Zimska rezidba breskve i nektarine

Zimska rezidba breskve i nektarine provodi se u vrijeme mirovanja (od opadanja lišća pa do početka vegetacije u proljeće). No, to se nikako ne radi kada su temperature ispod nule. Određivanje optimalnog vremena rezidbe ovisiti će i o veličini nasada, tako da će kod velikih nasada, bez obzira na područje (kontinent ili priobalje) započeti odmah po opadanju lišća. Kod malih nasada moći će se taj posao odložiti do prestanka opasnosti od smrzavice. U pravilu, s rezidbom se započinje od sredine do kraja veljače, ali u područjima s čestim proljetnim mrazevima biti će najbolje pričekati s rezidbom i kad vegetacija već krene. U nekim krajevima (npr. sjever Italije) s rezidbom se ide u vrijeme cvatnje. To je dobro, jer se tada mogu odabrati zdravi pupovi.

 

Kod breskve i nektarine razlikujemo nekoliko vrsta rodnih i nerodnih izbojaka.

 

Svibanjska (majska) kitica je vrlo kratki izboj reduciranih internodija. Uvijek završava lisnim pupom, oko kojeg su postrance smješteni cvjetni pupovi u skupinama. Izboj je dug 2-5 cm, s 3-5 postranih cvjetnih pupova. To neće imati većeg značaja ukoliko se razvilo dovoljno rodnih (mješovitih) pupova. Na svibanjskoj kitici formira se malo lišća pa su plodovi sitni

 

Kratki rodni izboj je tanak izboj dužine do 15 cm s razvijenim kratkim internodijima. Vršni pup mu je uvijek drveni a postrano su cvjetni pupovi. Nema većeg značaja za rodnost.

 

Mješoviti rodni izboj je dužine 20-70 cm, pa i dulji. To je drugi rodni izboj. On je najznačajniji za rodnost. Na vrhu se nalazi drveni pup.

 

Ljetni ili preuranjeni izboji izrastu iz pupova mladica formiranih u istom vegetacijskom razdoblju. Oni se razvijaju kod mladih i bujnih voćaka. U pravilu nisu rodni.

 

Vodopije su dugi snažni izboji vertikalnog rasta. To su nerodni izboji koje odstranjujemo ili koristimo za formiranje krošnje.

 

 

 

ARHIVA