Živica na okućnici

Namjena je živice da omeđi određeni prostor, dakle da ga odvoji od drugog prostora (npr. kao granica), zaštiti od klimatskih uvjeta (vjetar), zaštiti od neželjenih pogleda ili naglasi određeni prostor.

 

Što ćemo posaditi i kako ćemo to kasnije oblikovati ovisi o namjeni živice.

 

Tzv. formalnu živicu karakteriziraju tzv. čiste linije pa kao dominantna vodoravna površina naglašava osnovne pravce i povezuje različite prostore. Takva živica poslužiti će kao međaš (razdvaja dvije zemljane površine, umjesto ograde) ili za ograđivanje određenog prostora (živi zid koji ograđuje prostore).

 

 

Neformalna živica će slobodno rasti unutar svojih prirodnih granica u koju svrhu će poslužiti grmovi, različitih oblika, cvijeta i boje lišća.

 

 

Živica je idealna za zaštitu od neželjenih pogleda, a dobro će poslužiti i kao zaštita od vjetra.

 

Niskim i kompaktnim živicama oblikovati ćemo npr. cvjetnjake , travnjake, staze i prolaze. Takva živica je zapravo “treća dimenzija” u određenom prostoru pa će tom prostoru dati poseban oblik.

 

Sadnice živice sade se u jarke na određeni razmak, a on ovisi o vrsti biljke. Kod visokih ograda (npr. tuja, čempres) sadnice se sade na razmak od 50 cm, dok kod sadnje niskih živica patuljastih biljnih vrsta taj razmak iznosi 25-30 cm (npr. šimšir). Sadnja se obavlja u jarak 50×50 cm, odgovarajuće duljine u koji se na dno stavlja treset. U pravilu se sadnja obavlja u jedan red, a iznimno u dva.

 

Kad sadimo pojedinačne biljke (grmovi), jarak je dimenzija 60×50 cm na čije dno se također stavlja treset.

 

Od sadnog materijala, u pravilu ćemo koristiti kontejnirane sadnice, mada danas ima vrlo široki izbor i nekontejniranih sadnica koje se svježe iskopaju u rasadnicima. Prednost je kontejniranih sadnica da njihovu sadnju možemo obaviti tijekom čitave godine. Najbolje vrijeme sadnje je jesen, tako da se biljka tijekom jeseni i proljeća dobro “primi”. Kod proljetne sadnje nužan je i tzv. povratni rez na 1/3 visine koji služi jačanju izboja. Kod jesenske sadnje taj rez se obavlja tek idućeg proljeća.

 

U Gra-mi možete nabaviti kontejnirane i nekontejnirane sadnice različitog bilja.

 

13.10.2013.

 

ARHIVA