Zlatne ribice

Zlatna riba omiljena kod akvarista. U GRA-MI možete pronaći nekoliko vrsta za vaš akvarij.

 

 

Sve zlatne ribe potječu od istočnoazijske srebrne ribe (Carassus auratus auratus) od koje je uzgojem nastalo mnogo podvrsta. No, i u prirodi ta je vrsta sklona promjenama boje. To su lijepi i živahni plivači, snažne građe i prelijepih peraja. Zlatne ribe ne plivaju u jatu kao što to čine tropske ribe, ali su ipak druželjubive. Stoga je naša preporuka da ih u akavriju bude nekoliko.

 

RYUKIN KARAS – šaren, crveno-bijele boje, karakateristična grba između glave i repne peraje; preporuča se da ne bude zajedno s ostalim vrstama; voli nešto topliju vodu.

 

 

SARASA COMET – “normalne” je tjelesne građe, izduljene repne peraje; aktivni plivač.

 

 

LIONHED – karakteristična “lavlja” glava i peraja različitih veličina.

 

 

CASSARIUS AURATUS – čvrsta tjelesna građa i uvećana repna peraja; Voli nešto topliju vodu;  ne bi je trebalo držati s ostalim zlatnim ribicama.

 

 

BISERNI KARAS – ukrivljene ljuske podsjećaju na bisernu ogrlicu.

 

SUNČANI GRGEČ – miroljubiva ribica koja će također uljepšati aklvarij.

 

 

CRVENOKAPI KARAS – karakteristična crvena izraslina (“kapa”) na glavi; tijelo normalno kao i kod drugih karasa.

 

SHUBUNKIN – žive boje s bijelim, crvenim i crnim bojama; traži puno prostora pa je vrlo prikladan za vtna jezerca.

 

 

Za vaše zlatne ribe treba osigurati i povoljne vodene uvjete. Komet i šubunkin npr. trebaju vodu temperature 18° do 24°C. Zimi može biti i hladnija. Uzgojene vrste riba trebaju vodu temperature oko 27ºC što će za duge vrste očito biti previsoka temperatura. Svakako se o tome posavjetujte s našim stručnjacima u trgovini. Za stalnu provjeru temperature vjerojatno će biti najbolje nabaviti neki od termometara.

 

Što se tiče posude (akvarija) nikako ne kupujte okrugli zbog vibracija koje se odbijaju od stijenke takvog akvarija. Uslijed toga vaše će ribice biti stalno pod stresom.

 

Biti će dobro u akvarij naseliti i koju biljku, ali to ovisi o veličini posude i vašim afinitetima.

 

Neke od ovih ribica možete nabaviti u Gra-mi. Isto tako, u Gra-mi imamo iznimnu ponudu akvarija, opreme za akvarije te hrane za ribe.

 

11.12.2016.

ARHIVA