u lipnju. U povoljnim uvjetima listovi će ponovno narasti i neće biti zaraženi, no to ponovno listanje znatno će iscrpiti biljku što će se odraziti na kvaliteti plodova i manjem (slabom) zametanju cvjetnih pupova.

 

 

Preporuka je da već na jesen, kada otpadnu listovi, zaštitimo breskve nekim od bakarnih preparata. Npr. za tu svrhu možemo koristiti NEORAM WG u koncentraciji 0,5-0,6% (50-60 g na 10 l vode) tako da voćku cijelu “okupamo”.

 

Prskanje valja ponoviti (može isti preparat) pred bubrenje pupova (krajem veljače ili početkom ožujka), ali prije prskanja treba obaviti potrebnu rezidbu.

 

26.01.2014.

ARHIVA