Acidofilne biljke

Azeleje, rododendroni, kamelije i gardenije, hortenzije i magnolije, vrijesak – su acidofilne biljke koje najbolje rastu i razvijaju se u kiselom tlu (pH vrijednost manja od 7) i koje je bez vapnenca. To su prekrasne biljke, ali su i vrlo zahtjevne pa kod njihova uzgoja ne treba štedjeti ni truda, ali i nešto dodatnih sredstava.

 

 

IZLOŽENOST

 

Gotovo sve acidofilne biljke vole djelomično sjenovito mjesto te mogu tolerirati izravno sunčevo svjetlo samo u ranim jutarnjim ili kasnim poslijepodnevnim satima. Azeleje i rododendroni u hladnijim krajevima prihvatiti će i sunčane položaje. Ali svima, osobito kamelijama, neprijatelj je suhi vjetar!

 

TLO

 

Traže lagano i rastresito tlo, tresetasto i bez vapnenca. U Gra-mi ćete naći odgovarajući supstrat upravo namijenjen za te biljke TERRICIO PER ACIDOFILE (supstrat za acidofilne biljke). Prije sadnje dobro je takav supstrat staviti pod korijen, ako sadimo na otvorenom  ili u posudu (lonac) u koji ih sadimo. Svakako osigurajte odgovarajući drenažu tako da na dno stavite šljunak ili glinapor.

 

 

VODA

 

Za zalijevanje je idealna kišnica, dakle voda bez vapnenca ili 24 sata odstajala voda. Tlo treba držati lagano vlažnim, u tanjuriću ispod posude ne smije stajati voda niti cvijetne dijelove biljke ne bi se smjelo prskati vodom. Dobro je tijekom ljeta prskati lišće vodom, ali na večer.

 

GNOJENJE

 

I za te biljke u Gra-mi potražite odgovarajuće gnojivo! Ukoliko lišće požuti to je siguran znak pojave kloroze pa biljci treba davati gnojiva sa tzv. željeznim kelatima, odnosno odgovarajuće pripravke sa željezom.

 

21.09.2014.

ARHIVA